Criza economica, planul de redresare aprobat de Guvernul Romaniei, cresterea somajului si Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane

BUCURESTI - 27 noiembrie 2008

Comunicat tip General in Social

In cadrul unui seminar organizat recent de Ministerul Economiei si Finantelor, s-a mentionat faptul ca in Romania criza economica se va resimti in toata forta ei in al doilea trimestru al lui 2009. Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza a apreciat ca somajul in 2009 va ajunge la 6,5%. Un oficial din cadrul ANOFM a apreciat ca efectele crizei se vor face simtite prin cresterea numarului de someri mai degraba in 2009, cu precadere in domeniile agricultura, confectii, constructii si cel al constructiilor auto. In cateva judete din tara, directorii AJOFM au anuntat cresteri ale ratei somajului din cauza disponibilizarilor la care au recurs mai multe societati comerciale ca urmare a crizei economice internationale. In aceste judete, mai multe firme au anuntat deja disponibilizari de mii de persoane, iar alte mii de salariati sunt asteptati sa intre in somaj pana la sfarsitul lui 2008.

Planul de revitalizare economica propus de Comisia Europeana in 26 noiembrie ac urmareste, in primul rand, stimularea consumului si cresterea temporara a cheltuielilor publice. Astfel, guvernele statelor UE pot cheltui mai mult pentru pastrarea locurilor de munca si pentru stimularea consumului populatiei, chiar daca in acest fel s-ar depasi deficitul bugetar obligatoriu, de 3% din PIB. “Vremurile exceptionale cer masuri exceptionale”, a explicat presedintele CE, Jose Manuel Barroso. Acest plan de revitalizare reflecta prioritatea CE de a proteja cetatenii de cele mai rele efecte ale crizei.

CE urmeaza sa dea mana libera guvernelor celor 27 de state UE pentru a aplica masurile anticriza, care tintesc stimularea cererii, recastigarea increderii consumatorilor si limitarea impactului recesiunii economice asupra cetatenilor.

Guvernul roman a anuntat aprobarea unui plan de redresare, pentru patru ani, axat pe acordarea unor facilitati fiscale companiilor care isi platesc la timp impozitele, reducerea cu 10% a contributiilor de asigurari sociale, alocarea unor fonduri pentru infrastructura si pentru constructia de locuinte, subventionarea dobanzilor la creditele ipotecare, stimularea angajarii somerilor si finantarea firmelor mici si mijlocii de catre CEC.

Analistii economici considera ca planul propus de CE va avea efecte limitate pentru Romania, deoarece noi nu putem scapa de sub control deficitul bugetar si nu putem stimula consumul, deoarece astfel am putea creste deficitele externe si submina increderea in leu. De asemenea, acestia apreciaza ca prioritatea Romaniei este accesarea fondurilor structurale si investirea lor in infrastructura.

Primul fond structural constituit la nivelul UE este Fondul Social European (FSE) si a fost creat pentru a reduce diferentele de dezvoltare existente intre statele membre si regiunile Uniunii Europene si de a le ajuta sa atinga un nivel de trai cat mai ridicat. FSE reprezinta instrumentul financiar prin care se implementeaza Strategia Europeana de Ocupare, avand ca obiectiv crearea de locuri de munca mai bune si furnizarea de abilitati si competente superioare persoanelor angajate sau celor aflate in cautarea unui loc de munca. FSE finanteaza proiecte care sa sprijine cresterea adaptabilitatii fortei de munca si a intreprinderilor, scaderea ratei somajului, promovarea incluziunii sociale, extinderea si imbunatatirea investitiilor in capitalul uman (educatie si formare profesionala) si intarirea capacitatii institutionale si a eficientei administratiilor publice si serviciilor publice la nivel national, regional si local.

In Romania, unul din programele finantate din Fondul Social European in perioada 2007-2013 este Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).

Pe pagina de internet a POS DRU (www.fseromania.ro) se pot gasi toate informatii despre acest program. In mesajul postat pe aceasta pagina de internet, ministrul muncii, familiei si egalitatii de sanse apreciaza ca “avem in fata noastra o oportunitate imensa : peste 4 miliarde de euro in sapte ani pentru imbunatatirea competentelor romanilor si a capacitatii acestora de a se raporta la o piata a muncii in continua schimbare”.
De asemenea, in acelasi mesaj, se mentioneaza ca se doreste promovarea ocuparii fortei de munca “prin imbunatatirea sistemului de invatamant si de formare profesionala, prin dezvoltarea retelei de servicii de orientare si indrumare pentru cautarea unui loc de munca, prin investitii in cresterea capacitatii intreprinderilor si a lucratorilor in confruntarea cu noile provocari globale”. In finalul mesajului, ministrul mentioneaza ca “peste 1.500.000 de persoane vor avea posibilitatea sa beneficieze de formare profesionala, de burse de studii, de sprijin pentru inovare si initiere de afaceri, de masuri de incluziune sociala”. Sunt asteptate si incurajate “implicarea creativa a scolilor, a universitatilor, a partenerilor sociali, a asociatiilor si fundatiilor, a intreprinderilor si a institutiilor administratiei publice prin proiecte care sa se adreseze nevoilor reale ale societatii romanesti”.

In conditiile actualei crize economice, POS DRU capata o si mai mare importanta pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, deoarece le ofera sansa de a dobandi abilitati si competente superioare, care sa le faciliteze insertia pe piata muncii.

La sfarsitul lunii octombrie ac, directorul general al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor aprecia ca numarul proiectelor aprobate pentru a fi finantate de la bugetul comunitar este mic.

In aceste conditii, mi-am propus organizarea unei serii de conferinte in toate regiunile din Romania, in scopul cresterii numarului de proiecte propuse si aprobate pentru finantare in cadrul POS DRU.

Prin intermediul acestor evenimente vreau sa facilitez initierea si realizarea de parteneriate viabile la nivel local, regional, national si transnational, intre organizatii care identifica si pot ameliora problemele reale ale fortei de munca din Romania prin proiecte in cadrul POS DRU.

Scopul fiecarei conferinte este de a aduce fata in fata reprezentanti ai companiilor de training, ai companiilor de consultanta, ai IMM-urilor, ai universitatilor, ai organizatiilor neguvernamentale si ai institutiilor publice care ar putea dezvolta in perspectiva proiecte comune, mai ales ca astfel de parteneriate sunt esentiale in absorbirea de fonduri structurale alocate prin FSE. De asemenea, se va discuta despre modalitatile practice prin care aceste organizatii se pot implica in proiecte de dezvoltare locala prin intermediul POS DRU precum si despre solutii reale de acces la finantari in cadrul POS DRU.

Obiectivele specifice ale seriei de conferinte sunt urmatoarele : dinamizarea aplicatiilor pentru finantarea proiectelor din FSE prin facilitarea de parteneriate viabile la nivel local, dezvoltarea unei culturi a cooperarii si parteneriatului pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor in cadrul POS DRU, dezvoltarea capacitatii administrative de accesare/implementare a POS DRU si facilitarea schimbului de experienta si a competentelor in domeniul managementului de proiect in cadrul POS DRU.

Cateva de cele mai importante teme pe care le propun pentru a fi abordate in cadrul acestor evenimente :
- cresterea gradului de informare privind POS DRU in randul potentialilor solicitanti eligibili
- metode practice de realizare a parteneriatelor viabile si eligibile in cadrul POS DRU
- dezvoltarea de parteneriate nationale pentru proiecte strategice
- modalitati practice de cooperare intre organizatii in vederea realizarii unor parteneriate viabile si eligibile
- extinderea proiectelor de grant la nivel national, prin proiecte strategice
- realizarea aranjamentelor in cadrul unui parteneriat, alocarea sarcinilor in cadrul parteneriatelor
- dezvoltarea comunicarii institutionale - interfata intre aplicanti si institutiile implicate in derularea fondurilor
- evaluarea obiectiva si concludenta asupra stadiului actual de absorbtie a Fondurilor Structurale prin POS DRU
- transferul bunelor practici in proiectele din cadrul POS DRU (realizare parteneriate, colaborare cu firme de consultanta si training, scrierea proiectelor, colaborarea cu AM si OI POS DRU)
- cresterea nevoii pentru servicii de consultanta si training datorata programelor finantate de FSE in Romania
- relatia POS DRU, training si cresterea competitivitatii IMM-urilor din Romania, in actualul context financiar global
- trainingul de management ca instrument cheie in dezvoltarea business-ului
- adaptarea strategiei de training la posibilitatile oferite de POS DRU
- agentul de dezvoltare locala ca promotor si facilitator al proiectelor in cadrul POS DRU
- prioritizarea problemelor reale identificate si cresterea numarului proiectelor finantabile in cadrul POS DRU.

Avand in vedere tematica si amploarea proiectului propus, lansez un apel catre toti cei interesati de a sprijini aceasta initiativa in vederea realizarii obiectivelor specifice mentionate mai sus.

Celor interesati le pot oferi oricand informatii despre proiect.

Mult succes tuturor celor care implementeaza proiecte de dezvoltare a resurselor umane din Romania.

Aurel Radu
facilitator proiecte POS DRU

Despre RADU BUSINESS GROUP SRL

Initiatorul acestui proiect are o experienta profesionala de peste 15 ani, acumulata in urmatoarele posturi :
- trainer intr-o institutie militara de invatamant timp de 2 ani si jumatate;
- inginer militar intr-o unitate de suport logistic pentru intreaga armata, timp de peste 7 ani;
- director achizitii / contracte la Allianz-Tiriac Asigurari SA, timp de 3 ani si 4 luni;
- director de organizare la Omniasig Pensii SA, pentru 9 luni;
- director de logistica la La Strada Com, pentru un an.

In prezent este preocupat de management de proiecte finantate prin POS DRU. Referitor la acest program operational, despre initiatorul proiectului putem mentiona urmatoarele :
- a partipat la doua sesiuni de instruire organizate de Autoritatea de Management POS DRU in septembrie ac;
- a creat un grup de lucru impreuna cu cei peste 100 de participanti la sesiunile de instruire in cadrul POS DRU, care fac parte din diverse tipuri de organizatii (firme de consultanta, firme de HR, institutii publice si private de invatamant superior, IMM-uri, firme prestigioase de training); in cadrul grupului se ofera suport, se schimba idei, se face un transfer de bune practici din alte tipuri de proiecte finantate de UE, se recomanda solutii din experienta altor programe finantate de UE ;
- a participat la un curs de management de proiect acreditat de MECT, MMFES si CNFPA (www.structural-consulting.ro), aplicat pe fonduri structurale;
- are experienta intr-o serie de activitati care fac parte dintr-un asemenea proiect (achizitii, organizare evenimente, realizare materiale de training, tiparituri, organizare workshopuri, comunicate de presa, activitati organizatorice aferente unui eveniment);
- a participat in 2002 la prima serie a Programului de Dezvoltare Antreprenorială EMPRETEC organizat de Ministerul pentru Intreprinderi Mici, Mijlocii si Cooperatie in parteneriat cu UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) (http://www.mimmc.ro/centrul_empretec_online/);
- este consultant intern acreditat in evaluarea culturii organizationale de catre Human Synergistics Romania (www.humansynergistics.ro);
- network-ul personal (manageri ai unor companii mari din Romania, middle manageri din multinationale, antreprenori, actionari ai unor companii de tip antreprenorial din Romania).

telefon 0723 303.556
radu.aurel@rdslink.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/radu-business-group-srl/criza-economica-planul-de-redresare-aprobat-de-guvernul-romaniei-cresterea-somajului-si-programul-operational-sectorial-dezvoltarea-resurselor-umane