e-Sondaj: Economia Brailei la 20 de ani dupa comunism

BUCURESTI - 6 iulie 2009

Comunicat tip General in Afaceri

e-Sondaj a desfasurat in perioada 15 Aprilie - 1 Iunie 2009 un studiu de piata online cu tema 'Economia Brailei la 20 de ani dupa comunism'. Esantionul a fost format din 304 respondenti cu domiciliul stabil in Braila.

Obiectivele studiului:

-perceptiile legate de evolutia economiei locale in ultimii 20 de ani
-sectoarele industriei si companiile receptate ca fiind importante
-atitudinile angajatilor si angajatorilor
-directii de viitor
-perceptia asupra evolutiei nivelului de trai in Braila
-migratia populatiei
-evaluarea activitatii autoritatilor locale
-efectele crizei financiare asupra nivelului de trai
-oportunitati de petrecere a timpului liber in Braila

Braila a suferit modificari radicale in ultimii 20 de ani, la fel ca orice alt oras al Romaniei. Modificari atat la nivel structural, economic cat si la nivelul mentalitatii oamenilor si al stilului de viata.
Respondentii privesc in urma rezervati si chiar pesimisti, peste 50% dintre ei considerand ca economia Brailei este in scadere.
Braiconf prin contractele externe si Santierul Naval (Aker, STX) prin investitiile straine raman in opinia celor chestionati companiile cele mai reprezentative pentru Braila.
Acest lucru este confirmat de viziunea respondentilor la nivelul industriilor locale, acestia vazand in confectii si industria navala sectoarele cele mai dezvoltate si adaptate conditiilor actuale.
Produsele alimentare si confectiile sunt cele mai achizitionate de pe piata locala, ocupand primele doua locuri in topul achizitiilor respondentilor.
Produsele locale (confectii, alimentare, alcoolice etc) sunt achizitionate de aproape toti respondentii, frecventa achiziillor fiind una pozitiva (54,8% Des si Foarte Des).
Angajatii din Braila acorda o importanta mare spre foarte mare cerintelor salariale si beneficiilor non-financiare. Nu sunt de neglijat nici elemente cum ar fi mediul de lucru si punctualitatea.
La polul opus, cand vorbim despre importanta acordata de angajatori unor aspecte cum ar fi salariile, beneficiile non-financiare sau mediul de lucru, respondentii ii pun la zid pe acestia cosiderand ca acorda o importanta foarte scazuta elementelor mentionate. Mediile intre 3,3 si 4,3 (pe o scala de la 1 la 10) vin sa sustina aceasta opinie.
In viziunea respondentilor, patronii locali sunt slab pregatiti (56,3%), angajatii fiind cei care au mentionat cel mai des acest lucru.
In ceea ce priveste evolutia nivelului de trai din ultimii 20 de ani, aproape jumatate dintre cei cei chestionati au mentionat o usoara scadere in timp ce aproape un sfert scaderi considerabile.
Tendinta de migratie a populatiei spre zone mai dezvoltate este accentuata si in Braila, ca si in alte orase ale tarii, peste 90% din cei chestionati mentionand ca brailenii aleg sa migreze spre regiuni mai dezvoltate economic. Proportia acestora este mai ridicata in cazul tinerilor de sub 34 de ani.
Folosind o scala de la 1 la 10, respondentii au acordat o nota medie de 3,9 activitatii autoritatilor locale din ultimii 20 de ani.
Respondentii au o viziune pesimista asupra viitorului in urma crizei financiare, trei sferturi dintre ei considerand ca aceasta va avea efecte puternice si foarte puternice asupra economiei locale.
In ceea ce priveste modalitatile de petrecere a timpului liber, bailenii care au participat la studiu isi doresc cinematografe, parcuri, gradini botanice si lacuri de agrement. Preferintele difera de la barbati la femei dar si pe categorii de varsta.

Raportul complet al acestui studiu poate fi downloadat de pe site-ul www.e-sondaj.ro, din sectiunea Rapoarte Publice.

Despre S.C. e-Sondaj S.R.L.

e-Sondaj este prima companie din Romania specializata in cercetari de marketing online bazate pe respondenti profesionisti. Beneficiind de o echipa de profesionisti in domeniul cercetarilor de marketing va punem la dispozitie o gama larga de studii de piata desfasurate in mediul online.
0749.012.445
0723.557.030
0724.371.340
0768.487.646

office@e-sondaj.ro