ANUL URMUZ ÎN ARGEȘ

BUCURESTI - 15 martie 2023

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Stiinta / Cercetare, Tehnologie

Romfilatelia aduce în atenția publicului larg, a colecționarilor, a iubitorilor culturii române, o personalitate recunoscută la nivel mondial, argeșeanul Urmuz. Precursor al suprarealismului, Demetru Dem. Demetrescu – Buzău, cunoscut cu numele de Urmuz, este ilustrat pe 2 timbre cu valorile nominale de 2,30 lei și 19,50 lei, care redau portretul acestuia în variante diferite, realizate de graficienii Harley Liao din Taiwan și Jorge Luis Cabrera Garcia din Cuba.

www.romfilatelia.ro

www.romfilatelia.ro

Noua emisiune intitulată Anul Urmuz în Argeș va intra în circulație vineri, 17 martie a.c., având ștampila plicului prima zi din Curtea de Argeș, localitatea în care s-a născut artistul în anul 1883, chiar în ziua lansării emisiunii de mărci poștale.

                 

Fire rebelă, boemă și bizară, ca și literatura pe care a scris-o, Urmuz a lăsat posterității nu doar cele nouă piese adunate de Sașa Pană într-un volum, în 1930, intitulat Pagini bizare, ci și încărcătura întreagă a credinței lui că omul trebuie să-și dedice viața făuririi operelor de artă.

 

Pasionat de muzică și de Jules Verne, a compus mult și a scris puțin. Partiturile nu se mai găsesc, dar opera sa, cu toate bizareriile ei la prima vedere, este cunoscută în lumea întreagă și continuă să inspire și să fascineze.

 

Este considerat precursor al tuturor mişcărilor avangardiste ale secolului XX, după al Doilea Război Mondial și a fost promovat şi tradus în Franţa de însuşi Eugen Ionescu, care şi l-a asumat ca model.

 

„Urmuz e un scriitor european, un mare cap de serie. Şi apoi, ultima concluzie e tocmai aceea că despre Urmuz, cel mai singur între singuri, abia trebuie să stăm de vorbă.”, spunea George Pruteanu.

 

Romfilatelia mulțumește Domnului Academician Gheorghe Păun și reprezentanților Consiliului Județean Argeș pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

  

Emisiunea va fi disponibilă de vineri, 17 martie, în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online:  http://romfilatelia.ro/store/.

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 336 93 92

pr@romfilatelia.ro

 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romfilatelia2/anul-urmuz-in-arge