Lansare de carte - Librăria Mihail Sadoveanu : Mircea Eliade şi contemporanii săi de Mircea Handoca

BUCURESTI - 25 noiembrie 2009

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

În data de 9 decembrie 2009, orele 17.00, Librăria Mihail Sadoveanu din Bucureşti va fi gazda lansării ineditei lucrări a lui Mircea Handoca, intitulate Mircea Eliade şi contemporanii săi. Cartea este publicată de către Editura Lider. La evenimentul de lansare va fi prezent, alaturi de autor, criticul literar Alex Ştefănescu. La finalul evenimentului, autorul va oferi o sesiune de autografe.

„Eseurile din volumul de faţă, scrise în anul 2009 sunt, în majoritatea lor, inedite.
Am alăturat şi două texte scrise anterior: Mircea Eliade şi Italia şi Liviu Rebreanu.
Am intenţionat să prezint receptarea scriitorului şi savantului în România şi în... restul lumii.
Paginile următoare sunt doar o secvenţă din realitate. Aria de răspândire (şi apreciere!) a creaţiei lui renascentiste e mult mai amplă. Mi-am intitulat cele trei volume de Corespondenţă emise Europa, Asia, America (Editura Humanitas, 1998, 2004, 2004). Mea culpa! În realitate e vorba de cinci continente. Între 1926 şi 1939 el corespondează şi schimbă publicaţii (şi elogii) cu Samuel Angus, profesor la Universitatea din Sydney (Australia). În anul 2000, la Durban (Africa de Sud), la Congresul de Istorie a religiilor, o secţie a prezentat comunicări despre savantul român.
În această carte am renunţat la includerea criticilor literari ce i-au fost apropiaţi (Şerban Cioculescu, Perpessicius, Pompiliu Constantinescu), întrucât am discutat acest aspect în alte împrejurări.
Am lăsat la o parte şi omagierea contemporanilor din Belgia şi Elveţia. În prima ţară amintită, la Universitatea din Louvain au fost susţinute peste 40 de teze de licenţă şi doctorat. Cele mai multe l-au avut îndrumător pe Julien Reis. Celebritatea savantului belgian se datorează studiilor de istoria religiilor şi orientalistică despre Eliade şi Dumézil. Acest venerabil profesor este autorul volumului de referinţă Sacrul în istoria religioasă a omenirii, unde cel de-al treilea capitol este intitulat Hermeneutica sacrului la Mircea Eliade.” (M. H.)
Lucrarea este un adevărat eveniment editorial şi va constitui o revelaţie atât pentru publicul larg, cât şi pentru exegeţii operei marelui scriitor.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/s-c-editura-lider-s-r-l-/lansare-de-carte-libraria-mihail-sadoveanu-mircea-eliade-si-contemporanii-sai-de-mircea-handoca