Curs deschis de PARENTING cu Dr. Otilia Secara. 30 noiembrie si 7 decembrie.

BUCURESTI - 28 septembrie 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Copii fericiti, sanatosi, autonomi, creativi si responsabili, crescuti intr-un climat plin de dragoste - iata o mare provocare pentru toti parintii. Fiindca adesea a creste un copil poate fi extrem de solicitant si de frustrant.
Desi se fac scoli inalte pentru a deveni competent intr-o anumita profesiune, la noi se considera, pana de curand, ca profesiunea de parinte se 'fura' de la proprii parinti. Parintii de azi cauta insa activ modalitati noi, mai bune, de a face fata solicitarilor impuse atat de copilul care creste cat si de presiunile sociale, axate pe competitivitate, performanta si consum.

Cursurile de Parenting sunt concepute ca o orientare in acest demers. Participantii vor putea invata direct cu un specialist in problematica dezvoltarii copilului si familiei. Aceste traininguri sunt o sursa de informatii fundamentate stiintific despre comportamentele si relatiile interumane in familie - informatii a caror aplicabilitate in cotidian a fost demonstrata.

A invata sa fii parinte este un proces de educatie complexa. Nu exista o reteta magica sau un anumit curriculum standardizat. E nevoie de actiune, de interactiune, de reflexie si de schimbare. Scopul cursurilor intensive, al ilustrarilor video, sesiunilor interactive si aplicatiilor practice din “scoala parintilor” este sa clarifice procesul de dezvoltare a copilului, cu intreg potentialul si vulnerabilitatea sa.


Parenting kids between 0-7 y.o. - Scoala Parintilor cu copii intre 0-7 ani
Data: 30 noiembrie
Modulul 'Cei sapte ani de acasa' (copilaria mica, 0-3 ani si perioada prescolara, 3-7 ani) releva rolul experientelor precoce, al mediului familial si al educatiei.

Din agenda: • Rolul adultului in etapele de dezvoltare fizica, socio-emotionala, cognitiva si lingvistica a copilului,
• Modul de a structura un ambient optim de interactiune, ingrijire, comunicare, joc si stimulare cu copilul,
• Rolul pe care parintele il pastreaza in viata copilului, pe masura ce acesta creste si timpul petrecut cu parintii se scurteaza,
• Principii practice de educatie si disciplina aplicabile in familie,
• Familia si rolurile parentale (notiuni de teorie a familiei). Influente transgenerationale. Functionalitatea familiala. “Forever young” si educatia liberala. Cariera. Divortul.
• Dezvoltarea prenatala; dezvoltarea copilului mic si prescolarului. Autonomia. Jocul. Imaginatia. Integrarea in grup. Modelele din lumea adultilor.
• Cei 7 ani de acasa - educatia in familie a copilului mic si prescolarului


Parenting youngsters beween 8-18 y.o.-Scoala Parintilor cu copii intre 8-18 ani
Data: 7 decembrie
Generatia blazata? (perioada de latenta, pubertatea si adolescenta; 8-18 ani)
Se incheie “varsta inocentei”, copilul confruntandu-se tot mai mult - la inceput doar prin joc - cu solicitarile lumii adultilor. Contactele cu egalii, cu educatorii, apoi cu profesorii, rolurile pe care copilul le indeplineste la scoala si in comunitate scurteaza timpul petrecut cu parintii. Rolul parintilor nu scade insa in importanta.
Sarcastici, vulnerabili, egocentrici, impresionabili, incapatanati si nespus de increzatori. Intrebarile care ii macina suna cam asa: “Cine sunt? Cum as vrea sa fiu? Ce insemn pentru ceilalti?” Vorbim despre adolescenti. Parintii, pe de alta parte, acuza “atitudinea negativa, lipsa de respect, neascultarea” ca principale dificultati in relatia cu adolescentul. In “furtuna schimbarilor” din adolescenta, dragostea si stabilitatea familiei asigura “rebelului” orientarea, pozitia si siguranta. Cum?

Modulul accentueaza importanta familiei in dezvoltarea sanatoasa a prepuberului si adolescentului - viitorul adult autonom si responsabil. Acordand atentie informatiilor din psihologia dezvoltarii, parintii vor invata practic cum si de ce sa pastreze o monitorizare “la distanta” a comportamentului, activitatilor si prieteniilor copilului, ca si valorile, solicitarile si expectantele parentale, structura si limitele. In plus, veti invata alte tipuri de abordare a relatiei cu copilul dumneavoastra. De obicei ii spuneti ce sa faca, cum sa faca si cand sa faca? Puteti invata cum sa construiti o alianta cu el, in raporturi nou-constituite, dar si o adevarata “cultura a certurilor” , tehnici de disciplinare asertiva si modalitati de supervizare non-intruziva a adolescentului in procesul de diferentiere.

Din agenda:
• Familia si rolurile parentale in copilaria de mijloc. Notiuni de teorie a familiei. Influente transgenerationale. Functionalitatea familiala. “Forever young” si educatia liberala. Cariera. Divortul.
• Dezvoltarea scolarului mic si prepuberului. Heritabilitate si ambient. Testele de inteligenta. Modelele din lumea adultilor. Ce trebuie sa invete copilul de acasa. Cooperarea. Responsabilitatea. Timpul liber. Educatia formala. Climatul scolar. Cooperarea cu profesorii.
• Educatia in familie. Expectantele parentale. Disciplina. Autocontrolul. Influenta pe termen lung a organizarii si eficientei parentale.
• Singur acasa – sau sindromul copilului cu parinti ocupati.
• Familia si rolurile parentale in pubertate si adolescenta. Atasamentul. Conflictul. Diferentierea. Situatii de risc si preventia lor.
• Dezvoltarea puberului si adolescentului. Caracteristici emotionale ale adolescentului. Egocentrismul. Identitatea. Stima de sine. Dragostea. Sexualitatea. Valorile.
• Tulburari de comportament in pubertate si adolescenta: delincventta juvenila, consumul de alcool si drog, tulburarile alimentare, autoagresiunile, suicidul.


Programul fiecarui curs: 9.00-17.00
Locatia fiecarui curs: Novotel Bucarest City Centre
Tariful fiecarui curs: 189 Euro/participant ( TVA)


Dr. Otilia Secara este medic specialist la Clinica de Psihiatrie si Neurologie a Copilului si Adolescentului Timisoara. Si-a sustinut doctoratul in psihiatrie cu un studiu-pilot asupra interventiei multi- si interdisciplinare in tulburarile pervazive de dezvoltare, studiu concretizat in ceea ce azi este Casa Faenza - Centrul Comunitar pentru Copii Autisti Timisoara. Asistent universitar, cu prestigioase burse de studiu la universitati din Germania si Italia, Otilia publica in reviste si tratate de specialitate, fiind in prezent implicata in proiecte de cercetare nationale si europene focalizate asupra preventiei in sanatatea mintala a copilului si familiei.

Despre Qualians

Calendarul complet si detaliile cursurilor deschise (inclusiv prezentari video ale cursurilor): www.qualians.com


Telefon: 031 105 31 31
Fax: 031 105 31 34
e-mail: office@qualians.com
web: www.qualians.com si www.cursuriparenting.ro

office@qualians.com