Ghid practic: cum sa verifici starea financiara a unui partener de business

BUCURESTI - 16 mai 2025

Comunicat tip General in Administratie Publica, Afaceri, Finante / Contabilitate

Live site

Intr-un mediu economic dinamic si imprevizibil, stabilitatea financiara a clientilor, furnizorilor si partenerilor tai de afaceri devine un factor-cheie pentru continuitatea si succesul companiei tale.

Risco.ro

Risco.ro

Poate ti-ai pus deja increderea in anumiti furnizori sau astepti o plata importanta de la un client strategic. Dar ce faci daca acel client intra in insolventa sau faliment si tu afli prea tarziu? Brusc, te trezesti in postura de creditor, iar sansele de recuperare a sumelor datorate devin incerte.

 

Ce poti face?

Inainte de a lua o decizie, informeaza-te din surse sigure si verificate. Foloseste platforme de specialitate care te pot sustine in definirea si argumentarea directiei tale de business. Afla situatia financiara si juridica a societatii de interes pentru a nu te trezi intr-o ipostaza nefericita: deschiderea procedurii de insolventa pentru firma cu care urmeaza sa colaborezi.

 

Consulta raportul buletinul insolventei si afla daca exista sau nu inregistrari privind declansarea sau derularea procedurilor de insolventa. Solicita raportul si beneficieaza de o imagine completa asupra asa-zisului partener de incredere. Datele oficiale din raport te vor ghida in tot procesul decizional, deoarece acesta prezinta etapele parcurse in concret din procedura de insolventa. 

 

Totodata, poti activa alertele buletinului insolventei pentru a cunoaste firmele pentru care s-au realizat inregistrari noi. Sistemul iti trimite saptamanal pe e-mail un raport in format Excel cu firmele care au suferit modificari. Lista cuprinde deschideri, inchideri si alte tipuri de proceduri, pentru o perioada de pana la 8 saptamani.

 

Ce vei afla:

- Daca un client sau partener se afla in procedura de reorganizare sau faliment;

- Cate firme sunt afectate si ce datorii mai are firma respectiva;

- Detalii esentiale precum denumirea, adresa, judetul, CUI-ul, cifra de afaceri, numarul si data buletinului.

 

De ce este important?

Pentru ca in afaceri, preventia este sfanta. Monitorizarea situatiei partenerilor nu este doar o masura de siguranta, ci o strategie de business inteligenta. Evita riscurile financiare, livreaza doar cand esti sigur ca vei fi platit si ia decizii informate privind prelungirea sau renegocierea contractelor.

 

Este esential sa stii din timp ce se intampla cu firmele din jurul tau. Orice dezechilibru financiar al acestora poate avea un efect direct asupra cash-flow-ului si a deciziilor de business. Multi antreprenori descopera prea tarziu faptul ca un client a intrat in incapacitate de plata. Deja ai livrat, deja ai emis factura... acum trebuie sa te aliniezi celorlalte zeci de companii care asteapta sa-si recupereze banii.

 

Unii parteneri pot ascunde probleme financiare reale. De teama sa nu piarda contracte sau din dorinta de a parea stabili, pot oferi o imagine incompleta. Verifica orice partener! Acum, verificarea este avantajul tau. Intr-o piata in care instabilitatea financiara afecteaza tot mai multe firme, sa fii informat inseamna sa fii protejat.

 

Nu astepta pana in ultimul moment. Activeaza alertele si ia decizii de business in cunostinta de cauza pentru a minimiza riscurile asociate relatiilor comerciale. 



Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/risco/ghid-practic-cum-sa-verifici-starea-financiara-a-unui-partener-de-business