Protectia copiilor care savarsesc infractiuni si nu au varsta responsabilitatii penale

BUCURESTI - 23 octombrie 2009

Comunicat tip General in ONG

Fundaţia Reforma Justiţiei Penale (RJP), în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), şi Fundaţia Prioson Fellowship Romania (PFR) desfasoara un proiect de promovare a drepturilor copiilor care savarsesc infractiuni dar nu au varsta responsabilitatii penale.

Fundaţia Reforma Justiţiei Penale (RJP), în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), şi Fundaţia Prioson Fellowship Romania (PFR) desfasoara un proiect de promovare a drepturilor copiilor care savarsesc infractiuni dar nu au varsta responsabilitatii penale.

Partenerii acestui proiect au identificat faptul ca organele de cercetare penala (politie si parchet) nu anunta intotdeauna cazurile copiilor audiati catre serviciile de protectie a copilului.

Statisticile politiei indica spre exemplu, pentru primele 3 luni ale anului 2009 un total de 1066 de minori care au comis fapte penale. Pentru aceeasi perioada a anului 2009, Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului inregistreaza doar 844 de copii care au savarsit fapte penale. Acest lucru se intampla pentru ca nu exista o reglementare suficient de clara in legislatia actuala.

Mai mult, proiectul de cod de procedura penala care se discuta acum in comisiile juridice din parlament nu face nici un fel de progres in acest sens. Situatiile in care copii sub varsta responsabilitatii legale comit infractiuni sunt in continuare ignorate.

Desi cazurile care apar in presa referitoare la infractiuni grave comise de copii ingrijoreaza pe toata lumea, in loc sa se faca eforturi pentru a asigura protectie specializata copiilor care comit infractiuni, se promoveaza ca solutie de politica penala reducerea varstei responsabilitatii penale de la 14 la 13 ani. Aceasta arata incapacitatea sistemelor de justitie si de protectie a copilului de a lucra integrat.

Reprezentantii RJP au luat legatura cu membri ai Camerei Deputatilor, de la toate partidele reprezentate in parlament, care sunt dispusi sa sustina propunerile referitoare la o mai buna colaborare intre sistemele de justitie si de protectie a copilului. De asemenea, este promovata o conventie de colaborare intre Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului, Politia Romana si Ministerul Public care sa faciliteze colaborarea intre profesionistii care lucreaza cu copiii care au savarsit infractiuni si nu raspund penal.

De asemenea, se mentioneaza necesitatea responsabilizarii parintilor (copiilor care au savarsit infractiuni) prin asistarea lor in relatia cu copilul si cu autoritatile sistemului de justitie, dar si prin obligarea lor de a participa la programe speciale care sa le dezvolte capacitatea de a asigura educatie si conditii de dezvoltare potrivite pentru copiii lor. Este important acest lucru pentru ca printre principalele cauze ale infractionalitatii copiilor se afla disfunctionalitatile la nivelul familiei care nu asigura un mediu afectiv favorabil pentru copii.

În cadrul proiectului Promovarea drepturilor copiilor care au săvârşit fapte penale şi nu răspund penal RJP, ANPDC şi PFR au editat două publicaţii:
1.Promovarea drepturilor copiilor care au săvârşit fapte penale şi nu răspund penal – raport de evaluare
Acest raport prezintă rezultatele unei evaluări al cărei scop a fost acela de a identifica modalităţi de creştere a eficienţei asistenţei adresate copiilor care au săvârşit fapte de natură penală şi au vârsta sub 14 ani. Evaluarea a evidenţiat o parte din problemele cu care se confruntă specialiştii în activităţile de prevenire a delincvenţei juvenile şi de oferire de servicii copiilor care săvârşesc fapte penale şi nu răspund penal. Pe această bază au fost elaborate o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea cadrului de reglementare şi a practicii în domeniu.

2.Ghid pentru practică – promovarea drepturilor copiilor care au săvârşit fapte penale şi nu răspund penal – recomandări, practici pozitive
Scopul acestui ghid este acela de a oferi sprijin şi de a facilita activitatea la nivel de comunitate locală, pentru personalul implicat în lucrul cu minorii care au săvârşit fapte penale şi nu răspund penal. Ghidul include recomandări pentru practică, modele de servicii oferite pentru copiii care au săvârşit fapte penale şi nu răspund penal, modele de instrumente de evaluare şi de metode de lucru pentru serviciile din acest domeniu, precum şi o prezentare a cadrului legislativ relevant.

Despre Reforma Justitiei Penale

Organele de cercetare penala (politie si parchet) nu anunta intotdeauna cazurile copiilor audiati catre serviciile de protectie a copilului.
FUNDATIA REFORMA JUSTITIEI PENALE
Str. Cupolei, nr. 5, bl. 2B, sc. B, ap. 55, parter, sect. 6, Bucuresti 061153, Romania
tel/fax: +4 021 3161505


secretariat@penalreform.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/reforma-justitiei-penale/protectia-copiilor-care-savarsesc-infractiuni-si-nu-au-varsta-responsabilitatii-penale