Radio România Muzical împlineşte 10 ani!

BUCURESTI - 23 martie 2007

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Radio România Muzical (104,8 MHz şi 97,6) Mhz împlineste pe 24 Martie 2007, 10 ani.
Un post cu profil unic în spaţiul media din România, dedicat muzicii clasice si jazz-ului, Radio Romania Muzical se straduieste să ofere ascultătorilor săi, din generaţii diverse, programe complexe şi atractive, emisiuni de estetică şi stilistică muzicală, programe interactive şi concursuri, transmisiuni directe prin satelit din marile Sali de concerte ale lumii.

Radio România Muzical şi-a definit misiunea în aria promovării muzicii, în acelaşi timp, prin organizarea unui important număr de concerte şi festivaluri dintre care: festivalurile internaţionale “Chopin, “Dinu Lipatti”, Bucureşti, oraş al muzicii”, dar şi spectacole de referinţă : ”George Enescu - la sfârşit de mileniu”, “Marin Constantin – 75” , “Stelian Olariu – 75”, concerte portret: Mihaela Vosganian, Dumitru Capoianu, Liviu Dănceanu, Seratele „Muzica tinereţii”, recitaluri de promovare a tinerilor interpreţi reunite sub genericul “Generaţia Mileniului III”.

In decursul celor zece ani de existenţă, efortul întregii echipe a postului Radio România Muzical a fost recunoscut de înalte foruri de specialitate româneşti (premii ale Criticii Muzicale, ale Forumului Muzical Român, ale presei, ordine şi medalii) şi străine (“Best Editing”, două ediţii şi Marele Premiu “Clopotul de Aur” -Shanghai, 2002, medalia de argint Budapesta, 2000, concursul “Marele Premiu al Uniunii Internationale de Radio si Televiziune”).

Mereu in pas cu vremea, Radio România Muzical este recepţionat din 19 februarie 2007 prin satelit în toată ţara, în cea mai mare parte a Europei (Albania, Austria, Belarus, Belgia, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Republica Moldova, Monaco, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Federaţia Rusă, Slovacia, Slovenia, Serbia, Suedia, Turcia, Ucraina, Ungaria, Vatican) şi în ţări din Asia.

În 24 Martie, la ceas aniversar, Radio România Muzical îşi invită toţi ascultătorii să-i rememoreze “istoria” de un deceniu, pagină cu pagină, minut cu minut, de la primele ore ale unei Dimineţi aniversare şi până spre miezul nopţii.


Despre Radio Romania Muzical:

„Intr-un prezent invadat de productii mediocre si nonvaloare, Radio Romania Muzical a ramas fidel publicului sau tinta, iubitor de muzica si valori culturale universale, Radio Romania Muzical a castigat, intr-un deceniu de viata, o pozitie de varf in spatiul media din Romania. Radio Romania Muzical s-a evidentiat prin stilul cult si rigurozitate in selectarea productiilor sale, prin muzica de o mare incarcatura culturala si prin actiunile de promovare a tinerelor talente, dovedind permanent o evolutie constanta, fara sa abdice nici o clipa de la calitate. Astazi, la zece ani de la prima emisie, Postul Radio Romania Muzical isi pastreaza unicitatea datorita muzicii culte si specificului grilei de programe.
Le urez colegilor mei «LA MULTI ANI!» si multe realizari!” (Maria Ţoghină, Presedinte director general al Societatii Romane de Radiodifuziune)

„Îi felicit pe colaboratorii postului, pe conducătorii lor, şi consider că naşterea postului şi, mai ales, modul în care a evoluat în aceşti 10 ani, demonstrează valabilitatea ideii. Aş spune că am avut o contribuţie indirectă (eram, la data respectivă, preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi deputat) şi am susţinut într-un mod entuziast şi, în egală măsură, cred, şi profesional, naşterea acestui post de radio pe care îl consider de importanţă excepţională în contextul culturii româneşti. Aş vrea să mai spun că acest post, care poartă şi numele marelui compozitor George Enescu, reprezintă un mod de a face cultură de înalt nivel, adresat, în momentul de faţă, melomanilor din România, dar care sper să depăşească cadrul graniţelor şi, prin transmiterea prin satelit, să se poată adresa şi altor ascultători, de pe întreaga suprafaţă a Europei. Cred, în ceea ce priveşte viitorul, că postul ar trebui să anvizajeze, într-o mai mare măsură, promovarea valorilor muzicii româneşti; şi spun acest lucru cunoscând foarte bine valoarea muzicii clasice şi contemporane autohtone. Sunt convins că reuniunea eforturilor unor profesionişti va face ca acest post să aibă tot mai mulţi ascultători. Deşi este (dacă ne referim la vârsta omului) o vârstă a copilăriei, eu cred că postul are deja şi maturitatea şi valoarea care să-l facă tot mai iubit, tot mai ascultat de iubitorii muzicii adevărate.” (Adrian Iorgulescu – Ministrul Culturii şi Cultelor)

„Să înfiinţezi un post de radio este- o ştie toată lumea, o adevărată aventură. Cui te adresezi, care sunt reperele programelor, care sunt pârghiile pentru atragerea ascultătorilor de diverse vârste- iată câte complicaţii! Dar să reuşeşti să impui un post de radio şi să obţii aplauzele specialiştilor, melomanilor, tinerilor şi foarte tinerilor, precum România Muzical, să fii mereu în top este o performanţă. Ce înseamnă postul Radio România Muzical „George Enescu”? 10 ani de performanţe, înseamnă istorie şi documente fără de care, în general, mass-media nu pot merge mai departe. Felicitări Mihaelei Doboş, o mare profesionistă, felicitări întregii echipe care a înţeles că, fără pasiune, nimic nu se poate face. În calitate de critic muzical, dar şi de conducător al unei instituţii muzicale profesioniste, precum Opera Comică pentru Copii, nu pot decât să vă urez multe, multe decenii de succese, pentru că avem nevoie de Radio România Muzical!” (Smaranda Oţeanu-Bunea – Preşedinta Forumului Muzical Român)

'Radio România Muzical este o parte indispensabilă a unui întreg. Pentru mine n-ar fi de conceput Radio România fără Radio Muzical. Pentru că, să ne gândim bine, acest Radio este un instrument de cultură, este o instituţie culturală care e menită să cuprindă toate elementele constitutive ale culturii, ori, fără muzică înseamnă că Radioul e un fel de clădire începută şi neterminată, ar fi o construcţie invalidă.' (Zoe Dumitrescu Buşulenga)

'Radio România Muzical are una dintre cele mai distinse tradiţii muzicale nu doar din Europa, aş putea spune, chiar din lume; şi de ceea ce reprezintă el în actualitate, ne dăm cu toţii seama în acest moment când cultura este asediată de o formă joasă, explicabilă, dar periculoasă, când învăţământul nu o duce prea bine. Şi în acest context, Radio România Muzical poate fi considerat pilonul mass-media cu forţa educatoare şi educativă cea mai mare : pentru că nu doar transmite muzică de cea mai bună calitate răspunzând astfel nevoii de cultură –în sens de compasiune, înţelegere, destindere – ci realizează un lucru din ce în ce mai rar, educaţie.'(Gabriela Adameşteanu)

'Acest post muzical, dedicat în principal muzicii clasice, a fost de-a lungul timpului unul din principalii piloni culturali într-o perioadă în care cultura a avut tendinţa să cedeze pasul unei degradări din ce în ce mai pronunţate. Este un post pe care îl ascult cât pot de des pentru a reuşi să intru în acea linişte spirituală care mă ajută să trec de la condiţia de spectator la condiţia de creator. Înainte de a începe să scriu am întotdeauna nevoie de o perdea de muzică care să mă despartă de agitaţia vieţii. Este foarte important pentru mine.' (Ana Blandiana)

'Radio România Muzical e un loc unde fug de tot ce-i comercial, de tot ce este promiscuu în zona audio a României.' (Marcel Iureş)

'Radio România Muzical ne formează spiritual, este o deschidere către universal, este o deschidere, vorbesc ca istoric, către trecut dar şi către viitor. Ne îngăduie de a înţelege multe lucruri în dimensiuni pe care, poate altfel, nu le-am cuprinde în toată amploarea lor. Este un univers special pe care îl creează acest post de radio, care se cuvine a fi menţinut şi respectat.' (Acad. Dan Berindei)

'Consider că înfiinţarea postului de radio România Muzical a reprezentat, dacă nu cea mai importantă, în orice caz una dintre cele mai importante realizări culturale din perioada de după Revoluţia noastră. Cunosc multe persoane care înainte de înfiinţarea acestui post aveau foarte vagi şi întâmplătoare cunoştinţe legate de muzică, care datorită acestui post şi-au îmbogăţit în mod substanţial orizontul cultural.' (ambasador Sorin Bottez)

'Cred că după 1990 Radio România Muzical a fost cea mai importantă construcţie culturală din spaţiul media. A fost şi este şi sper să continue să fie un semn că sălbăticirea noastră nu a fost una irecuperabilă.' (Pavel Şuşară)

'Într-o lume în degradare continuă , într-o lume ticăloşită, într-o lume urâtă, urâţită îngrozitor , România Muzical înseamnă pentru mine o oază de linişte, de calm, de frumos, de raţional, de normalitate.' (Pascal Bentoiu)

'Un post de radio injectând în aer, în antene, în casele oamenilor muzică de calitate, nu face decât să umple una din lacunele mari ale sistemului nostru educativ.' (Acad. Constantin Bălăceanu Stolnici)

'Radio România Muzical este postul pe care îl ascult în fiecare zi, începând de dimineaţa până seara , de câte ori am ocazia să dau drumul la radio. Consider că este postul cel mai bun dintre toate posturile de radio care emit în România. Este postul care cultivă civilizaţia, bunul gust, care cultivă cultura, spre deosebire de multe alte posturi, care cultivă exact opusul acestor lucruri.' (Victor Rebengiuc)

'După cum vedeţi m-aţi prins ascultând muzică şi recunosc că aceasta este una din bucuriile mele constante. În consecinţă Radio România Muzical este extraordinar tocmai pentru că ne oferă zilnic posibilitatea să luăm contact cu acest univers miraculos reprezentat de muzică.' (Octavian Paler)

'In peisajul audiovizualului românesc, Postul Radio România Muzical este un giuvaer incontestabil, o reuşită de talie europeană. Avem nevoie de România Muzical, avem nevoie de cultură muzicală, avem nevoie de oamenii admirabili care ne pregătesc în fiecare zi câte o sărbătoare.' (Acad. Răzvan Theodorescu)

Şi…

Iată Omul!

În spatele fiecărei realizări de excepţie se află visul unui om remarcabil şi sprijinul celor care cred în el. Acest om reuşeşte, adesea cu preţul propriei vieţi, să-i învingă pe unii dintre veşnicii opozanţi ai ideilor bune: rutina, prejudecăţile, indiferenţa, invidia, oportunismul, încrâncenarea neputinţei. De aceştia din urmă n-a scăpat nici Mihaela Doboş, „doamna de fier” a postului Radio România Muzical.
…Când „orice absolvent de Conservator vrea să slujească muzica”, când, mai apoi, un om ca Eugen Preda, în 1995 şeful Radio-ului public, îţi dă ca „temă de gândire” crearea unui post unicat, pentru o ţară „la fel de civilizată ca celelalte ţări ale Europei”, prin marea muzică putând să demonstrezi perfect acest adevăr, nimeni nu te mai poate opri. Înalta valoare culturală şi educativă, conferită acestei instituţii de către întemeietori, poate fi astfel dezvoltată şi demonstrată cu prisosinţă.
La 24 martie 2007, sunt zece ani de când CV-ul Mihaelei Doboş a înregistrat episoade dramatice. Cineva scoate la concurs întreaga organigramă a unui post de radio muzical cu acoperire naţională, capabil să emită stereo 24 de ore din 24. Concurenta Mihaela Doboş proiectează grila. Concursurile au loc. Mihaela Doboş e director. Cu febrilitate, echipa pregăteşte emisiuni, face înregistrări. Cu calm, un altcineva le spune că n-au cabină şi nici frecvenţă de emisie. Asta pentru că tot un altcineva, care trebuia să le asigure, crede că nu e cazul să se grăbească. Tot atunci, - stranie coincidenţă ! – un ziar scrie că la România Muzical „se ia leafa degeaba”. Începe apoi seria obţinerii, cu dificultate – pentru cei în drept -, a frecvenţelor (în bandă est, la început, apoi în bandă vest dar tot numai pentru Bucureşti) şi al cedării lor, rând pe rând, – de către cei care se dovediseră a fi ne-în drept - fără dificultate. Postul e mereu în pericol de a nu mai emite. Piedicile însoţesc, tot mai puternice, înaintarea. Sprijinul publicului dornic de cultură creşte şi el în intensitate. Treptat, după 8 - 9 ani de la lansare, lucrurile se limpezesc. Pe plan intern, Mihaela Doboş cere maximum posibil de la colegi.. Postul însuşi pretinde o înaltă ţinută profesională şi morală. „E deosebit de exigentă. În primul rând cu ea însăşi.” (Olga Grigorescu). „N-am înţeles-o prea bine la început, dar acum o aprob.” (Doru Popovici) „Nu sunt o persoană comodă”- mărturiseşte Mihaela Doboş. „Între a fi iubit şi a fi respectat, eu aleg a fi respectat”.
Acum Marea Muzică se transmite de la Bucureşti în ţară şi în lume. Terestru şi prin satelit.
(Un gând hiper-optimist: N-o fi amuţit, oare, pentru totdeauna, veninosul şuierat de viperă: „Ai reuşit şi de data asta!”?)

-În 35 de ani de radio ai făcut mult teren, cu magnetofoane grele în spate, ai făcut transmisii în direct din Sala Radio şi de la Ateneu. Pentru tot ce ai realizat ai dat examene serioase. Chiar nimeni, niciodată nu te-a protejat, Mihaela Doboş. N-ai avut „pile” ?
-Ba da. M-am născut de Crăciun, pe 27 decembrie 1948, dar am fost înregistrată pe 5 ianuarie 1949. Notarul era naşul meu. Restul a fost luptă grea. (Mihaela Doboş - Redactor Şef - Radio România Muzical)

Despre Radio România

Radio România Muzical - “George Enescu” - Clipe de linişte într-o lume a zgmotului
Str. G-ral Berthelot nr. 60-64, sector 1, Bucureşti
Telefon: (+4) 021 30311 80
Fax: (+4) 021 319 05 52
crmuzical@radio.rornet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/radio-romania/radio-romania-muzical-implineste-10-ani