Frumusețea florilor rare pe timbre: orhidee sălbatice din România

BUCURESTI - 20 ianuarie 2017

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Media / Publicitate, Turism

Sofisticate și delicate, cu forme grațioase și culori superbe, orhideele sunt cel mai adesea asociate insulelor îndepărtate sau paradisurilor tropicale. Puțini dintre noi știm că România este și ea tărâmul acestor flori superbe, reunind aproximativ 70 de specii diferite de orhidee sălbatice. Găzduite de colinele și munții țării noastre, aceste orhidee înfloresc primăvara până toamna, unele dintre ele fiind deosebit de rare, iar majoritatea fiind periclitate de extinderea activităților umane.

Frumusețea florilor rare pe timbre: orhidee sălbatice din România

Romfilatelia vă aduce aproape câteva dintre aceste frumuseți ale naturii în cea mai nouă emisiune de mărci poștale, intitulată sugestiv Orhidee sălbatice. Cele patru valori ale emisiunii sunt disponibile începând de miercuri, 25 ianuarie a.c., în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, precum şi în Magazinul Online http://romfilatelia.ro/store/.

Astfel, pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei este ilustrată Epipactis atrorubens, denumită  popular Dumbrăviţa roşcată. Este o plantă rezistentă, cu tulpina scurtă şi acoperită de perişori, înflorind din iunie până în iulie, cu inflorescenţe de 20 şi 80 cm înălţime. Florile sale, în general în nuanțe de roșu-brun, răspândesc un miros puternic de vanilie, mai ales pe vreme caldă. Este răspândită pe întreg continentul european și, din fericire, nu este una din cele mai periclitate specii de orhidee.

Cephalanthera damasonium (Căpșunica), regăsită pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei, este o specie de orhidee foarte răspândită în mare parte din Europa şi Orientul Mijlociu, din Anglia şi Suedia până în Rusia şi Iran; se găsește, de asemenea, în Bhutan, India, Myanmar şi Yunnan.

Este o specie din genul Cephalanthera, cu flori care tind să nu se deschidă deoarece sunt monogame (cu polenizare autonomă, internă), caracteristică ce permite orhideei să se dezvolte inclusiv în umbră profundă.

Orchis purpurea, cunoscută sunt denumirile populare de Poroinic, Bujori, Gemanariță, Poranici, Poroinică, Sculătoare sau Untul vacii, este reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei. Această specie crește până la 100 cm înălțime, cu frunze late și lung lanceolate și o inflorescență ce cuprinde până la 50 de flori individuale. Acestea înfloresc în lunile aprilie-mai, având o culoare ce variază de la alb la diferite nuanțe de roz și violet. Crește în pădurile însorite din Europa, Africa de Nord și Turcia, iar partea subterană se folosește în cazuri de indigestie în medicina alternativă populară.

Epipactis helleborine (Mlăștinița), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei, creşte până la o înălţime de 80 cm şi are frunze verzi, terne, largi, puternic striate şi aplatizate.

Este foarte răspândită în mare parte din Europa şi Asia, din Portugalia în China, precum şi în nordul Africii. Opt varietăți de Epipactis helleborine din Europa Centrală (Silezia Inferioară, Polonia) au fost studiate pentru nectarul lor şi s-a constatat că acestea conţin în mod natural oxicodonă (precum şi un alt stupefiant opioid) în cantităţi infime.

Emisiunea este completată de un plic prima zi și un set de 4 cărți maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre cu 4 perechi tȇte bȇche, minicoala de 4 timbre și blocul de 4 timbre (în album filatelic).

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 245 de exemplare şi echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii și plicul „prima zi”, având ştampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Fiecare element este numerotat de la 001 la 245.

Romfilatelia mulţumeşte conducerii Parcului Naţional Ceahlău, doamnei Tatiana Onisei, biolog și domnilor Michel Demares și Octavian Chende, fotografi, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romfilatelia2/frumusetea-florilor-rare-pe-timbre-orhidee-salbatice-din-romania