Care sunt afectiunile care sunt investigate din punct de vedere medical si diagnosticate in cadrul neurologiei

BUCURESTI - 19 martie 2025

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate

Neurologia este acea ramura a medicinei care are ca si activitate investigarea si tratarea afectiunilor sistemului nervos. Afectiunile care apar atat la nivelul sistemului nervos central, cat si la nivelul celui periferic pot sa aiba un impact semnificativ in privinta diverselor functii ale organismului.

neurologie Bucuresti

neurologie Bucuresti

Afectiunile neurologice pot avea un impact semnificativ in ceea ce priveste mobilitatea, coordonarea, echilibrul, memoria, limbajul si functiile cognitive. In ceea ce urmeaza vom mentiona o parte dintre cele mai frecvente afectiuni investigate si diagnosticate de specialistii in neurologie Bucuresti.

Accidentul vascular cerebral (AVC)

Una dintre cele mai grave afectiuni neurologice si cu o incidenta relativ frecventa este AVC-ul. Aceasta afectiune se manifesta prin intreruperea fluxului de sange intr-o parte a creierului. Cauza poate fi un blocaj sau o hemoragie. Consecintele accidentului vascular cerebral implica printre altele pierderea anumitor functii ale corpului. Dintre consecintele frecvente enumeram paralizia, dificultati de limbaj, dificultati la masticatie si inghitire sau dezechilibre de miscare. Diagnosticarea AVC-ului se face prin examinarea neurologica, RMN sau tomografie computerizata. Uneori poate fi necesara o interventia medicala imediata.

Migrenele

Durerile de cap severe si care vin de cele mai multe ori insotite de greata, varsaturi si sensibilitate la lumina ambientala sau la sunet sunt denumite migrene. Migrenele sunt adesea repetitive si afecteaza capacitatea pacientului de a se concentra sau de a-si desfasura activitatea.

Boala Parkinson

O alta afectiune neurodegenerativa frecventa si care are un impact in ceea ce inseamna miscarea si coordonarea este Parkinson. Daca pacientii manifesta simptome precum tremur, ridigidate musculara, tulburari de echilibru sau lentoare in miscari, este recomandata o consultatie la un specialist in neurologie . Diagnosticarea se face pe baza examinarii clinice si pe teste de imagistica, pentru excluderea altor afectiuni.

Scleroza multipla

Boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca teaca de mielina de la nivelul fibrelor nervoase se numeste scleroza multipla. Consecinta este reprezentata de deteriorarea comunicarii intre creier si restul corpului. Printre simptome amintim oboseala extrema, probleme cu vederea, slabiciunea musculara si dificultatile de coordonare. Punerea diagnosticului de catre un specialist in neurologie Bucuresti foloseste adesea o combinatie a istoricului medical, examinarea neurologica si investigatiile imagistice.

Alzheimer si alte tipuri de dementa

Dementa este o alta afectiune neurologica investigata si diagnosticata de catre un medic neurolog. Alzheimer este o afectiune neurodegenerativa care duce la pierderea progresiva a memoriei si a functiilor cognitive. Progresul bolii inseamna pentru pacienti dificultati de orientare, judecata si comportament. Alzheimer si alte tipuri de dementa sunt investigate pe baza evaluarilor cognitive, a testelor de memorie, investigatiilor imagistice ale creierului si analizele lichidului cefalorahidian.

Neuropatia periferica

Afectiunea care apare la nivelul nervilor periferici care au rol de a transmite semnale intre sistemul nervos central si restul corpului se numeste neuropatie periferica. Simptomele implica aparitia durerilor, furnicaturilor, slabiciunii musculare si pierderea senzatiilor. Pentru diagnosticare sunt utilizate teste de conducere nervoasa, electromiografie si analize de sange.

Acestea sunt cele mai frecvente afectiuni neurologice si neurodegenerative care pot fi investigate si diagnosticate de catre specialisti intr-un centru medical de neurologie Bucuresti.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/pro-memoria/care-sunt-afectiunile-care-sunt-investigate-din-punct-de-vedere-medical-si-diagnosticate-in-cadrul-neurologiei