Studiu Rentrop&Straton: Doar 34,4% din companiile romanesti folosesc Internetul ca mediu de promovare

BUCURESTI - 12 aprilie 2012

Comunicat tip General in Internet

Cand se discuta despre platformele de promovare online folosite de catre companii, serviciile Google ( AdWords & AdSense ) sunt utilizate constant de aproape jumatate din managerii companiilor respondente, potrivit studiului "Perspective ale utilizarii publicitatii online de catre companiile din Romania" realizat de Divizia Market Research a grupului romano-german Rentrop&Straton.

George Straton, Presedinte Rentrop&Straton Group

George Straton, Presedinte Rentrop&Straton Group

 Este un studiu care va genera, poate, controverse pe piata de online advertising din Romania. Sunt foarte multe informatii noi obtinute de la managerii din companii mici si mijlocii care confirma doua lucruri: Google are jumatate din piata, insa, in acelasi timp, sunt multe organizatii care ignora Internetul. Iar aici este un potential enorm de dezvoltare pentru toti actorii din industrie! 

George Straton, Presedinte

Majoritatea respondentilor (69,1%) distribuie bugetul de publicitate online pe campanii de la care au asteptari pe termen scurt sau mediu privind cresterea volumului de vanzari. Astfel, managerii recurg cel mai des la tehnici de promovare precum reduceri semnificative de pret, promotii sezoniere, promotii nesezoniere sau concursuri si tombole. Aceeasi motivatie poate fi atribuita si managerilor care aleg publicitatea online cel mai des in momentul desfasurarii targurilor si manifestarilor comerciale.

In relatia cu clientii, companiile folosesc o serie de instrumente de marketing in mediul online, dintre care cele mai utilizate sunt site-urile Web (25,2%), publicitatea pe internet (24,2%), e-mail marketing (18,8%) si relatii publice online (16,3%).

Majoritatea companiilor opteaza pentru publicitatea online pentru o perioada scurta de timp - zi/saptamana/luna, motiv pentru care, in prezent, 41,3% din companii folosesc "costul pe durata" ca modalitate de plata pentru serviciile de publicitate online. De asemenea, companiile mai utilizeaza sistemul de plata CPC (cost per click), CPL (cost per lead) sau indicatorul CPM (cost per mille/thousand).Principala modalitate prin care a fost evaluata eficienta publicitatii online de catre companii s-a bazat pe masurarea vanzarilor efective de bunuri sau servicii: 49,5% din companii au utilizat numarul comenzilor obtinute ca indicator in evaluarea procesului de promovare si vanzare online. Alti factori de evaluare au fost traficul generat prin actiunile de publicitate pe internet, precum si notorietatea creata.

Studiul "Perspective ale utilizarii publicitatii online de catre companiile din Romania" pe scurt:

* Mai mult de jumatate din manageri (60,7%), activeaza in cadrul unor  companii care folosesc internetul permanent in cadrul activitatii lor specifice.

* Pentru 43,8% din managerii respondenti, principalul motiv care ii determina sa nu utilizeze inca publicitatea online este faptul ca targetul companiei nu se regaseste in mediul digital. Totusi, dintre acesti manageri, peste 60% intentioneaza sa patrunda in acest mediu de comunicare si promovare pe parcursul anului curent.

* Din punctul de vedere al managerilor, principalele scopuri in care este folosit internetul in cadrul companiei sunt: cautarea de informatii specifice, desfasurarea unor actiuni din activitatea curenta si comunicarea online cu clientii sau cu cei asociati activitatii companiei.

* Studiul evidentiaza faptul ca cei mai multi dintre manageri (74,4%) aloca bugete in valoare de pana la 5.000 euro/an pentru publicitatea online, din care 41,1% se regasesc cu un buget mai mic de 1.500 euro/an.

* 43% din respondenti considera ca activitatea de publicitate online necesita experti din exteriorul companiei. Printre domeniile de activitate specifice companiilor care considera ca publicitatea online necesita externalizarea serviciului se evidenţiaza: hoteluri şi restaurante, sanatate si asistenţa sociala.

* Cei mai multi dintre managerii participanti la studiu au declarat ca au colaborat in domeniul publicitatii online cu agentiile full-service Next Advertising , Vitrina Advertising , Graffiti BBDO si Ogilvy&Mather . Alte agentii de publicitate la serviciile carora au apelat companiile, pentru segmentul online advertising , au fost: Saatchi&Saatchi, Mercury360, Leo Burnett&Target, Odyssey Communications Group si BV McCann Erickson.

Studiul "Perspective ale utilizarii publicitatii online de catre companiile din Romania" a fost realizat pe un esantion de 944 respondenti, la cererea Fokus Digital Services, de catre Divizia Market Research a grupului romano-german Rentrop & Straton, liderul pietei de informatii specializate din Romania.

Despre Rentrop&Straton

Lider de 16 ani al pietei de informatii specializate din Romania, grupul romano-german Rentrop&Straton are peste 200,000 de clienti. Din portofoliul Rentrop&Straton amintim: colectia Consilier (Taxe si Impozite, Contabilitate, TVA, Impozit pe Profit, Codul Muncii, Managementul Resurselor Umane, Management Financiar, Contracte Comerciale), colectia Revista Romana, colectia Newsletter, colectia Expert CD, colectia Ghidul Managerului Eficient si Rentrop&Straton Market Research. Cu 180 de angajati, peste 500 de autori si specialisti si o cifra de afaceri de 4 milioane de euro, Rentrop&Straton este cel mai important furnizor roman de informatii specializate.

Rentrop&Straton face parte din reteaua internationala VNR Verlag für die Deutsche Wirtschaft AG, important grup de consultanta in afaceri german, cu operatiuni la Bonn, Berlin, Salzburg, Zürich, Varsovia, Bucuresti, Moscova, Londra, Manchester, Madrid si Johannesburg. Rentrop&Straton este membru SIPA (Specialized Information Publishers Association), membru fondator BRAT (Biroul Roman de Audit Transmedia) si ARMAD (Asociatia Romana de Marketing Direct).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/rentrop-straton/studiu-rentrop-straton-doar-344-din-companiile-romanesti-folosesc-internetul-ca-mediu-de-promovare