Ce trebuie sa știi despre pompele de apa ?

BUCURESTI - 27 octombrie 2016

Comunicat tip General in Social, Stiinta / Cercetare

Alegerea unei pompe poate sa fie destul de dificila, insa, in conditiile in care exista o multime de pompe: pompe ape uzate, pompe submersibile, pompe de suprafata, pompe de adancime, pompe ape pluviale, pompe pentru puturi.

Ce trebuie sa știi despre pompele de apa ?

In momentul in care trebuie sa extragem apa dintr-un put, nevoia ne poate fi acoperita de o pompa. Pompele de alimentare cu apa, denumite si pompe submersibile, sunt folosite in majoritatea gospodariilor.

Cu siguranta, daca nu esti pasionat de domeniu, aceste cuvinte nu iti vor spune mare lucru.

Vom incerca, asadar, sa descoperim elementele care conteaza la alegerea unei pompe pentru apa si modul de functionare a unui astfel de produs

Care este clasificarea pompelor de apa?

Exista doua tipuri de pompe: submersibile si de suprafata. Cele submersibile pot fi impartite in pompe monoetajate, care sunt, de fapt, pompe pentru ape uzate din piscine sau ape reziduale si pompe multietajate, destinate apelor curate.

Pompele de suprafata pot fi si ele clasificate in functie de adancime, in pompe de mica adancime sau in pompe de mare adancime.

Pompele de mica adancime nu pot sa se amorseze la adancimi mai mari de 10.3 m, deoarece se va rupe coloana de lichid.

La pompele de mare adancime, capacitatea poate fi decisa de mai multi parametri, incepand cu puterea motorului electric si terminand cu numarul de turbine.

Pentru a sti care este pompa de care ai nevoie, principalul lucru pe care trebuie sa il cunosti este adancimea de la care trebuie sa extragi apa.

Pentru o adancime mai mare de 8 metri ai nevoie de o pompa submersibila in timp ce pentru o adancime mai mica de 8 metri, ai nevoie de o pompa de suprafata, autoamorsanta.

Din ce sunt construite pompele?

Fie ca vorbim despre o pompa submersibila sau despre pompe de suprafata, componentele sunt, in mare, aceleasi. Avem un manometru, un presostat, un orificiu de aspiratie, un corp de pompa, un motor, un buson de golire, un racordflexibil antivibrand, un recipient cu membrana interschimbabila, o valva de incarcare cu aer si un orificiu de instalare.

Manometrul. Este elementul care indica presiunea apei ce se afla in retea.

Presostatul. Este un element cu rolul de a cupla sau de a decupla motorul electropompei, bazandu-se pe presiunea apei din retea. De regula, presostatul are valori standard, de 1.5 bari pentru presiunea minima si de 2.8 bari pentru cea maxima.

Atunci cand presiunea este minima, motorul se va cupla si atunci cand este maxima se va decupla. Este bine sa setezi presostatul in asa fel incat sa nu cupleze si decupleze prea mult, deoarece in felul acesta se poate uza intreaga pompa.

Orificiul de aspiratie. Este gaura unde se conecteaza teava de aspiratie. Teava trebuie sa fie metalica sau din pvc si trebuie sa respecte cu strictete recomandarile producatorului.

Vasul hidroforic sau butelia, este elementul care stocheaza apa. Acesta limiteaza frecventa cu care porneste pompa si evident, uzura. De regula, butelia este compusa dintr-un rezervor metalic de forma cilidrica, cu zinc in interior si o membrana elestica ce permite conectarea la electropompa.

Orificiul de refulare ajuta, evident, la refularea apei din vas.

De regula, la inceputul folosirii unei pompe, vasul hidroforului si presostatele trebuie sa fie lasate la valorile cu care au venit din fabrica. Cu timpul, insa, uzura duce la necesitatea unei ajustari, care sa mentina intregul dispozitiv cat mai eficient.

Cum se seteaza corect un hidrofor?

Setarea corecta a hidroforului poate sa fie destul de dificila. Aceasta trebuie sa tina cont de mai multi factori:

Setarea de presiune. Se face prin pornirea si oprirea pompei fara rezervor hidrofor. Pompa va porni si se va opri atunci cand un consumator o solicita. Atunci cand presiunea ajunge sa aiba valoarea de pornire, pompava pornisi va functiona pana cand consumatorul nu mai are nevoie de apa. Pentru a se opri, pompa trebuie sa deduca faptul ca s-a oprit consumul si ca presiunea este mai mare decat presiunea de pornire. Setarea de presiune trebuie sa tina cont de faptul ca presiunea de pornire trebuie sa fie mai mica decat presiunea maxima a pompei, in asa fel incat aceasta sa nu poata fi oprita.

Pornirea si oprirea pompei cu rezervor. O pompa cu rezervor va fipornita in functie de presiunea din rezervor. De regula, presiunea corecta de pornire este mai mica decat presiunea din rezervor.

Protectie impotriva loviturilor de berbec

In cazul in care viteza lichidului se schimba brusc, varful de presiune poate sa devina cu pana la 5 ori mai mare decat presiunea din sistem. Practic, atunci cand pompa se opreste, curgerea din coloana principala se va opri brusc, insa nu si curgerea din conducta orizontala. Se creaza astfel un vid, coloana de apa separata transformandu-se in vapori si provocand lovitura de berbec.

Consecintele unei lovituri de berbet pot fi destul de grave si constau in conducte sparte in virbatii, zgomote, vane deteriorate si scurgeri la imbinari.

Daca vrei sa eviti riscul unei lovituri de berbec, solutia este de a monta un rezervor sub presiune, care sa reduca numarul de porniri si opriri.

Cum cumperi o pompa?

Achizitia unei pompe de suprafata sau a unei pompe submersibile pentru puturi trebuie sa tina cont de mai multi factori. Un prim factor este dat de toate elementele prezentate mai sus, care trebuie sa fie alese cu mare atentie.

Un al doilea factor este magazinul de unde cumperi. Daca alegi sa faci o achizitie online, incearca sa te orientezi spre un magazin destinat pompelor, cum este hidropompe.ro, care iti poate oferi un suport de buna calitate. De asemenea, apeleaza la profesionisti pentru instalarea pompei, deoarece in felul acesta poti obtine o solutie eficienta, pe termen lung si foarte lung.

Despre Quick Panda

AllProWeb este agentia de publicitate specializata pe promovarea online a site-urilor de prezentare si a magazinelor online.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/quick-panda/ce-trebuie-sa-stii-despre-pompele-de-apa