Un exemplu de succes: Noul depozit ecologic de deseuri de la Ramnicu Valcea

Ramnicu Valcea - 15 octombrie 2009

Comunicat tip General in Administratie Publica

Miercuri, 14 octombrie, o investitie de amploare la nivelul municipiului Ramnicu Valcea a fost inaugurata: Depozitul de deseuri din zona Feteni, parte a masurii ISPA ”Sistem integrat de gestiune a deseurilor”.

Un exemplu de succes: Noul depozit ecologic de deseuri de la Ramnicu Valcea

”Un exemplu de succes” a fost caracterizarea generala facuta de toti participantii la inaugurarea Depozitului de deseuri de la Feteni, investitie de amploare realizata in cadrul masurii ISPA 'Sistem integrat de gestiune a deseurilor municipale in Ramnicu Valcea', proiect demarat in anul 2001. Reprezentanti ai Ministerului Finantelor, ai unitatii nationale de implementare a proiectelor ISPA si ai Ministerului Mediului au apreciat ca pozitiv faptul ca, desi in urma cu 3 ani in concretizarea acestui proiect a aparut o sincopa in sensul unor intazieri in realizarea efectiva a depozitului, municipalitatea Ramnicului a avut curajul sa solicite incredintarea managementului proiectului si sa organizeze o alta licitatie pentru desemnarea constructorului, fapt care s-a soldat cu finalizarea proiectului in cele mai bune conditii. Acesta a fost, de altfel, si un inceput in incredintarea, din februarie 2008, de catre oficialitatile de la Bucuresti a gestionarii unor astfel de proiecte catre beneficiarii finali, respectiv administratiile locale direct interesate in finalizarea unor astfel de investitii. Ramnicu Valcea a devenit, astfel, un deschizator de drumuri in asumarea unui proiect de o asemenea anvergura la nivel local.
Proiectul ISPA de la Ramnicu Valcea din domeniul gestiunii deseurilor consta in inchiderea vechii rampe de deseuri a orasului din zona Raureni, in realizarea unei noi rampe, ecologice, in zona Feteni, precum si de construire a unei instalatii de producere a compostului. Noul depozit de deseuri de la Feteni ocupa o suprafata de cca. 73.040 mp, cu o capacitate de depozitare de 1.130.000 mc estimata pentru o durata de functionare de 25 ani. Valoarea totala a proiectului este de aproximativ 16 milioane de Euro, din care 11,04 milioane reprezinta fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene prin Masura ISPA, 2,5 milioane de Euro au fost asigurati de la bugetul de Stat, 1,1 milioane de Euro au fost contributia bugetului local, iar 1,36 milioane de Euro au fost asigurati conform OUG 135/2007 privind alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea si finalizarea masurilor ex-ISPA. Ca rezultat al investitiilor din zona Feteni (unde la inceputul acestui an a fost dat in folosinta si un adapost pentru cainii fara stapan realizat la standarde europene), Primaria Ramnicului a alocat fonduri bugetare si pentru asfaltarea celor aproape 6 km ai drumului de acces in zona, odata cu introducerea alimentarii cu apa si a canalizarii pentru locuitorii de aici.
De precizat ca Ramnicu Valcea beneficiaza si de o alta aplicatie ISPA referitoare la reablitarea alimentarii cu apa, a canalizarii si statie de epurare, si acest proiect aflandu-se, in prezent, intr-un stadiu avansat de executare.
Cu ocazia inaugurarii - care a strans laolalta reprezentanti ai Prefecturii Valcea, ai Consiliului Judetean, consilieri locali, conducatori ai unor institutii de la nivel local, parlamentari, ca si pe consultantul de proiect, pe proiectantul investitiei, pe firma constructoare etc. - primarul municipiului, ing. Mircia Gutau, a multumit tuturor atat pentru prestatiile care au condus la finalizarea investitiei de la Feteni, cat si pentru increderea acordata administratiei locale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/primaria-municipiului-ramnicu-valcea/un-exemplu-de-succes-noul-depozit-ecologic-de-deseuri-de-la-ramnicu-valcea