MARI ARTIȘTI ROMÂNI. ION ALIN GHEORGHIU

BUCURESTI - 25 ianuarie 2024

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Arhitectura / Design, Educatie / Cultura

Romfilatelia oferă colecționarilor pasionați și marelui public, o emisiune de mărci poștale având ca subiect pictura, compusă din 3 timbre, o coliță filatelică și un plic „prima zi”. Imaginile reproduc lucrări aparținând unui mare artist român, Ion Alin Gheorghiu. Sub titlul „Mari artiști români. Ion Alin Gheorghiu” emisiunea va fi introdusă în circulație vineri, 26 ianuarie a.c.

www.romfilatelia.ro

www.romfilatelia.ro

Unul dintre cei mai importanți artiști postmoderniști, Ion Gheorghiu, (1929-2001), Alin pentru prieteni, timp de 45 de ani s-a impus în elita plasticii românești și internaționale, exprimându-se în pictură, sculptură, artă decorativă și, câteodată, în scris. A fost membru titular al Academiei Române.

 

Lucrările lui Alin Gheorghiu conferă imaginilor un permanent nimb de noutate, surprinzătoare. „Labirintul” pânzelor sale scoate în evidență, simultan misterul și calea. Ca orice mare artist, Alin Gheorghiu este greu de încadrat didactic.

 

Artă care nu descrie, ci reface, pictura lui Gheorghiu, generic denumită, de la o vreme (1970) GRĂDINA SUSPENDATĂ, se adună mai apoi, după 1985, în COMPOZIȚII fără titlu.

Sculpturile – HIMERE – un îndrăzneț salt în spațiu, nu împlinesc numai ideea fundamentală a formelor picturale, ci trăiesc cu o forță monumentală neobișnuită.

 

Mărcile poștale cu valorile de 2 lei și 4 lei reproduc două picturi aparținând unui concept artistic personal cunoscut ca domeniul „grădinilor suspendate”. Marca poștală cu valoarea nominală de 22 lei, reproduce o pictură cunoscută sub denumirea „Compoziție”. Marca poștală a coliței filatelice cu valoarea nominală de 33 lei reproduce o sculptură a lui Ion Alin Gheorghiu, intitulată „Himera”. Plicul „prima zi” prezintă o compoziție care îmbină imaginea portretului pictorului cu o creație artistică reprezentativă pentru stilul caracteristic lucrărilor sale.

Romfilatelia mulțumește doamnei Anamaria Smigelschi, soția pictorului, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

 

Emisiunea este disponibilă de vineri, 26 ianuarie 2024, în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/magazin/

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romfilatelia2/mari-arti-ti-romani-ion-alin-gheorghiu