EURO-Construcții: România are șansa istorică să inițieze investiții și reforme majore

BUCURESTI - 23 martie 2021

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Constructii, Imobiliare

Piața de construcții din România a traversat un moment favorabil în 2020, în pofida crizei medicale, fiind singurul sector economic care a înregistrat o valoare brută pozitivă (10,6%). Potrivit celor mai recente proiecții înaintate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) în Varianta de iarnă 2021, producția din construcții a crescut cu 10,2% în 2020, iar trendul ascendent se va menține și în anii următori: +5,8% în 2021, +8,4% în 2022, +9% în 2023 și +8,7% în 2024.
Piața ar urma să crească, astfel, cu o medie de 8% în următorii patru ani.
Începutul de an vine cu noi structuri legislative și executive la nivel național, care, cel puțin la nivel declarativ și prin programele prezentate, se arată mult mai orientate, ca direcție generală, către investiții și sprijinirea mediului de afaceri. În plus, acestea arată o suprapunere a priorităților Guvernului și mediului de afaceri, care ar trebui să asigure stabilitate. După anul 2020, perioada cu cel mai ridicat nivel de incertitudine din istoria postbelică, 2021 se profilează ca o perioadă unică în care, în ciuda multiplelor provocări, România are șansa istorică să demareze proiecte și reforme majore, să recupereze decalaje, să valorifice avantajele competitive actuale, dar și să le pregătească pe cele viitoare.

Euro Constructii

Euro Constructii

Pe tema viitorului sectorului de construcții, publicația Agenda Construcțiilor a organizat, pe 18 martie 2021, EURO-Construcții, o conferință în mediul online la care au participat reprezentanți și cercetători ai pieței de construcții.


"Ca producători de materiale de construcții, nu suntem foarte optimiști privind activitatea din acest an. Pentru că, în perioadele de criză, în general, lumea evită să investească, adică amână puțin investițiile în case/ clădiri și nu numai, deoarece, neștiind ce se întâmplă în viitorul apropiat, preferă să țină banii ca un fel de buffer de siguranță pentru afaceri sau pentru familie. Credem deja că multe firme și-au amânat investițiile mari și sunt în așteptare, să vadă care sunt tendințele. În ceea ce ne privește, vedem o piață cam la nivelul celei de anul trecut, nu simțim că se întâmplă ceva, iar cel care trebuie să investească în această perioadă este statul, pentru că în perioade de criză numai el poate să se împrumute la dobânzi rezonabile și poate să susțină mișcarea economiei prin investiții în infrastructură, în special. Cu toate acestea, programele de infrastructură sunt destul de întârziate, proiectele se află în faza de SF, aprobări, licitații, deci nu se mișcă șantierele în acest an. O mică creștere pe care o vedem în ianuarie la construcții inginerești, de 17%, sunt, de fapt, plăți care s-au făcut în ianuarie pentru lucrările realizate anul trecut. Deci, nu am acest sentiment că va fi o piață în mișcare și, mai ales, avem o lipsă foarte mare a forței de muncă calificate în domeniul nostru", a declarat Mihai Rohan, președintele PATROMAT - Federația Patronală din Industria Materialelor de Construcții, cu prilejul participării la video-conferința EURO-Construcții.

 

"Am început anul 2021 în forță, cu vânzări în ianuarie și februarie peste nivelurile din aceleași perioade din 2019. Martie se anunță, de asemenea, o lună foarte bună, și principalul motor îl reprezintă vânzările pe rezidențial, mai exact de pe piața de învelitori metalice. Majorarea vânzărilor din această perioadă este impulsionată și de creșterea prețului oțelului și acest lucru a adus o presiune pe achiziție și din partea constructorilor, dar și a beneficiarilor, care au dorit să-și securizeze un preț oarecum apropiat de cel bugetat. Creșterile pe partea de materii prime, mai ales oțel, sunt spectaculoase, iar o majorare de 30-40% a prețului oțelului nu este ușor de digerat pentru niciun investitor. În industrial, vedem o perioadă de așteptare, de tatonare, investitorilor încă nu le vine să creadă atunci când constată majorările care s-au întâmplat. Și aceste creșteri nu se vor opri aici, din păcate, în trimestrul al doilea vor continua creșterile de preț la produsele și materialele de construcții fabricate din oțel. Așadar, tendința nu este nicidecum una de scădere sau de stabilizare. Aceste lucruri nu pot veni să încurajeze investițiile, ele practic accelerează, în acest moment, decizia de cumpărare pentru aceia care deja sunt în stadiul în care pot cumpăra materiale și să le țină o lună-două până le pun în operă, dar cei care se află la începutul investițiilor, în momentul acesta așteaptă să vadă ce se va întâmpla", a declarat Andrei Sulyok, Country Manager Lindab România și Ungaria.

 

"Sectorul de construcții din România și, implicit, piața materialelor de construcții, a evoluat excelent în acest context pandemic. Dacă ne uităm la nivelul valorii pieței materialelor de construcții, vedem că, comparativ cu o creștere anuală medie de 9% în perioada 2016-2019, în anul trecut, anul pandemic, sectorul a înregistrat chiar o creștere mai accelerată a acestei piețe, cu aproximativ 10%. În mod cert, a fost un an excelent pentru piața materialelor de construcții. Pentru 2021, prognoza companiei noastre de consultanță, Roland Berger, este de un optimism moderat. Vedem, într-adevăr, o ușoară decelerare, un respiro, pe piața de materiale în 2021. Practic, pe termen scurt, există o precauție în special în zona construcțiilor private, pe anumite proiecte, mai ales pe zona de office, dar și de rezidențial și aceasta se traduce în cifre cu o evoluție valorică a pieței undeva la +4%. Dar această majorare noi o vedem mai mult ca urmare a creșterii prețurilor, care înseamnă o translatare a costurilor materiilor prime în prețurile materialelor. Din punct de vedere al volumelor, anul acesta vedem o stagnare sau poate chiar o ușoară scădere, dar apoi, din 2022 pe fondul revenirii și la nivel macroeconomic, considerăm că tot ce înseamnă partea de ofertă, dar și de cerere pe piața de materiale de construcții, și fundamente ale cererii, indică, în continuare, o creștere accelerată, undeva la o medie anuală de +9%", a declarat Dragoș Popa, Senior Project Manager în cadrul Roland Berger.

 

"Piața imobiliară din România, în ansamblu, vine după un deceniu absolut fantastic, în contextul în care economia însăși vine după o perioadă foarte bună. România este pe locul 5 în lume la performanță economică în ultimele două decenii și, în pofida dezvoltării foarte accelerate pe care am văzut-o în ultimii zece ani, dacă ne uităm la valorile pe cap de locuitor sau la valorile relative pe diverse sub-piețe imobiliare (retail, spații industriale, birouri), România este, în continuare, sensibil sub alte capitale est-europene. Pandemia a accelerat toate tendințele care existau deja în economia României și în piața imobiliară și acestea au devenit cu atât mai viabile: flexibiliarea muncii (munca la distanță), adoptarea comerțului electronic, expansiunea schemelor moderne de retail în orașe mici și medii, digitalizarea și automatizarea - care au potențialul să schimbe economia României în ansamblu.

 

De ce spun că suntem pe locul 5 în lume, ca dezvoltare? M-am uitat la datele de la FMI și am calculat PIB pe cap de locuitor ajustat la paritatea puterii de cumpărare ca procent din media economiilor dezvoltate. România era, în anul 2000, la 28% PIB per capita din media țărilor dezvoltate, anul trecut eram la 58%. Această creștere de aproximativ 30 de puncte procentuale ne plasează pe locul 5 în lume, în urma doar a Irlandei, Lituaniei, Singapore și Taiwan. Depășim, așadar, mai toate țările din regiunea noastră, cu excepția Lituaniei, depășim Polonia cu puțin, chiar și China, ca ritm al dezvoltării economice. Dacă tendința se păstrează de aceeași manieră, sunt șanse să depășim Ungaria ca PIB pe cap de locuitor până la finalul acestui deceniu. Deci România nu mai este deloc în liga mică, și acest lucru se vede și pe piața imobiliară", a declarat Silviu Pop, Head Of Research, Colliers International România.

 

***

Cea de-a patra ediție a seriei de video-conferințe EURO-Construcții, și prima din 2021, organizată de publicația Agenda Construcțiilor, a avut loc pe 18 martie 2021 și a avut ca subiect de dezbatere "Analiză și prognoză pe piața de construcții și domeniile conexe, în intervalul 2021-2023". Evenimentul, ce s-a derulat pe o perioadă de aproximativ două ore, s-a bucurat de interesul unui număr foarte mare de urmăritori, specialiști în proiectare, construcție și piața imobiliară, atingând aproape 1.000 de vizualizări în mediul online (pe Facebook și Youtube).

Înregistrarea video-conferinței poate fi urmărită aici!

Informații la zi din sectorul construcțiilor și date despre evenimentele viitoare organizate de redacția Agenda Construcțiilor & Fereastra sunt disponibile la www.agendaconstructiilor.ro, www.fereastra.ro, www.euroconferinte.ro și pe Facebook, la www.facebook.com/agendaconstructiilor.fereastra

Despre Rampa Invest srl

www.agendaconstructiilor.ro
www.fereastra.ro
www.infosantiere.ro
www.euroconferinte.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/rampa-invest-srl/euro-constructii-romania-are-sansa-istorica-sa-initieze-investitii-si-reforme-majore