Ground Digitalia - Primul atelier digital de ceramica din Romania

BUCURESTI - 14 februarie 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in Arta & Entertainment, Arhitectura / Design, Educatie / Cultura, Stiinta / Cercetare, Tehnologie

Live site

Micro 3D TechLab / Print 3D Bucuresti deschide primul atelier digital de ceramica din Romania, Ground Digitalia - un spatiu inovativ si nonconformist in care lutul prinde forma cu ajutorul imprimantelor 3D. Activitatea atelierului de ceramica se bazeaza pe un proces continuu de cercetare si dezvoltare in modelare CAD si printare 3D raportate la domeniul ceramicii avansate.

Cana ceramica realizata digital

Cana ceramica realizata digital

 Obiectele printate 3D din lut sunt rezultatul indirect al unor procese matematice, computerizate, formele si texturile lor ramanand subordonate legilor fizicii (influenta gravitatiei) si chimiei (consistenta materialelor folosite). 

Ground Digitalia - Atelier ceramica contemporana

Ce facem mai exact?


Modelam tridimensional pe computer, in programe CAD, obiecte decorative si de uz casnic, obiecte care ulterior sunt trecute din digital in realitate cu ajutorul unor brate robotice / imprimante 3D. Acestea toarna lut punctual, strat peste strat, ghidate de fisierul computerizat. Cu alte cuvinte, lucram cu algoritmi si bucati de pamant stramosesc. In functie de parametri digitali, forma si dimensiuni, alteram consistenta lutului pentru a capata forma dorita.


Sculptura modelului ceramic printat 3D intra in randul artelor digitale, desfasurandu-se intr-un plan nou care se bazeaza nu numai pe automatizare a unei parti din proces, ci mai ales pe imaginatie, explorare creativa si gandire parametrica. Mouse-ul preia locul mainilor si devine o prelungire a mintii in virtual, iar “masina” este cutia neagra intre designer si utilizator, tragand o limita imaginara intre artizanat si proiectare.


Ce rezulta?


Procesul implica cunostinte de matematica, fizica si chimie rezultand obiecte cu forme speciale, complexe si precizie crescuta, care nu pot fi obtinute mereu prin metode traditionale. In urma procesului, nu ia nastere doar un produs nou, ci se construieste un intreg domeniu deschis explorarii, o ceramica de designer proiectata si manufacturata digital.


Ceramica printata 3D ofera o experienta cu totul noua atat pentru designer, cat si pentru utilizatorul final. Designerul trece printr-un proces de creatie, cu rezultate de multe ori neasteptate din punct de vedere structural – forme uneori imposibil de realizat manual, la roata olarului sau prin turnare in matrite, cu toate elementele componente integrate direct din procesul tehnologic. Iar utilizatorul are parte de expunere la o traire multisenzoriala: suprafete cu texturi neobisnuite din punct de vedere tactil (prin rizurile date de traiectoria „firului” de lut depus), cat si estetic (forme dinamice, curburi rezultate gravitational, geometrii intretesute).


Un suflu nou in printarea 3D din Romania


Imprimarea 3D se realizeaza, la scara larga, cu materiale plastice, generand numeroase rebuturi greu de reciclat. De aceea, atelierul de printare 3D cu lut nu da un impuls doar domeniului ceramicii, ci si printarii 3D traditionale careia ii dezvaluie o noua fateta prin folosirea de materiale naturale, locale, ecologice, reutilizabile, fara pierderi observabile - diverse tipuri de argile, portelan etc.

 

Vizitele in atelier se fac momentan doar cu programare, in baza unui proiect, urmand ca de la mijlocul lui aprilie sa fie deschis pentru cursuri, workshopuri, experimentare cu lut.

Grond Digitalia, atelier de ceramica contemporana, urmareste o cale a democratizarii manufacturii ceramice personalizate, nu sub forma unei intoarceri impotriva traditionalului, ci, mai curand, ca o completare si dezvoltare de produse inovative, adaptate lumii actuale, tehnologizate.

Despre Print 3D Bucuresti

Micro 3D TechLab / Print 3D Bucuresti ofera ofera de aproape 5 ani servicii profesioniste de printare 3D si modelare digitala pentru obiecte si accesorii in domeniul designului de produs, designului vestimentar, arhitecturii, ingineriei, medicinei.