EURO-Construcții: Apel de 300 milioane euro pentru digitalizarea companiilor, prin PNRR

BUCURESTI - 13 octombrie 2021

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Constructii, Imobiliare

În ultimii doi ani, în contextul pandemiei, digitalizarea a devenit un subiect de interes tot mai mare și pentru sectoarele tradițional conservatoare, iar industria de construcții este presată mai mult ca oricând să adopte noile instrumente digitale. Adoptarea la scara tot mai largă a modului de lucru colaborativ BIM, dar și implementarea de platforme CRM, de Project Management și Estimation, softurile de analiză predictivă (Big Data, Predictive Analytics), Internet-of-Things sau printarea 3D, toate au căpătat noi valențe în perioada pandemiei, iar utilizarea acestora se va intensifica și în intervalul următor.

Digitalizarea sectorului de construcții a început deja, multe companii alocând resurse, financiare și umane, în această direcție. Beneficiile sunt, în mare, cunoscute pe piață și soluții tot mai specifice, dedicate, devin din ce în ce mai populare. Principalele impedimente în digitalizarea sectorului de construcții rămân cele legate de costuri și de resursa umană calificată. O soluție la aceste probleme o va constitui, însă, lansarea în cadrul PNRR a apelului de finanțare pentru digitalizarea IMM-urilor, prin care vor fi puși la dispoziția companiilor non-IT peste 300 de milioane de euro pentru transformarea digitală, finanțare la care vor avea acces inclusiv societățile de construcții. Fondurile pot fi solicitate pentru achiziția de software, pregătirea profesională a angajaților și pentru consultanță de specialitate.

Speakeri EURO-Constructii

Speakeri EURO-Constructii

Pe tema digitalizării sectorului de construcții, publicația Agenda Construcțiilor a organizat, recent, o nouă ediție EURO-Construcții, o conferință în mediul online la care au participat reprezentanți ai sectoarelor de construcții și IT.


Constantin Măgdălina, director la Valoria Business Solutions: "La Valoria suntem la a treia ediție a studiului Barometrul Digitalizării, pe care îl realizăm o dată la doi ani pentru a avea date comparative. Eșantionul pentru cea mai recentă ediție, din 2020, a fost de 433 de respondenți din 14 industrii, printre care și cea de construcții și imobiliare. La întrebarea «În ce măsură compania a fost influențată până acum de digitalizare?», 38% dintre respondenții din construcții și imobiliare spun că într-o foarte mare măsură, iar 8% într-o oarecare măsură. Foarte interesant, 46% spun că într-o mică măsură și 8% nu știu. Așadar, în această zonă părerile sunt împărțite, dar situația nu arată, în ansamblu, tocmai optimist. «În ce măsură modelele de business digitale vor schimba această industrie în următorii 1-3 ani?» După cum reiese din grafic, au răspuns cu într-o mare măsură 40% din respondenți, într-o oarecare măsură 38%, într-o mică măsură 15%, nu știu au spus 7%. Așadar, companiile din construcții și imobiliare sunt conștiente, pe de o parte, că modelele digitale de business vor influența această industrie, dar, pe de altă parte, nu prea au făcut ceva în acest sens. Industria construcțiilor este în curs de maturizare digitală și sunt multe oportunități. Patru din 10 companii din industrie consideră drept cauză a nivelului scăzut al digitalizării lipsa competențelor angajaților - așadar aici este de lucru. Simplificarea proceselor, eficiența operațională și reducerea costurilor sunt principalele beneficii percepute ale digitalizării companiilor de construcții".

 

Dan Moraru, CEO la ALLBIM NET: "Potrivit statisticilor, România ocupă alături de Bulgaria și Grecia ultimele trei locuri în digitalizare, deși furnizăm servicii IT de înaltă calificare celorlalte țări, dar se pare că sectorul de IT din România nu este apreciat mai ales de administrația publică. În consecință, în România pașii către digitalizare sunt mici și rari - mă refer la administrația publică. Sectorul construcțiilor stă, de asemenea, rău la acest capitol - nu numai în România, ci și în celelalte țări - dar cel puțin alte țări stabilesc ținte destul de pertinente de dezvoltare a acestui sector, cu obiective foarte precise. Cum noi ne uităm permanent spre aceste țări, probabil că vom urma și noi anumite tendințe, mai ales datorită globalizării. Există deja standarde europene, internaționale la dispoziție, care sunt accesibile tuturor actorilor din acest sector, și aici mă refer mai ales la accesibilitatea pentru beneficiarii construcțiilor - indiferent că sunt privați sau de stat-, dar și aceste standarde dirijează toți actorii implicați în construcția și administrarea de clădiri. Ținta proceselor BIM sunt construcțiile inteligente și sustenabile. Beneficiile transformării digitale sunt pentru toți actorii implicați într-o construcție. Dacă mă refer la constructori, aceștia pot optimiza costurile cu materialele de construcții, pot concepe de soluții de prefabricare astfel încât să reducă la minim erorile ce pot apărea pe șantiere din cauza factorului uman. Acest lucru se traduce într-un timp redus de execuție, și într-un profit mai mare. Există un studiu care spune că undeva la 30% din materialele care se folosesc la o construcție nouă se duc pe pierderi. Este clar că viitorul este al prefabricării, indiferent că vorbim de structură, instalații, amenajări interioare, iar aici se pot face economii ce pun în valoare procesele BIM".

 

Rodica Lupu, Director, Cluster TEC (Technology Enabled Construction): "Considerăm transformarea digitală a industriei ca fiind fundamentul oricăror demersuri de inovare semnificative pe care am putea să le avem în industria românească de construcții. BIM este cuvântul de ordine și ne dorim să convingem și să sprijinim cât mai multe companii în adoptare, mai ales în zona de execuție, unde este foarte slab folosită această metodologie de lucru și toate softurile aferente. Ne dorim să promovăm și să sprijinim companiile să adopte BIM. Ceea ce noi transmitem ca mesaj principal către companiile de construcții este faptul că orice transformare digitală nu este despre software, ci despre indicatorii economici ai companiei, obiectivele strategice ale acesteia. Și de acolo trebuie plecat. Orice proces de transformare digitală trebuie să pornească de la obiectivele de business ale firmei. Și de la acele obiective se analizează și se stabilesc scenariile posibile de digitalizare și opțiunile și apoi se alege scenariul optim. Noi ne propunem să oferim companiilor un proces de transformare digitală asistat prin care fiecare firmă să-și identifice calea corectă de transformare digitală, pentru că nu este o soluție unică pentru toată lumea".

 

Alexandru Tănasă, Digital Business Advisor, ARGGO Consulting: "Sectorul construcțiilor este foarte puțin digitalizat, chiar și comparativ cu alte industrii la nivel național. Din studiile și percepția noastră, principalele bariere sunt lipsa de competențe digitale mai ales în zona operațională, dar și rezistența în adoptarea tehnologiei pe o scală mai largă. Această rezistență vine atât din partea liderilor, dar și din partea celor care lucrează la nivel operațional. Corelând aceste două bariere cu lipsa forței de muncă și creșterea generalizată a prețurilor din construcții, avem un peisaj puțin pesimist sau, mai degrabă, provocator. Acest «tablou» ne arată că trebuie să devenim mai competitivi și mai eficienți operațional. În ultima perioadă a existat și există, în continuare, un interes sporit pentru soluțiile digitale. Chiar dacă, în unele cazuri oferirea de soluții digitale este o tatonare foarte firavă, percepția noastră este că, atunci când interacționăm cu actorii din construcții, aceștia au, în continuare, sentimentul că pot merge folosind metodele tradiționale, refuzând schimbarea. Însă, sunt tot mai dese situațiile în care antreprenorii din construcții vin către noi, ne întreabă și construim împreună soluții. În concluzie, observăm în ultima perioadă o deschidere mai mare către digitalizare în domeniul construcțiilor".

 

Bojan Petkovic, Country Manager SEE & Romania, PlanRadar: "România a rămas puțin în urmă față de alte țări din regiune (Polonia, Cehia, Slovacia) în implementarea soluțiilor digitale în construcții și va trebui să înainteze în special în zona de standardizare, să creeze câteva standarde generale BIM, care să poată fi utilizate nu numai în etapa de proiectare, ci și în cea ce execuție. În general, în ultimii doi ani, în contextul Covid-19, această criză sanitară a funcționat ca un inițiator pentru transformarea digitală a sectorul de construcții. Sunt companii care chiar își definesc procesul de transformare digitală «Covidism», ceea ce este amuzant, deoarece condițiile în care trebuie să stăm la birou sau acasă și nu putem merge pe șantiere sau nu putem călători sunt cele care definesc modul în care transformarea digitală ar trebui să arate. Totodată, companiile din România sunt mult mai deschise să încerce soluții digitale inovatoare. Vedem clienți dispuși să testeze aplicațiile și, după ce le încearcă, văd că sunt bune și facilitează procesul de implementare. De asemenea, la nivel regional vedem că sunt foarte multe investiții în construcții și dezvoltare, mai ales în zona infrastructurii și, dacă vor să își păstreze pozițiile pe piață, companiile trebuie să se schimbe".

 

Ștefan Constantinescu, președinte și co-fondator, BIMTECH: "Cu siguranță se simte o accelerare a gradului de adopție și de cunoaștere a procesului de digitalizare. Lucrurile merg într-o direcție corectă. Dacă există o parte pozitivă a pandemiei, aceasta este faptul că ne-a forțat să apelăm la unelte care să ne ușureze viața și să ne permită să lucrăm remote, de acasă. Iar acest aspect cumva ajută și misiunea noastră de a aduce procese eficiente și tehnologii noi în domeniul de construcții, care este unul conservator și cu rezistență mare la schimbări. Recent, am demarat un nou proiect-pilot, GISCraft, alături de Graphein, pe care l-am inițiat pentru a veni în întâmpinarea municipalităților pentru probleme legate de digitalizare și debirocratizare în gestionarea fondului construit. În esență, încercăm să îi ajutăm pe cei din administrațiile publice locale să utilizeze tehnologii care să accepte modele IFC, modele BIM, pentru că, din punctul nostru de vedere, acesta este un mod foarte bun de a accelera lucrurile. În momentul în care autoritățile publice solicită modele IFC, considerăm că s-a făcut un pas imens către digitalizarea sectorului de construcții în România. În această perioadă, lucrăm și la o strategie BIM la nivel național, uitându-ne la modelele finlandeze, daneze, britanice, astfel încât să găsim o modalitate sănătoasă de adopție, să nu fie un proces nici prea accelerat, dar nici de prea lungă durată".

 

Costel Cojanu, Head of Innovations and Design, la PORR România (proiect-pilot de implementare BIM pe un sector de drum pe Lotul 1 al autostrăzii Sibiu-Pitești): "Implementarea BIM pentru un proiect de infrastructură presupune multe provocări. În primul rând, ne lovim de lipsa noțiunilor despre BIM, despre modelele 3D, de lipsa informării beneficiarilor sau a subcontractorilor (acestora li se pare că este o soluție foarte scumpă pe care nu vor neapărat să o utilizeze). Dar, după ce o folosesc, această părere se schimbă. Tot la capitolul provocări se află și lipsa cerințelor BIM din piață, precum și inexistența unei standardizări și a unui calendar de implementare a acestui sistem. Industria construcțiilor are o rezistență foarte mare și nu acceptă ușor o astfel de schimbare. În plus, prețul echipamentelor este destul de ridicat, și nu mă refer neapărat la software, ci la partea de hardware. Spre exemplu, pentru un singur buldozer, pentru a lucra cu sistemul 3D, prețul echipării este în jur de 40.000 de euro pe utilaj. Utilizarea BIM prezintă, însă, avantaje majore pentru o companie de construcții: îmbunătățește procesului de planificare a construcției; identifică și evidențiază erorile înainte de începerea execuției în teren și oferă posibilitatea de a le elimina, îmbunătățește eficacitatea și precizia procesului de construcție, dar și procesele de verificare a calității, de monitorizare a flotei și logistica. De asemenea, optimizează procesul de execuție prin facilitarea colaborării între părțile implicate și oferă o mai bună înțelegere și vizualizare a proiectului și o mai bună predictibilitate asupra proceselor".

***

Cea de-a cincea ediție a seriei de videoconferințe EURO-Construcții, și a doua din 2021, organizată de publicația Agenda Construcțiilor, a avut loc pe 30 septembrie 2021 și a avut ca subiect de dezbatere "Transformare digitală, inovare și automatizare în sectorul de construcții și domeniile conexe". Evenimentul, ce s-a derulat pe o perioadă de trei ore, s-a bucurat de interesul unui număr foarte mare de urmăritori, specialiști în arhitectură/ proiectare, construcții, dar și reprezentanți ai sectorului IT&C, atingând aproape 900 de vizualizări în mediul online (pe Facebook și Youtube).

Informații la zi din sectorul construcțiilor și date despre evenimentele viitoare organizate de redacția Agenda Construcțiilor & Fereastra sunt disponibile la www.agendaconstructiilor.ro, www.fereastra.ro, www.euroconferinte.ro și pe Facebook.

Despre Rampa Invest srl

www.agendaconstructiilor.ro
www.fereastra.ro
www.infosantiere.ro
www.euroconferinte.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/rampa-invest-srl/euro-constructii-apel-de-300-milioane-euro-pentru-digitalizarea-companiilor-prin-pnrr