Bosch asigură parcarea în siguranţă a autovehiculelor Mercedes-Benz din Clasa A şi B

BUCURESTI - 12 noiembrie 2008

Comunicat tip General in Auto

Numărul autovehiculelor este în continuă creştere, ceea ce face din ce în ce mai dificilă găsirea unui loc de parcare adecvat. Noul sistem Bosch preia sarcinile şoferului de a efectua manevrele de parcare, măsurând cu mare precizie spaţiul dintre maşină şi obstacol prin intermediul senzorilor cu ultrasunete, pentru ca apoi să ghideze autovehiculul în locul dorit, fără a fi nevoie de intervenţia şoferului. Această tehnologie inovatoare este implementată pentru prima dată modelelor noi Mercedes-Benz din Clasa A şi Clasa B.

Bosch asigură parcarea în siguranţă a autovehiculelor Mercedes-Benz din Clasa A şi B

Procesul automat de parcare are loc la fel de repede ca şi când manevra ar fi fost efectuată de un profesionist. În contextul unui trafic intens, a unui număr tot mai redus de locuri de parcare şi a unei nevoi de confort tot mai mare, sistemul de parcare automată Bosch simplifică în mod vizibil condusul. Noua tehnologie auto poate recunoaşte obstacolele sau bordurile existente în parcare, funcţionând chiar şi pe timp de noapte.
Sistemul de parcare automată este perfect pentru locuri înguste de parcare şi necesită o configurare a autovehiculului cu servodirecţie electrică, asistenţă la parcare, precum şi doi senzori suplimentari cu ultrasunete, montaţi pe ambele părţi ale barei de protecţie din faţă. Senzorii cu ultrasunete au ca scop găsirea unui posibil spaţiu de parcare, în timp ce autovehiculul se deplasează cu până la 35 kilometri pe oră. Distanţa laterală faţă de locul de parcare şi de celelalte autovehicule parcate ar trebui să fie situată între 30 şi 180 centimetri. În cazul în care o parcare necesită mai multe manevre, este suficient un spaţiu cu 80 de centimetri mai lung decât autovehiculul.
Dacă spaţiul de parcare este suficient de mare, sistemul transmite şoferului un indiciu în acest sens: în funcţie de producător şi de modelul autovehiculului, poate fi vorba despre un semnal optic, sonor sau verbal. Dacă şoferul activează sistemul de parcare automată, acesta va calcula în câteva fracţiuni de secundă, pe baza datelor măsurate, care este cea mai bună cale de a parca în locul dorit, ce manevre sunt necesare în acest sens şi numărul acestora. Şoferul poate lua mâinile de pe volan, deoarece nu trebuie să acţioneze decât pedala de acceleraţie şi cea de frână; volanul rotindu-se singur. Sistemul electronic ghidează servodirecţia, efectuând prin mişcarea volanului manevrele necesare pentru parcare. Sistemul funcţionează automat chiar şi atunci când parcarea trebuie efectuată din mai multe mişcări.
Prin sistemul de parcare automată, Bosch urmăreşte oferirea unui nivel ridicat de confort şi siguranţă şoferilor. Mai mult, pentru a elimina riscul oricăror evenimente neaşteptate, în timpul manevrelor automate, şoferul poate acţiona manual volanul în orice moment.
Variante ale sistemului de parcare automată
Încă din 2006, Bosch a lansat pe piaţă un sistem de măsurare a locului de parcare, inclus în dotarea modelului Citroen C4 Picasso. Bosch va oferi în cursul acestui an un nou sistem de asistare la parcare pentru autovehiculele cu servodirecţia hidraulică. În acest caz, şoferul realizează mişcarea volanului, ghidat însă de instrucţiuni simple şi ţinând cont de punctele optime de oprire şi manevrare.
Pe viitor, Bosch doreşte să dezvolte soluţii tehnice care să permită parcarea automată a autovehiculului fără a fi necesară intervenţia şoferului.

Despre Robert Bosch SRL

Grupul Bosch este, la nivel internaţional, cel mai important producator în industria tehnicii pentru autovehicule, a tehnicii industriale, a bunurilor de consum şi tehnicii pentru clădiri. În anul 2007, cei aproximativ 271.000 de angajaţi au realizat o cifră de afaceri de 46,3 miliarde de Euro. Grupul Bosch cuprinde compania Robert Bosch GmbH şi circa 300 filialeşi reprezentante regionale în peste 50 de tari. Structura acestui concern mondial de dezvoltare, produţie şi distribuţie susţine politica de extindere continuă a grupului. Bosch inveşteşte anual peste trei miliarde de Euro pentru cercetareşi dezvoltareşi a înscris peste 3000 de patente la nivel mondial în anul 2006. Concernul a fost înfiintat la Stuttgart în 1886 de catre Robert Bosch (1861 - 1942) sub numele de „Atelier de mecanică fină şi electrotehnică”.

Structura Robert Bosch GmbH asigura independenta financiar, precumşi libertatea antreprenorial a Grupului Bosch. Aceasta îi permite companiei sa faca investitii pentru asigurarea viitorului sau, precumşi sa respecte responsabilitatea sa sociala. Capitalui social al Robert Bosch GmbH este detinut în proportie de 92% de catre Fundatia Robert Bosch. Functiile de conducere ale grupului sunt îndeplinite de Robert Bosch Industrietreuhand KG, care deţineşi majoritatea voturilor. Cealaltă parte este deţinută de familia Boschşi de Robert Bosch GmbH.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi site-ul www.bosch.com

Persoana de contact:
Eleni Sefel
Corporate Communication
Str. Horia Macelariu 30-34,
Sector 1, Cod 013937
Bucuresti
Tel: (021) 4057529
eleni.sefel@ro.bosch.com