Specii dispărute din fauna României

BUCURESTI - 21 februarie 2024

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare, Turism

Romfilatelia pune la dispoziția colecționarilor și a publicului larg, o nouă emisiune cu tematica Faună, sub titlul generic „Specii dispărute din fauna României”, compusă din patru timbre, un plic „prima zi” și un produs special în tiraj limitat. Emisiunea va fi introdusă în circulație joi, 22 februarie 2024.

www.romfilatelia.ro

www.romfilatelia.ro

Romfilatelia readuce în atenția opiniei publice cinci din speciile de erbivore mari, până nu demult parte din fauna existentă pe teritoriul actualei Românii.

Parcul Natural Vânători Neamț este singura arie protejată care și-a asumat prin planul de management „reintroducerea marilor erbivore sălbatice dispărute din fauna României”.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 4,60 lei este ilustrat Tarpanul - calul sălbatic (Equus ferus). Caii sălbatici au fost prezenți în stepele înghețate ce se întindeau din Câmpia de Nord Europeană și Siberia. Aceștia au existat și pe teritoriul actualei Românii, dovezile arheologice acoperind aproape întreaga țară.

Elanul (Alces alces) este redat pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei.

Aria istorică de distribuție a speciei s-a extins de la Pirinei până în Câmpia Rusiei, dacă e să ne referim la spațiul european.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 6 lei este ilustrată specia Saiga (Saiga tatarica), răspândită din Vestul Europei până în nord-vestul extrem al continentului american, fiind adaptată unui climat rece și uscat.

Bourul (Bos primigenius) este redat pe timbrul cu valoarea nominală de 13 lei.

Exceptând nordului continentului, bourul a fost prezent în Europa, istoric vorbind, pe areale mari.

Există presupunerea că bourul a dispărut din Moldova undeva în secolul al XV-lea.

Colunul (Equus hemionus) este ilustrat pe plicul „prima zi” a emisiunii, fosilele lui fiind găsite pe mari areale: în jurul Mediteranei, la Marea Nordului, în Caucaz sau pe malurile Volgăi.

 

Romfilatelia mulțumește domnului Sebastian Cătănoiu, Director, Administrația Parcului Natural Vânători Neamț, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Emisiunea va fi disponibilă în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online:  http://romfilatelia.ro/store/.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romfilatelia2/specii-disparute-din-fauna-romaniei