Mărcile poștale îți prezintă curiozități și superlative românești

BUCURESTI - 23 februarie 2016

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Educatie / Cultura, Turism

Știi care este cea mai mică bancnotă din lume? Dar cea mai mare sculptură în piatră din Europa? Probabil te-ai întrebat la un moment dat fără a găsi însă un răspuns, sau poate nici nu te-ai gândit la aspecte de genul acesta. Pentru că în activitatea noastră de a descoperi frumusețea și unicitatea României am aflat numeroase lucruri interesante, ne dorim să le facem cunoscute reproducându-le grafic pe timbrele naționale și promovându-le astfel și prin filatelia românească.

Mărcile poștale îți prezintă curiozități și superlative românești

Astfel, cel mai nou proiect marca Romfilatelia , Curiozități și superlative românești, te invită într-un univers alcătuit dintr-o serie de realizări și descoperiri naționale speciale, care impresionează prin ingeniozitate, măiestrie și caracterul lor unic. O parte din acest univers se regăsește ilustrată pe mărcile poștale ale emisiunii, disponibile spre vânzare începând de miercuri, 24 februarie a.c., în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Cele patru timbre ale emisiunii înfățișează exemplare din domenii precum numismatică, artă, bogăție naturală și performanță meșteșugărească, acestea uimind prin dimensiuni impresionante, forme spectaculoase și povești ce stârnesc interesul cititorilor.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,00 lei este ilustrată cea mai mică bancnotă din lume, conform World Records Academy. A apărut ca o necesitate în anul 1917, în plin Război Mondial, fiind emisă de Ministerul de Finanțe al vremii. Având valoarea de 10 bani și dimensiunile de 27,5 mm, respectiv 38 mm, bancnota are culorile verde și portocaliu, pe avers fiind imprimat chipul Regelui Ferdinand I, iar pe revers, Stema României.

Un punct de atracție deosebit pentru cei care călătoresc prin Munții Apuseni este Colecția mineralogică din Brad , cunoscută sub numele de Muzeul Aurului și prezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei. La Brad, în județul Hunedoara, se găsește singurul Muzeu al aurului din România, unde pot fi vazute cele mai frumoase forme sub care se regăsește aurul în adâncurile pământului, replici incredibile ale unor obiecte, plante sau animale.

Pe marca poștală cu valoarea nominală de 5,00 lei este reprezentată cea mai mare orgă mecanică din România și printre cele mai mari din Europa – Orga Buchholz din Biserica Neagră din Brașov. Construită între anii 1836 - 1839 de către meșterul Carl August Buchholz din Berlin, orga se află și acum în condiția sa originală, cu 3993 de tuburi distribuite pe 84 de rânduri, 63 de registre sonore și 76 de manete. Clapele sunt acoperite cu fildeș, cele superioare sunt din lemn de abanos, iar numele registrelor sunt inscripționate pe porțelan și acoperite cu sticlă.

Cea mai mare sculptură în piatră din Europa este reprodusă pe marca poștală cu valoarea nominală de 14,50 lei. Este vorba despre basorelieful ultimului Rege al Daciei, Decebal, realizat de sculptorul italian Mario Galeotti, la inițiativa privată a omului de afaceri Iosif Constantin Drăgan. Acesta se află pe malul stâncos al Dunării, în apropiere de orașul Orșova, și atinge 42,9 m înălțime și 31,6 m lățime. Accesul la sculptură se face numai cu barca, stânca unde a fost sculptată fiind deasupra zonei celei mai adânci a Dunării (120 m).

Cele patru mărci poștale ale emisiunii Curiozități și superlative românești sunt completate de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vinietă și manșetă ilustrată.

Romfilatelia mulțumește Muzeului Național de Istorie a României, Bisericii Evanghelice C.A. din România – Parohia Brașov, Companiei Naționale a Cuprului, Aurului și Fierului „MINVEST” S.A. Deva și Fundației Europene Drăgan pentru sprijinul documentar oferit la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

* * *

Un timbru înnobilează prin sine comunicarea; împărtășește emoții, comprimă distanțe și crează legături; adună pe suprafața sa miniaturală povești „uriașe” despre valori umane și materiale, pe care le include cu succes în moștenirea românească; Un timbru se transformă în timp și își redefinește rolul în funcție de actualitatea societății: de la susținător al cauzelor nobile și prieten al personalităților românești de valoare la mesager de prim rang al celor mai importante evenimente sau, pur și simplu, veritabil ambasador al țării și poporului român. Nu uita să cauți și să descoperi emoția unei lumi adunate pe timbrele românești!

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romfilatelia2/marcile-postale-iti-prezinta-curiozitati-si-superlative-romanesti