Descoperă tărâmul unic al Moldovei pe timbrele românești
BUCURESTI - 7 septembrie 2015
Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Media / Publicitate, Turism
Continuând invitația lansată în urmă cu doi ani, de a descoperi regiuni din România prin intermediul mărcilor poștale, obiecte miniaturale de artă, în 2015 Romfilatelia adaugă acestui proiect încă două emisiuni filatelice tematice.
Moldova este cea mai recentă regiune ce completează amplul proiect de promovare a tezaurului național, desfășurat sub numele de Descoperiți România, dar și locul unde acum 157 de ani apărea prima emisiune de mărci poștale românești intitulată Cap de bour.
Emisiunea de timbre Descoperiți România, Moldova prezintă un tărâm unic în România, unde istoria bogată, tradițiile, obiectivele turistice naturale sau arhitectonice și mai ales ospitalitatea localnicilor îmbie călătorii de pretutindeni să viziteze aceste locuri deosebite.
Ca și celelalte emisiuni filatelice înscrise în acest proiect, timbrele dedicate Moldovei ilustrează monumente reprezentative, simboluri și personalități ale acestor meleaguri.
Ceramica Cucuteni și Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni se găsesc ilustrate pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei. Aflat în Piatra Neamț, Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni constituie în prezent un unicat la nivel național, prin tematica abordată, fiind în același timp un muzeu de istorie, dar și de artă, ce adăpostește în prezent cea mai importantă colecție de artă eneolitică din sud-estul Europei.
Cetatea Neamț și portretul domnitorul Ștefan cel Mare sunt reprezentați pe timbrul cu valoarea nominală de 3,60 lei. Numele domnitorului este strâns legat de de cel al Cetății Neamț (cunoscută în cronici și ca Cetatea Neamțului) ce face parte din categoria monumentelor medievale de valoare excepțională din România. Deși cetatea a fost construită la sfârșitul secolului al XIV-lea de Petru I, ea a fost fortificată abia în secolul al XV-lea sub domnia lui Ștefan cel Mare, făcând parte din sistemul grandios de fortificații construit în Moldova.
Timbrul cu valoarea nominală de 6,00 lei reproduce portretul mitropolitului Dosoftei al Moldovei și imaginea Bisericii Sfântul Nicolae Domnesc, unul dintre cele mai impunătoare lăcașuri de cult din cetatea Iași. În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, pentru o perioadă de câțiva ani (1677 - 1682), Biserica Sf. Nicolae Domnesc a îndeplinit rolul de catedrală mitropolitană și a devenit o adevărată sursă de cultură românească. Dimitrie Bărilă, cunoscut sub numele său monahal drept Mitropolitul Dosoftei, a fost unul dintre cei mai înzestrați oameni de cultură din vremea sa, traducând și tipărind în grai românesc numeroase cărți și devenind astfel ctitorul limbii românești în cultul Bisericii din Moldova.
Timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei este dedicat Palatului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa și domnitorului Al. I. Cuza. Personaj central în Unirea Principatelor Române, Al. I. Cuza a manifestat un puternic interes pentru reînnoirea și europenizarea țării, grijă resimțită și asupra moșiei de la Ruginoasa. Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa a fost inaugurat de către domnitor în aprilie 1864, devenind reședință de vară. Deși domnitorul a petrecut puțin timp la palat , aici a locuit soția sa, Doamna Elena Cuza, cea care s-a ocupat de amenajarea spațiilor interioare și exterioare ale palatului.
Cele patru timbre sunt completate de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 viniete și blocul de 4 timbre (în album filatelic).
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat într-un tiraj limitat de 245 de exemplare şi echipat cu blocul emisiunii si plicul “prima zi”, având ştampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 245.
Începând cu ziua de marți, 8 septembrie 2015, emisiunea de mărci poştale Descoperiți România, Moldova va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.
Romfilatelia aduce mulțumiri Complexului Muzeal Național Moldova (Palatul Al. I. Cuza de la Ruginoasa), Complexului Muzeal Județean Neamț (Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni și Muzeul Cetatea Neamț), Parcului Natural Vânători Neamț, fotografilor George Avanu și Constantin Dina pentru sprijinul oferit la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.