Tot mai multi romanii isi fac voluntar testul HIV

BUCURESTI - 17 octombrie 2005

Comunicat tip General in Sanatate

11.643 de persoane din populatia generala au beneficiat in perioada noiembrie 2004 – septembrie 2005 de serviciile Centrelor de Consiliere si Testate HIV (CCT) deschise de Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA). Din datele preliminare privind factorii de risc, rezulta ca 83% dintre cei testati s-au expus riscului infectarii cu HIV si alte ITS prin practicarea sexului neprotejat. In centre au fost depistate pana in prezent 40 persoane seropozitive din populatia generala.

Serviciile de consiliere si testare sunt oferite gratuit de RAA in: Bucuresti (2 Centre), Brasov, Braila, Bihor, Bacau Caras-Severin, Constanta, Cluj, Dambovita, Dolj, Galati, Hunedoara, Olt, Prahova, Suceava, Sibiu si Timis. Centrele sunt deschise in parteneriat cu Directiile de Sanatate Publica Judetene ale Ministerul Sanatatii (MS) si finantate de Fondul Global de Lupta impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei prin programele de „Extindere a capacitatii de consiliere si testare voluntara” si “Prevenire a transmiterii infectiei cu HIV de la mama la copil”.

In prezent, RAA face toate demersurile pentru a asigura sustenabilitatea acestor programe, tinand cont si de recomandarile expertului international HIV/SIDA Kantinka de Vries, care a evaluat programele in iunie 2005. In raport se arata ca echipa RAA a reusit intr-un timp relativ scurt (un an si jumatate), sa creeze o retea de servicii de calitate si sa formeze o echipa multidisciplinara profesionista, implementand un model de buna practica recomandat spre a fi extins in toata tara prin sustinerea directa a Ministerului Sanatatii.

Continuarea proiectelor poate fi asigurata doar prin preluarea acestor servicii de catre MS, in conformitate cu strategia nationala HIV/SIDA si cu responsabilitatiile asumate in fata de finantatorilor internationali de autoritatiile romane. Factorii de decizie din Romania trebuie sa tina cont de trendul ascendent al epidemiei cu HIV in regiunea Europei Centrale si de Est, inclusiv in tara noastra si sa se pregateasca in consecinta prin sustinerea pe termen lung a centrelor de consiliere si testare HIV si pentru replicarea lor in intreaga tara.

Despre Romanian Angel Appeal

Romanian Angel Appeal este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în 1990. Prin proiectele sale, RAA acţionează pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale, sociale şi psihologice a persoanele afectate de HIV/SIDA, prin servicii directe gratuite, prin programe de educaţie destinate specialiştilor din domeniu, precum şi prin campanii de informare şi prevenire.

RAA îşi axează în prezent activitatea pe oferirea de servicii multidisciplinare de asistenţă şi suport pentru copiii infectaţi HIV şi familiile acestora, fiind în acest moment una din cele mai importante organizaţii neguvernamentale ce oferă servicii directe copiilor şi familiilor afectate de HIV/SIDA. Proiectele naţionale şi internaţionale deservesc mai mult de 3,500 de copiii, ceea ce implică peste 30,000 de consultaţii pe an, fiind susţinute de 89 de medici, asistenţi sociali şi psihologi.

RAA are o experienţă substanţială în dezvoltarea cu succes a proiectelor naţionale, în localizarea modelelor de bună practică şi în implementarea acestora pe baza expertizei logistice acumulate. Aceasta capacitate de management şi implementare a proiectelor a atras suportul pe termen lung al unor agenţii si a permis RAA să menţină un portofoliu extins de proiecte, implicând şi activităţi de pionierat.

Claudia Catana
Coordonator Relatii Publice
Mobil: 072125224
claudia.catana@raa.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romanian-angel-appeal/tot-mai-multi-romanii-isi-fac-voluntar-testul-hiv