Cum vă ajută auditul energetic să economisiți bani

Iasi - 28 octombrie 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in Industrie, Energie

Într-o lume tot mai preocupată de reducerea consumului de energie, îmbunătățirea eficienței energetice în sectorul industrial este una dintre principalele preocupări ale managementului companiilor. Sunt urmărite identificarea exactă a costurilor cu energia, evidențierea pierderilor și stabilirea măsurilor pentru reducerea acestora, precum și implementarea unor tehnologii și echipamente economice.

Cum vă ajută auditul energetic să economisiți bani

Sunt obiective care, odată îndeplinite, duc la creșterea competitivității și a calității producției, dar și la reducerea costurilor de producție și a impactului asupra mediului. Pentru îmbunătățirea eficienței energetice, un prim pas important îl reprezintă efectuarea unui audit energetic industrial.

În România, legea 121/2014 privind eficiența energetică (modificată prin Legea 160/2016) îi obligă pe operatorii economici care consumă anual o cantitate de energie de peste 1.000 tone echivalent petrol să efectueze, o dată la 4 ani, un audit energetic pe 51% din totalul consumului energetic. La acesta se adaugă întocmirea unor programe de îmbunătățire a eficienței energetice care includ măsuri pe termen scurt, mediu și lung.

În plus, este propusă numirea unui manager energetic atestat de departamentul pentru eficiență energetică, potrivit legislației în vigoare, sau încheierea unui contract de management energetic cu o firmă prestatoare de servicii energetice agreată în condițiile legii.

Echipa Senys a companiei Quartz Matrix a efectuat peste 250 de audituri energetice pentru clienți din industria petrolieră, automotive, producție, ciment și construcții, energie și utilități, precum Continental Powertrain România, Delphi Diesel Systems România, OMV Petrom Gas, Antibiotice SA, Romaero, Azomureș sau Turbomecanica.

Autorizați ANRE și beneficiind de echipamente de ultimă generație, experții Quartz Matrix realizează bilanțuri electroenergetice, bilanțuri termoenergetice și bilanțuri energetice complexe.

Un exemplu concret al utilității unui audit energetic industrial este oferit de o firmă producătoare de pulberi. În urma punerii în aplicare a măsurilor propuse de auditorii energetici autorizați, compania a realizat economii de 32% în ceea ce privește energia utilizată – adică 8.700 MWh. Investiția în echipamentul necesar a fost de 232.000 de euro, iar economiile financiare anuale au ajuns la 81.820 de euro. Așadar, banii investiți pot fi recuperați din economii în mai puțin de trei ani.

În urma unui audit efectuat la un producător din domeniul industriei automotive s-a constatat că pierderile de volum de aer comprimat prin neetanșeitățile rețelei reprezintă mai bine de 20% din volumul de aer comprimat produs de compresoare. Aceasta înseamnă că o cantitate de energie electrică în valoare de peste 5.000 de euro pe an este pierdută prin funcționarea suplimentară a compresoarelor pentru a compensa pierderile provocate de neetanșeitățile din elementele de rețea.

În concluzie, auditul energetic pentru domeniul industrial nu reprezintă un cost, ci o activitate profitabilă. Poate fi considerată ca o investiție în viitorul consum energetic. Puteți citi articolul integral pe blogul de eficiență energetică Senys sau solicitați mai multe informații despre auditul energetic industrial direct de la specialiștii Quartz Matrix: office@quartzmatrix.ro; office@senys.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/quartz-matrix1/cum-va-ajuta-auditul-energetic-sa-economisiti-bani