PACT PENTRU SALVAREA PATRIMONIULUI CULTURAL JUDEȚEAN

Altina - 5 februarie 2014

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

La sfârșitul lunii ianuarie 2014 Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu prin comisarul șef Ivancea Tiberiu, Direcția pentru Cultură reprezentată de directorul Răzvan Pop și Asociația Monumentum prin președintele acesteia Eugen Vaida au semnat un protocol privind Salvgardarea patrimoniului imobil și a clădirilor cu valoare istorică din județul Sibiu, urmărindu-se în special diminuarea numărului de intervenții neautorizate și neconforme asupra monumentelor istorice și a clădirilor aflate în zona de protecție a acestora.

PACT PENTRU SALVAREA PATRIMONIULUI CULTURAL JUDEȚEAN

Începând cu luna februarie reprezentanții celor trei parteneri vor întreprinde, la un interval de trei săptămâni, vizite comune în teritoriu pentru verificarea lucrărilor ilegale efectuate în zona rurală și pentru a le sugera proprietarilor câteva soluții tehnice de intrare în legalitate.

Primele verificări vor fi efectuate în localitățile în care Asociația și Ministerul Culturii, prin DJC Sibiu, au amplasat deja panourile de informare privind exemplele de intervenții pozitive și negative asupra fondului construit tradițional astfel ca proprietarii nu mai au nicio scuză atunci când modifică ilegal un monument istoric sau casa aflată în zona de protecție a acestuia.

Salvgardarea patrimoniului imobil din mediul rural reprezintă o prioritate strategică pentru directorul Răzvan Pop, cel care are de gestionat peste o mie de monumente istorice și alte zeci de mii de construcții aflate în zona de protecție, iar documentația fotografică conținând aproape 10.000 de case tradiționale, pusă la dispoziție inspectoratului de poliție de către Asociația Monumentum vine în sprijinul eforturilor continue ale insp. pr. dr. Radu Părean, ofițerul specialist în protejarea patrimoniului cultural național din cadrul IPJ Sibiu, în soluționarea cazurilor de devastare și mutilare, de cele mai multe ori ireversibilă, a patrimoniului cultural imobil.

Proprietarii de clădiri protejate prin lege trebuie să înțeleagă că o clădire istorică și mai ales fațada acesteia aparține în egală măsură domeniului public, iar prin distrugerea ei nu se pierde doar informația istorică ci se degradează și aspectul general al străzii și al satului. De aceea, modificarea neavenită a unei clădiri anulează valoarea celorlalte case din jur și depreciază semnificativ peisajul cultural din care acesta face parte.

 

Despre Asociatia Monumentum

RECOMESPAR - Reţeaua Colecţiilor şi Muzeelor Etnografice Săteşti Particulare din România

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/reteaua-colectiilor-si-muzeelor-etnografice-satesti-particulare-din-romania/pact-pentru-salvarea-patrimoniului-cultural-jude-ean