Co.Pe.A.M. adopta “Declaratia de la Bucuresti”, propusa de Radio Romania

BUCURESTI - 18 mai 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

In cadrul celei de-a XV-a editii a Conferintei Co.Pe.A.M. din acest an, desfasurata la Bucuresti in perioada 16 -18 mai, a fost votata in unanimitate si adoptata “Declaratia de la Bucuresti”, document propus in discursul sau de Maria Toghina, presedintele director general al Societatii Romane de Radiodifuziune.

Radio Romania a propus acest document cu ocazia celei de-a 60-a aniversari a Declaratiei drepturilor omului si in concordanta cu acest text fundamental al demnitatii umane, tinand cont si aderand deplin la principiile Conventiei internationale pentru promovarea si apararea diversitatii culturale a UNESCO (document semnat si de Romania).



Declaratia de la Bucuresti a Co.Pe.A.M.


Reuniti la Bucuresti cu ocazia celei de-a XV-a Conferinte Co.Pe.A.M. si cea de-a XIV-a Adunare Generala a Conferintei Permanente a Audiovizualului Mediteranean, in anul Dialogului Multicultural, membrii Co.Pe.A.M. adopta urmatoarea Declaratie:

Co.Pe.A.M,

Afirma ca toleranta, recunoasterea, acceptarea si promovarea diversitatii culturale, etnice, religioase si lingvistice, precum si dialogul intre civilizatii sunt fundamentale pentru respectul, coexistenta pasnica si cooperarea intre indivizi si popoare, in diversitatea lor culturala si religioasa.
Considera ca diferentele din interiorul si dintre societati nu trebuie sa provoace teama si nici sa fie reprimate, ci mai degraba trebuie apreciate ca valori de pret ale omenirii.
Subliniaza importanta promovarii de catre membrii sai a intelegerii, tolerantei, respectului reciproc si a prieteniei intre popoare in diversitatea lor religioasa, culturala si lingvistica.
Recunoaste ca toate religiile si culturile au avut contributii meritorii la civilizatie si ca omenirea, in ansamblul sau, impartaseste valori comune.

Co.Pe.A.M face apel la toti membrii sai:

1. sa sprijine realizarea de emisiuni si programe dedicate diversitatii etnice si culturale;
2. sa foloseasca toate caile de care dispun pentru a promova coexistenta pasnica si cooperarea intre diferitele comunitati si pentru a preintampina orice tratament defavorabil sau discriminator, generat de apartenenta la un grup etnic, cultural sau religios, mentinand un spirit de toleranta si dialog;
3. sa promoveze respectarea drepturilor omului, libertatile individuale si coexistenta pasnica a grupurilor sau minoritatilor etnice, culturale si religioase;
4. sa nu promoveze in programele lor discriminarea bazata pe religie sau credinta, sa recunoasca drepturile si libertatile fundamentale ale omului, in toate aspectele vietii civile, economice, politice, sociale si culturale; sa promoveze combaterea intolerantei motivate de cultura sau credinta;
5. sa contribuie la combaterea instigarii la violenta sau a actelor de violenta, intimidare si coercitie, motivate de ura si intoleranta care pot genera aversiuni sau distruge armonia din cadrul comunitatilor si dintre acestea;
6. sa promoveze intelegerea, toleranta, respectul reciproc si prietenia dintre oameni, in diversitatea lor culturala, lingvistica si etnica.

Despre Radio România

Radio România - Forţa cuvântului
Serviciul Comunicare
str. General Berthelot nr. 60-64, sector 1, Bucuresti
Tel: 303.1431
comunicareinterna@srr.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/radio-romania/co-pe-a-m-adopta-declaratia-de-la-bucuresti-propusa-de-radio-romania