Conferinta pentru salvarea Fonotecii de Aur

BUCURESTI - 30 octombrie 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

In data de 30 octombrie, la sediul Societatii Romane de Radiodifuziune a avut loc conferinta de presa „Patrimoniul de bunuri media – o cauza comuna“. Cu aceasta ocazie a fost lansat in mod public APELUL PENTRU SALVAREA MEMORIEI RADIOULUI.
Alaturi de presedintele director general al SRR, Maria Toghina, la prezidiu au luat cuvantul ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, directorul de onoare al Editurii Casei Radio, Titus Vijeu si criticul si istoricul literar, Valeriu Rapeanu.

Prin acest apel, Maria Toghina a afirmat ca doreste sensibilizarea Guvernului, Parlamentului, societatii civile si mass-media pentru spirijinirea demersului de salvare a patrimoniului radioului public. Pritre primii semnatari ai acestui apel se numara importante personalitati ale vietii publice romanesti: Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Daniel, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, precum si presedintii Comisiilor de cultura arte si mijloace de informare in masa, Adrian Paunescu si Catalin Micula.
Adrian Iorgulescu a afirmat ca va sprijini fara rezerve acest demers, atat financiar cat si prin acte normative, pentru ca patrimoniul radio este acea „comoara ce trebuie exploatata in beneficiul culturii romanesti”, iar pentru indeplinirea acestui obiectiv trebuie creat un front comun intre institutiile statului, presa si societatea civila.
Asa cum a mentionat Valeriu Rapeanu, initiativa de salvare a memoriei radioului nu mai apartine doar catorva persoane din interiorul institutiei, ci intregii societati civile. Titus Vijeu si-a exprimat speranta ca prin aceasta conferinta valoarea sociala si culturala a apelului va fi perceputa de catre factorii de influenta. „Apelul vine sa consolideze pozitia culturala a Romaniei, in conditiile in care, aderand la structurile europene, identitatea noastra culturala trebuie afirmata”, a afirmat Titus Vijeu.

Apelul este sustinut si de alte importante personalitati printre care: Ana Blandiana, Mircea Cartarescu, Andrei Plesu, acad. Dinu C. Giurescu, acad. Dan Berindei, acad. Dan Grigorescu, Dan Haulica, Eugen Negrici, Marin Diaconu, Silviu Lupescu, Romulus Rusan, Nicolae Prelipceanu, Liviu Papadima, Bogdan Ghiu, Calin Mihailescu, Radu-Calin Cristea, Tudor Jebeleanu, Marius Chivu, Ioana Nicolaie, Ruxandra Cesareanu, Ion T. Morar, Florin Dumitrescu, Bedros Horasangian, Ion Hobana, Dan Culcer, Marilena Rotaru, Gabriel Plesa, Petre Bokor, Radu Ilarion Munteanu, Ion Berindei, Radu Clondescu, Remus Cernea, Radu Coroama, Andrei Magheru, Smaranda Enache, Liliana Pagu, Berti Barbera, Florica Jebeleanu, Andrei Vieru, Grigore Constantinescu, Harry Tavitian, Cornel Fugaru, Ion Lucian, Radu Beligan, Tamara Buciuceanu, Alexandrina Halic, Marin Moraru, Rodica Sanda Tutuianu, Mihai Constantin, Bogdan Stanoevici, Mariana Mihut, Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinica, Marcel Iures.


Cei care doresc sa spuna DA! proiectului de SALVARE A FONOTECII DE AUR, isi pot exprima optiunea pe adresa:
editura.cr@rornet.ro

sau

http://www.petitieonline.ro/petitie/ apel_pentru_salvarea_memoriei_radioului-p46900046.html




APEL
Pentru salvarea memoriei Radioului

Un tezaur inestimabil, un fond unic de documente sonore – acea „Fonoteca de Aur“, cum este îndeobste cunoscuta publicului ascultator – memoria Radioului public este astazi în pericol.
Degradarea inevitabila în timp a suporturilor fizice, la care se adauga tentativele de piraterie, ameninta grav o mostenire culturala, cladita în opt decenii de istorie si creatie româneasca.
Devine tot mai evident ca numai mobilizarea, decizia si actiunea la nivel national pot împiedica dezastrul cultural reprezentat de distrugerea iminenta a acestor marturii, condamnate la disparitie în absenta solutiilor oferite de noile tehnologii.
Facem apel la toate institutiile interesate sa ni se alature în initierea si sustinerea unui Plan National de Salvare a Patrimoniului Sonor care sa asigure mijloacele financiare si juridice necesare vastului proiect de conservare a arhivelor Radiodifuziunii, menit sa restituie publicului bunuri media create în spatiu public si prin sustinere publica.
Mai mult ca oricând, acum mult asteptata integrare europeana ne pune în situatia nu numai de a ne alinia la legile, normele, prevederile si recomandarile comunitare, ci de a îmbogati, la rândul nostru, patrimoniul cultural european cu vocile lui Iorga, Titulescu, Vraca, Sadoveanu sau Arghezi, cu interpretarile lui Enescu, Jora sau Rogalski, pe care, printr-un efort comun, trebuie sa le facem cu adevarat nepieritoare.
Crearea unui Fond National pentru conservarea arhivelor Radioului public, ar permite nu numai recuperarea unei periculoase întârzieri a demararii procesului de digitizare a înregistrarilor, ci le-ar transforma într-un patrimoniu viu, accesibil.
Asteptam de la institutiile abilitate un raspuns prompt si responsabil, înainte de a fi prea târziu.

Despre Radio România

Radio România - Forţa cuvântului
Directia Comunicare si Marketing

Strada General Berthelot nr. 60-64, sector 1, Bucuresti
Tel: 303.1431
Fax: 303.1714
comunicareinterna@srr.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/radio-romania/conferinta-pentru-salvarea-fonotecii-de-aur