Conferinţa Mondială a Marilor Loji Masonice Regulare marcată pe timbrele româneşti

BUCURESTI - 13 mai 2014

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

În multitudinea de tematici abordate de-a lungul timpului, filatelia românească a înscris la loc de cinste promovarea marilor personalităţi ale istoriei şi culturii naţionale, alături de proiecte și evenimente de interes național și internațional.

Conferinţa Mondială a Marilor Loji Masonice Regulare marcată pe timbrele româneşti

Romfilatelia marchează pe timbre, printr-o emisiune de mărci poștale specială, un eveniment istoric, de prim impact pentru România și vizibilitatea pe care o dobândește țara noastră în plan mondial, și anume: Conferința Mondială a Marilor Loji Masonice Regulare, desfășurată la București în perioada 14-17 mai a.c.

Timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 3,30 lei ilustrează o serie de simboluri de bază ale masoneriei: echerul și compasul simbolizează virtutea și conștiința care conduc la perfecționarea spiritului – echerul sugerează moralitate, în timp ce compasul ne duce cu gândul la spiritualitate. Globul pământesc alături de care sunt ilustrate aceste 2 simboluri semnifică aplicarea lor în întreaga lume, pentru ridicarea unor edificii stabile și drepte. Completând nota simbolistică a timbrului, crenguța de salcâm reprezintă principiul nemuririi gradului de Maestru.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei este reprodusă una dintre personalitățile marcante din istoria francmasoneriei române, Marele Maestru Sever Frențiu, artist excepțional care a realizat cea mai importantă unire masonică din istoria națională, creând ceea ce cunoaștem astăzi sub numele de Marea Lojă Națională din România.

Autoportretul Marelui Maestru Sever Frențiu, realizat în ulei pe pânză, în anul 1957, este reprodus cu măiestrie pe timbrul filatelic, concepția artistică grafică a întregii emisiuni reunind într-o elegantă redare, simboluri de valoare ale masoneriei românești.

Celor 2 timbre li se alătură un plic prima zi și un produs special, albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 325 exemplare și echipat cu blocul de 2 timbre cu elemente grafice în folio aur și plicul prima zi al emisiunii, având ștampila prima zi aplicată în clar în folio aur. Ambele produse ale albumului filatelic sunt numerotate cu negru de la 001 la 325.

Începând cu ziua de miercuri, 14 mai 2014, emisiunea de mărci poștale Conferința Mondială a Marilor Loji Masonice Regulare va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Romfilatelia aduce mulțumiri Marii Loje Naționale din România, Asociației „Prietenie și Toleranță”, cât și doamnei Dorana Coșoveanu, autorul albumului „Sever Frențiu”, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Despre Romfilatelia

Romfilatelia este societatea specializata in emiterea si comercializarea marcilor postale romanesti, precum si a produselor filatelice speciale. Existenta noastra este dedicata atat dezvoltarii prestigiului si studiului filateliei romanesti, cat si constientizarii valorilor Romaniei pe plan intern si international.