Patrimoniu cultural, Buzău, Palatul Comunal

BUCURESTI - 28 februarie 2024

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Educatie / Cultura, Turism

Romfilatelia introduce în circulație miercuri, 28 februarie a.c., emisiunea de mărci poștale Patrimoniu cultural, Buzău, Palatul Comunal, alcătuită din 2 timbre și 1 plic „prima zi”, ce marchează aniversarea a 120 de ani de la finalizarea construcției acestui emblematic edificiu românesc.

www.romfilatelia.ro

www.romfilatelia.ro

Istoria scrisă a orașului Buzău începe odată cu cea a Țării Românești, statutul său de târg și punct de vamă fiind certificat de un document din timpul voevodului Dan al II-lea. Râul Buzău, de la care a preluat numele, apare într-o scriere din anul 376, sub numele de Mousaios. În evul mediu a existat și o cetate a Buzăului semnalată în unele texte străine. Statutul său de târg este atestat la anul 1431. A devenit mai apoi sediu episcopal ortodox la anul 1525.

De-a lungul a trei secole (XVI-XIX), invaziile și dezastrele au condus la distrugeri și depopularea orașului-târg. Legați puternic de locul lor de baștină, localnicii l-au reconstruit de fiecare dată. Secolul al XIX-lea inaugurează o perioadă de înflorire economică și culturală a Buzăului, în care se înscrie și construirea Palatului Comunal, devenit clădire-simbol a orașului. Edificat între 1899-1903, acesta a reprezentat cea mai impunătoare construcție comunală din Regatul României, în timpul Regelui Carol I.

Cel care a dispus contruirea Palatului Comunal (sediu al Primăriei) a fost „ctitorul modern al Buzăului”, primarul liberal Nicu I. Constantinescu. Proiectul de arhitectură a fost elaborat de unul din întemeietorii Școlii de Arhitectură din București, arhitectul Alexandru Săvulescu. Nicu I. Constantinescu, parlamentar în mai multe legislaturi, a fost membru al Consiliului Comunal al orașului începând din anul 1876, iar din 1883 până în 1905 a deținut funcția de Primar al Buzăului.Frumoasa construcție a Palatului Comunal prezentată în imaginea mărcii poștale cu valoarea nominală de 4 Lei, reprezintă o creație de referință în domeniu, combinând elemente românești cu motive arhitecturale locale (regăsite la casele boierești), la care se adaugă elementele decorative ce fac trimitere la vița de vie (prezență majoră pe plaiurile buzoiene). În afara acestui monument arhitectural de o deosebită valoare, numele lui Nicu I.

Constantinescu este strâns legat de sistematizarea orașului (în special modernizarea străzilor) și de construirea mai multor sedii pentru școli. Un edificiu de cultură cu care buzoienii se mândresc este evidențiat de clădirea Colegiului Național „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, edificat în anul 1893. După mai bine de un secol de existență a Palatului Comunal, busturile aparținând lui Nicu I. Constantinescu din Bulevardul Nicolae Bălcescu și respectiv de pe platforma scării principale a Palatului Comunal amintesc buzoienilor locul și rolul acestui primar în istoria orașului lor. O stradă îi poartă numele, iar din anul 2016 Sala de Festivități a Palatului Comunal (Primăria Municipiului Buzău) este cunoscută sub denumirea Sala I. Constantinescu.

Marca poștală cu valoarea nominală de 22 Lei, prezintă în imaginea sa portretul lui Nicu I. Constantinescu asociat unui detaliu de arhitectură a Palatului Comunal, obiectiv de valoare deosebită a patrimoniului cultural și arhitectonic al Municipiului Buzău.Plicul „prima zi” înscrie în grafica sa brandul orașului Buzău (Buzău, oraș deschis), care a câștigat în anul 2021, la Londra, medalia de aur la un concurs în care s-au înscris principalele orașe ale Europei, inclusiv Parisul și Londra.

Emisiunea este disponibilă de miercuri, 28 februarie în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.Romfilatelia mulțumește reprezentanților Primăriei Municipiului Buzău pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romfilatelia2/patrimoniu-cultural-buzau-palatul-comunal