Electromiografia – Ce implica aceasta procedura si cand este utilizata

BUCURESTI - 13 august 2024

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate

Domeniul medical are o mare varietate de ramuri si de domenii, pentru a gasi diagnostice cat mai precise si pentru stabilirea unor tratamente eficiente. Domeniul neurologiei acopera o mare diversitate de afectiuni si manifestari care au un impact semnificativ asupra vietii pacientilor. Dintre acestea regasim inclusiv afectiunile neuromusculare.

electromiografie

electromiografie

Pentru diagnosticarea si stabilirea tratamentului in afectiunile neuromusculare, electromiografia (EMG) este procedura medicala folosita pentru a evalua sanatatea muschilor si a nervilor care ii controleaza. Prin procedura de electromiografie (EMG) este masurata activitatea electrica la nivelul muschilor atunci cand acestia se contracta, respectiv revin in starea de relaxare.

Cum se desfasoara procedura de electromiografie?

Procedura de EMG presupune folosirea unor electrozi care au rolul de a detecta semnalele electrice de la nivelul muschilor. Electrozii folositi in aceasta procedura sunt de doua tipuri, si anume electrozi de suprafata si electrozi intramusculari.

Electrozii de suprafata au rolul de a masura activitatea electrica generala pentru grupuri mari de muschi la nivelul organismului. In acest sens sunt amplasati la nivelul pielii, chiar deasupra muschiului care este studiat prin aceasta procedura. Electrozii intramusculari sunt de tipul acelor foarte subtiri. Acestia sunt folositi pentru a masura in profunzime activitatea electrica pentru fiecare muschi individual si din acest motiv sunt inserati direct in muschi.

Prin prisma modului in care se desfasoara, electromiografia este folosita preponderent pentru stabilirea sau pentru confirmarea diagnosticului in tulburari neuromusculare, boli ale nervilor periferici si probleme musculare.

Etapele procedurii de electromiografie (EMG)

Derularea electromiografiei se face doar sub indrumarea si supravegherea unui medic specializat. Exista mai multe etape care sunt urmate in aceasta procedura. Prima etapa este pregatirea zonei de pe piele unde vor fi plasati electrozii. Zona respectiva va fi curatata pentru a asigura un contact adecvat in cazul electrozilor de suprafata, iar daca se folosesc electrozi intramusculari, medicul va administra un anestezic local pentru a reduce disconfortul.

Etapa a doua inseamna plasarea electrozilor, fie la nivelul pielii pentru electrozii de suprafata, fie prin introducerea in muschiul tinta pentru cei intramusculari. Procedura continua cu masurarea activitatii electrice prin contractarea, respectiv relaxarea muschilor in momente specifice. In acest mod medicul poate inregistra activitatea electrica generata de muschi si ulterior va putea analiza activitatea cu ajutorul unui electromiograf.

Etapa finala in EMG este analiza rezultatelor de catre medicul specialist. Acesta va interpreta datele obtinute pentru a identifica eventuale anomalii sau semne ale unei afectiuni neuromusculare.

Cand este utilizata electromiografia?

Electromiografia este o procedura  folosita pentru a diagnostica o varietate de afectiuni. Printre acestea enumeram scleroza laterala amiotrofica (ALS), o afectiune progresiva a neuronilor motori din creier si maduva spinarii, neuropatia periferica manifestata prin deteriorarea nervilor periferici, miastenia gravis, acea boala autoimuna care cauzeaza slabiciune musculara sau distrofiile musculare, acel grup de boli genetice care provoaca in timp deteriorarea progresiva a muschilor.

Prin prisma caracteristicilor, procedura de electromiografie (EMG) este esentiala pentru diagnosticarea si evaluarea afectiunilor neuromusculare. Masurarea activitatii electrice a muschilor permite identificarea problemelor neuromusculare care altfel ar fi dificil de diagnosticat. Tocmai din acest motiv specialistii apeleaza frecvent la EMG in cazul simptomelor specifice afectiunilor neuromusculare.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/pro-memoria/electromiografia-ce-implica-aceasta-procedura-si-cand-este-utilizata