Renovează-ți acoperișul pentru a-ți proteja casa

BUCURESTI - 6 decembrie 2024

Comunicat tip General in Constructii

Persoanele care locuiesc la casă au adeseori diferite pierderi datorate unui acoperiș neizolat sau izolat în mod deficitar. Un acoperiș bine izolat folosind metode specifice prezintă anumite avantaje, iar pentru realizarea izolației este esențial să folosești cele mai bune materiale.

acoperis

acoperis

În primul rând, stabilește ce cheltuieli ar presupune un asemenea demers. Dacă vrei să demarezi lucrările însă nu deții suma necesară, atunci poți opta pentru un credit online. Această investiție îți va aduce numeroase beneficii pe termen mediu și lung cum ar fi și costurile mai mici cu încălzirea.

De ce sa izolezi acoperișul?

Atunci când acoperișul tău a fost izolat în mod eficient, vei beneficia de costuri de încălzire reduse, economisind astfel bani. Cum poți fi eficient atunci când îți izolezi acoperișul? Folosește una dintre metodele potrivite: izolarea podului, izolarea peste căpriori sau izolarea între căpriori.

Dacă ai realizat o izolație bună, aceasta îți va oferi, în plus, o protecție bună împotriva căldurii. Potențialul izolației crește dacă este vorba de o clădire veche. Comparativ cu clădirile noi, o clădire veche va suferi pierderi de energie, necesitând aproximativ o cantitate triplă de energie pentru încălzire.

Din acest motiv, pentru a renova o clădire este insuficient să folosești o vopsea nouă. Este necesar astfel să implementezi măsuri destinate reducerii pierderii de căldură ale acestui imobil. Atunci când economisești energie, îți reduci costurile.

Izolându-ți acoperișul poți economisi cu până la 18% mai multă energie și îți poți reduce, de asemenea, emisiile de CO2. Pentru o bună izolație a acoperișului trebuie să ai în vedere criteriile de etanșeitate și sustenabilitate și protecție climatică.

Etanșeitatea

Etanșeitatea unui acoperiș presupune utilizarea unor materiale și tehnici care împiedică infiltrarea aerului și a apei, cum ar fi membrane speciale, folii barieră de vapori, benzi de etanșare și elemente de fixare corespunzătoare.

Prin barieră de vapori

Prin difuzie și convecție, aerul cald și umed circulă prin spațiul interior și poate ajunge în construcția acoperișului, unde va putea provoca defecte de construcție. Pentru a preveni aceasta, este necesar să montezi o barieră de vapori pe partea caldă a construcției acoperișului, adică în încăpere.

După ce ai montat-o, această folie sau o membrană impermeabilă la vapori va împiedica aerul cald și umed din interior să pătrundă în izolație și să producă condens. Prin prevenirea condensului, bariera de vapori îți protejează materialele de izolație de umiditate, reducând astfel riscul de mucegai și prevenind deteriorarea structurii acoperișului.

Prin montarea unei învelitori

Există trei elemente care pot pătrunde în construcția acoperișului și în izolație, producând pagube în zonele respective: umezeala, umiditatea și aerul rece. Poți împiedica această situație dacă vei monta pe partea exterioară a construcției acoperișului, adică pe partea rece, o învelitoare.

Aceasta îți oferă o bună protecție a acoperișului, împiedicând răcirea și umezirea izolației din exterior.

Sustenabilitatea

Casele vechi suferă pierderi mari de căldură prin acoperiș și prezintă cel mai mare potențial de economisire. În acest sens, standardele EnEV arată că prin comparație cu o clădire nouă, o clădire veche neizolată va consuma de patru până la de șase ori mai multă energie.

Din acest motiv, este necesar să îți protejezi atât casa cât și în mod special acoperișul împotriva pierderilor de căldură. Astfel, vei reduce în mod sustenabil emisia de CO2. Implementând măsuri speciale de izolare, indiferent dacă este veche sau nouă, casa ta va fi actualizată din punct de vedere al confortului.

Mai mult decât atât, atunci când ai folosit o izolație adecvată pentru acoperișul casei tale, aceasta va crește valoarea imobilului tău. Dacă dorești să evaluezi calitatea protecției termice a casei tale, atunci vei avea nevoie de valoarea U, adică de coeficientul de transfer de căldură al componentelor.

Cum să-ți izolezi acoperișul?

Ai la dispoziție patru metode de izolație pentru acoperișul casei tale: între căpriori, sub căpriori, peste căpriori și izolația planșeului celui mai de sus. Indiferent de metoda folosită, există pericolul ca umiditatea, umezeala și aerul rece să pătrundă fie în construcția acoperișului, fie în izolație, producând ulterior pagube.

Poți împiedica acest lucru dacă montezi o învelitoare pe partea rece, adică în exteriorul construcției acoperișului. Învelitoarea este o metodă inteligentă și rapidă pentru a împiedica răcirea și umezirea izolației din exterior.

Izolația între căpriori

Este cea mai simplă și cea mai frecventă procedură de izolare a acoperișului, fiind folosită adesea pentru a extinde ulterior acoperișul. Trebuie să tai la dimensiuni vata minerală și să o fixezi direct între căpriori.

Acest tip de izolație poate fi insuficientă dacă adâncimea căpriorilor acoperișului tău este prea mică. În această situație, poți efectua ulterior și o izolație sub căpriori.

Izolația sub căpriori

Considerată drept o formă de izolație ulterioară sau suplimentară, această metodă îți este utilă dacă dorești să întărești grosimea izolației între căpriori. Mai poți utiliza această metodă dacă acoperișul casei tale are căpriori cu o înălțime redusă, pentru a obține un efect de izolare sporit.

În plus, metoda izolației sub căpriori îți oferă și avantajul reducerii punților de căldură pe căpriori.

Izolația peste căpriori

Folosind această metodă vei putea monta izolația din exterior peste căpriori. În acest scop, trebuie ca acoperișul să fie acoperit, iar din acest motiv, această formă de izolație este rentabilă atunci când trebuie să-ți montezi acoperișul din nou.

Izolația peste căpriori oferă un avantaj în cazul acoperișurilor care au fost deja demontate, anume acela că spațiul interior va rămâne complet neatins.

Izolația planșeului celui mai de sus

În situația în care nu ți-ai utilizat mansarda drept spațiu de locuit într-un timp previzibil, apelează la metoda izolării planșeului celui mai de sus. Aceasta înseamnă că vei izola podeaua mansardei sau tavanul ultimului etaj, care separă spațiul locuibil de acoperiș.

Trebuie să montezi materialul izolant pe pardoseală după ce ai luat în considerare o rezistență suficientă la difuzie a construcției planșeului. Altfel spus, planșeul trebuie să fie construit astfel încât să împiedice cât mai mult vaporii de apă să pătrundă în izolație.

Aceasta va preveni formarea condensului și a mucegaiului. Dacă planșeul acoperișului este format din grinzi din lemn, atunci trebuie să montezi o folie barieră de vapori pentru a proteja construcția din lemn.

Dacă planșeul acoperișului este din beton, atunci această folie nu mai este necesară ca strat suplimentar. Menține-ți mansarda accesibilă montând materialele izolante fix sau cu scânduri.

Vata minerală: un bun izolator de acoperișuri

Optează pentru vată minerală pentru a realiza o bună izolație a acoperișului casei tale. Citește mai jos o prezentare succintă a celor două forme sub care acest material este disponibil: de sticlă sau bazaltică.

Vata minerală de sticlă

Alege vata minerală pentru a-ți izola acoperișul ținând cont că aceasta este un material ușor, care se poate comprima și prelucra foarte bine. În general, vata de sticlă este ideală pentru izolarea acoperișurilor înclinate deoarece este mai ușoară și poate fi fixată mai bine.

Vata minerală bazaltică

Spre deosebire de vata minerală de sticlă, cea construită din bazalt oferă o mai bună izolare fonică și va rezista la temperaturi de până la 1000 grade Celsius. Fiind mai grea și mai sigură la incendii, poți utiliza vata minerală bazaltică fie drept placă de perete despărțitor, fie pentru a-ți izola pardoseala.

Nu în ultimul rând, vata minerală bazaltică prezintă caracteristici acustice speciale. Această caracteristică îți va permite utilizarea acesteia pentru separarea spațiului și pentru a realiza o bună izolare fonică din interior și exterior.

Ocupă-te de izolația acoperișului pentru mai multă căldură iarna, mai multă răcoare vara și pentru a-ți feri acoperișul de umiditate, umezeală, aer rece, condens sau mucegai. Aceasta presupune o investiție pe termen lung într-o izolație de calitate.

Dacă bugetul disponibil nu îți acoperă costurile izolației, atunci descoperă care este cea mai bună opțiune de finanțare folosind un calculator credit. Acest instrument îți oferă, cu aproximare, mai multe informații despre împrumutul solicitat, cum ar fi cât trebuie să restitui dacă faci un credit pe o anumită sumă.

În cele din urmă, vei putea alege soluția optimă care să corespundă atât nevoilor, cât și bugetului tău. După ce ai aflat de ce este necesar să îți izolezi acoperișul, cum poți face asta și de ce este de dorit să folosești vata de sticlă, nu-ți mai rămâne decât să te apuci de lucru.

Taguri: acoperis
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/provident/renoveaza-ti-acoperisul-pentru-a-ti-proteja-casa