Nuntă tradițională românească pentru doi tineri din Coreea de Sud, stabiliți în New York

BUCURESTI - 18 septembrie 2014

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle, Turism

Vechi tradiții românești sunt readuse la viață printr-o nuntă tradițională organizată în satul Corbi din județul Argeș.

La început de toamnă, pe 2 septembrie un cuplu tânăr de sud-coreeni, stabiliţi în New York şi-au unit destinele printr-o nuntă tradiţională românească, aşa cum se făceau acum 100 de ani, în satul Corbi din Judeţul Argeş. La nuntă au luat parte mamele celor doi tineri şi aproximativ 40 de săteni. Atmosferă a fost ca acum 100 de ani, toţi participanţii la nuntă, inclusiv mirii au purtat costume tradiţionale, s-a gătit la tuci, s-a cântat la fluier, s-a mers şi pe jos, s-au făcut hore şi la toată povestea aceasta a luat parte şi codrul viu al locurilor. Totul a fost organizat cu multă pasiune de un grup de tineri pasionaţi organizaţi într-o agenţie de turism numită Pure România.

Nuntă tradițională românească pentru doi tineri din Coreea de Sud, stabiliți în New York

Nuntă tradițională românească pentru doi tineri din Coreea de Sud, stabiliți în New York

 "A existat o sincronizare perfectă, îmi place să cred că au fost la mijloc şi mâinile Creatorului care ne-a ajutat să facem o poveste nu doar frumoasă ci și memorabilă!”  

Grigorescu Alexandru, organizator

Cum a început totul?

Povestea Pure Romania a început în acest an, fiind un proiect menit să contribuie la ameliorarea imaginii de ţară a României şi să ofere o serie de experienţe în România turiștilor din exterior. Pe site-ul Pure Romania există din luna mai un articol despre o nuntă tradiţională organizată în Bucovina.

Cei doi tineri din New York îşi doreau o nuntă specială, o nuntă prin care să depăşească barierele culturale impuse de locul de naştere sau de reşedinţă. Astfel au căutat posibilitatea de a organiza o nuntă undeva departe, într-un mod cât mai original, mai pur şi cât mai încărcat de sens. Căutând pe internet soluţii au ajuns la Pure Romania .

 

Cum a fost organizat totul?

Foarte repede cei doi tineri s-au împrietenit cu organizatorii şi au început împreună să planifice nunta tradiţională. Iniţial au analizat împreună o serie de nunţi tradiţionale vechi, portul naţional românesc din mai multe zone ale ţării, posibile locuri pentru găzduirea evenimentului, au discutat despre mâncarea tradiţională, despre muzica tradiţională şi despre religia ortodoxă şi semnificaţia ei în viaţa ţăranului român.

“La Pure Romania facem totul foarte strict, apreciem seriozitatea germană şi încercam să o imităm întru totul. Chiar dacă proiectul a devenit unul personal am planificat totul până la cel mai mic detaliu. De exemplu, pentru mire am construit de la zero costumul, reproducând un costum de acum 70 de ani." Alexandru Grigorescu, organizator.

S-au schimbat zeci de mesaje, s-au construit şi reconstruit zeci de planuri, s-au ajustat şi reajustat o serie de elemente în cele 3 luni premergătoare evenimentului. Planificarea bună a contat enorm în succesul proiectului.

Evenimentul

Nunta a avut loc pe data de 2 septembrie. Mirii au fost cazaţi într-o gură de rai, la o pensiune de pe Valea Râului Doamnei, aşezată departe de sate, izolată de lumea nouă, înconjurată de o pădure de brad, lângă un lac în care se oglindeşte în fiecare dimineaţă cu blândeţe soarele. În ziua nunții s-a pornit devreme spre locul în care a avut loc prima ședință foto, casa Mamei Uţa, una dintre cele mai vechi case din satul Corbi, veche de aproape 150 de ani, intrată în patrimoniul naţional. Acesta era locul ideal pentru debut. Ca un leagăn al unei civilizaţii pure, ascunsă pe văile ce curg dinspre Carpaţi, această casă specială prin poveste şi prin aşezarea lângă Mănăstirea Corbii de Piatră devenea pentru cei doi tineri un izvor de sens şi de binecuvântare.

Pentru a face acest eveniment memorabil, mirii au avut o şedinţă foto și la Cetatea Poienari (Cetatea lui Dracula). Ideea a fost una inedită, ușor dificil de pus în practică datorită celor 1400 de trepte care trebuiau urcate, dar cu un simbolism puternic. În felul acesta, mirii au legat povestea lor de istoria veche de peste 500 de ani a locului.

Nunta a continuat cu primirea unei binecuvântări la Mănăstirea Corbii de Piatră. Fără a implica preoţi, pentru că tânărul cuplu nu este ortodox, s-a mers la biserică pentru a culege simţământul Domnului chiar în casa sa.

Cu întreg alaiul, format de oameni din satul Corbi, îmbrăcaţi tradiţional şi plini de har şi de bucurie s-a mers înapoi spre gura de rai unde a fost organizată masa festivă.

Aproximativ 40 de oameni au luat parte la această ceremonie. S-au consumat bucate tradiţionale gătite la tuci, s-a amenajat o masă câmpeneasca împodobită cu ştergare tradiţionale, s-au amenajat decoruri de poveste cu baloţi de fân, roţi de care şi o serie de alte elemente tradiţionale. Mirii cât şi familiile lor au învăţat paşii de dans tradiţional şi au jucat hora până spre miezul nopţii.

Sătenii din Corbi au dansat cu măiestrie şi au cantat cântece vechi de haiduci acompaniaţi de un cântăreţ la fluier. Atmosfera a fost una de basm, fericirea se citea pe faţa tuturor.

Un pas mai departe

Evenimentul a fost unul extrem de important pentru toţi cei implicaţi. O serie de persoane din grupul sătenilor din Corbi au îmbrăcat costumul tradiţional după zeci de ani. A fost o bucurie imensă, un prilej foarte puternic de reîntoarcere la valori seculare, la un mod de viaţă simplu dar capabil să aducă fericirea aceea care durează.

"Sigur toţi cei implicaţi vor mai dori să mai existe astfel de evenimente. România autentică are enorm de câştigat în urma acestui eveniment. Toţi cei implicaţi sper să deschidă ochii românilor şi să îi ajute să vadă frumuseţea valorilor pe care această ţară le oferă." Alexandru Pușcatu, organizator

Experienţa pentru cei doi miri şi familiile lor a fost una totală. Sunt profund impresionaţi de România, de oamenii din aceste locuri şi speră să se întoarcă foarte curând. “Sunt extrem de încântaţi de tradiţiile noastre, le este dor de oamenii pe care i-au întâlnit în Corbi şi nu în ultimul rând de bucatele noastre tradiţionale. Într-adevăr a fost un eveniment important pentru ei, dar şi pentru noi ceilalţi vreau să cred că a fost o experienţă inedită, dătătoare de energii pozitive şi căldură sufletească.” Alexandru Pușcatu – organizator

Ce urmează?

Organizatorii au speranţa că activităţile lor de construcţie a unei imagini competitive de ţară a României să devină din ce în ce mai cunoscute şi să aprindă lumina în sufletele celor care cu adevărat cred în valorile pe care această ţară le are la bază. "În construcţia unui brand de ţară cea mai importantă componentă este reprezentată de “populaţia internă”. Dacă oamenii vor înţelege comoara pe care o au, cu siguranţă România de mâine va fi o casă bună pentru ei şi pentru cei ce vor veni." Alexandru Grigorescu, organizator

Detalii complete precum si o serie de filmari de la eveniment se pot vedea pe pagina oficiala Pure Romania - Traditional Wedding


Fotografiile si filmarile au fost realizate de agentia de fotografie full service - FotografulTAU

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/pure-romania/nunta-tradi-ionala-romaneasca-pentru-doi-tineri-din-coreea-de-sud-stabili-i-in-new-york