Un secol și jumătate de diplomație românească sărbătorită prin mărcile poștale

BUCURESTI - 24 aprilie 2012

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Media / Publicitate

Cu ocazia împlinirii, în 2012, a „150 de ani de la înființarea Ministerului Afacerilor Externe”, Romfilatelia introduce în circulație o emisiune de mărci poștale dedicată acestei aniversări, alcătuită dintr-o marcă poștală – cu valoarea nominală de 2,10 lei, un plic „prima zi”, o coliță și un carton filatelic.

Un secol și jumătate de diplomație românească sărbătorită prin mărcile poștale

Diplomația română datează din perioada Evului Mediu, prima persoană însărcinată cu misiuni diplomatice fiind Ioan Țamblac, solul lui Ștefan cel Mare. Acesta a fost urmat de Miron Costin în a doua jumătate a veacului al XVII-lea și de către marele cărturar Nicolae Milescu Spătaru, reprezentantul domnitorului Grigore Chica la Constantinopol.

Secolele XIX și XX sedimentează activitatea diplomatică a României prin înființarea și reorganizarea unor instituții specializate, întemeierea unor noi agenții diplomatice pe plan internațional, recunoașterea țării ca stat independent și suveran în lume prin acțiunile diplomatice de succes și afirmarea în plan internațional a diplomaților români. În prezent, România, ca membră a Uniunii Europene și a NATO, își vede împlinite atât interesele de securitate, cât și dorința ei de cooperare internațională.

Elementele emisiunii filatelice ilustrează într-o manieră grafică sugestivă şi reprezentativă:

-          imaginea  lui Apostol Arsache, primul ministru de externe al României

-          imaginea Palatului Sturdza, sediul Ministerului Afacerilor Externe la începutul secolului 20

-          imagini ale diplomaţilor români în costume de ceremonie.

Începând cu ziua de miercuri, 25 aprilie 2012, emisiunea de mărci poştale „150 de ani – Ministerul Afacerilor Externe” va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romfilatelia2/un-secol-i-jumtate-de-diplomaie-romneasc-srbtorit-prin-mrcile-potale