Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati utilizeaza un nou sistem de calcul paralel de tip HPC

BUCURESTI - 10 mai 2016

Comunicat tip Produse / Servicii in Educatie / Cultura, IT&C, Stiinta / Cercetare

PRO SYS SRL a livrat și instalat la Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati un cluster HPC tip TRUSTER V3.
Cu o putere teoretica totala de 24.96 TFlops si o putere de calcul reala si susținuta de aproximativ 20,39 TFlops, clusterul de la Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati devine astfel unul dintre cele mai puternice supercalculatoare din zona educaționala, instalat in România si dedicat exclusiv pentru simulari numerice complexe.

În cadrul unui proiect de tip POSCCE, Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați a achiziționat un sistem de calcul paralel de tip HPC pentru modelări numerice în acvacultură și biologie moleculară.

În urma câștigării contractului de achiziție publică, firma PRO SYS SRL a livrat și instalat la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați sistemul HPC tip TRUSTER V3, cu următoarele caracteristici tehnice generale: 26 noduri de calcul dual CPU Intel Xeon E5-2600 v3 cu 624 nuclee fizice, o memorie RAM de 1536 GB, capacitate de stocare de 20TB si interconectare Infiniband 4X QDR.

Pe sistemul de calcul paralel au fost instalate licențele de tip HPC pentru 528 nuclee pentru programul Ansys CFD, furnizate de firma TENSOR SRL, precum și programul GROMACS disponibil gratuit.

Cu o putere teoretică totală de 24.96 TFlops, sistemul asigură o putere de calcul reală și susținută de aproximativ 20,39 TFlops, adică oferă o eficiență ridicată – peste 81,6%. Valoarea reală s-a obţinut în urma testelor efectuate cu ajutorul programului Linpack de la Intel, standardul de facto pentru măsurarea puterii de procesare pentru sistemele de calcul paralel. Sistemul funcționează pe sistemul de operare Red Hat Enterprise Linux, cu acces pentru pre și postprocesarea datelor de pe două stații de lucru Linux și Windows.

Clusterul de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați devine astfel unul dintre cele mai puternice supercalculatoare din zona educațională, instalat în România și dedicat exclusiv pentru simulări numerice complexe.

Universitatea Dunărea de Jos Galaţi – http://www.ugal.ro/index.php; contact: Florin.Popescu@ugal.ro 

PRO SYS SRL – www.prosys.ro; contact: office@ prosys .ro

TENSOR SRL – www.tensor.ro; contact: office@tensor.ro

Despre PRO SYS

PRO SYS și-a început activitatea în 1995, iar din 1999 este partener Intel Corporation.
Principalele produse realizate sunt: servere, sisteme de stocare TRUSTER, statii grafice imago si statii de lucru Theon.
PRO SYS ofera sisteme si solutii complexe care acopera domeniile:: HPC, virtualizare, datacenter.
PRO SYS este certificata ISO 9001, ISO 14001 si ISO 27001.

Taguri: PRO SYSTRUSTERserverestocareprosysimagotheon