Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere

BUCURESTI - 27 februarie 2024

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Educatie / Cultura, Turism

Ca semn de omagiu și prețuire pentru „crăișorul munților”, Parlamentul României a adoptat legea nr. 223 din 2023 prin care se instituie anul 2024 ca „Anul Avram Iancu”, pentru aniversarea a 200 de ani de la naşterea revoluţionarului Avram Iancu.
Pentru a marca acest eveniment istoric, Romfilatelia introduce în circulație marți, 27 februarie a.c. o emisiune aniversară cu titlul generic Avram Iancu, 200 de ani de la naștere, alcătuită dintr-o marcă poștală și o coliță dantelată, care au înscrise valorile nominale de 13 lei și respectiv 33 lei.

www.romfilatelia.ro

www.romfilatelia.ro

Desenul reprodus pe marca poștală a emisiunii reprezintă chipul lui Avram Iancu, într-o concepție aparținând lui Octavian Beu. În grafica coliței, alături de portretul, reprodus după o pictură a lui Mișu Popp, marca poștală asociază imaginea casei memoriale „Avram Iancu” cu un portret reprodus după o litografie a lui Ion Costande.

Avram Iancu se individualizează în istoria Transilvaniei. La numai 24 de ani devenise, în acceptul unanim al ardelenilor, „Craiul munților”. Cu el dialogau intelectuali precum Simion Bărnuțiu, Gheorghe Barițiu sau Alexandru Papiu Laurian, care își făceau cunoscută speranța: „Acest tânăr va duce națiunea mai departe”.

După ce satele din Munții Apuseni au fost atacate, Avram Iancu a intervenit și a reușit ca din toamna anului 1848, până în anul 1849, să facă din ținutul Munților Apuseni o „Țară Românească”. A organizat o rezistență împotriva atacurilor maghiare, însă după intervenția trupelor austriece și țariste a fost nevoit să cedeze.

Dezamăgit, s-a retras în liniștea munților ca un rătăcitor prin lume. Și-a găsit obștescul sfârșit la Baia de Criș. A fost înmormântat cu funeralii naționale la 13 septembrie 1872 în Panteonul Moților de la Țebea, lângă „Gorunul lui Horea”. Sute de moți au sosit călări, din Vidra de Sus (locul unde Avram Iancu văzuse lumina zilei), încă din data de 11 septembrie pentru a-l priveghea. Publicația Telegraful român prezenta textul: „Viața lui în totalitatea ei va rămâne o oglindă sinceră a vieții noastre naționale”.

 

„Numele lui Avram Iancu a devenit în curând un simbol puternic al libertății naționale, încât declararea sa oficială drept Erou al Națiunii Române, în 17 noiembrie 2016, a reprezentat doar validarea unui adevăr incontestabil” spune Preafericirea Sa, Patriarhul Daniel.

Romfilatelia mulțumește reprezentanților Bibliotecii Academiei Române, ai Muzeului Național de Istorie a României, ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și ai Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

 

Emisiunea va fi disponibilă de marți, 27 februarie în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 336 93 92

pr@romfilatelia.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romfilatelia2/anul-avram-iancu-200-de-ani-de-la-nastere