5 iunie – Ziua Împotriva Violenţei asupra Copilului în România

BUCURESTI - 5 iunie 2006

Comunicat tip General in ONG

Săptămâna Drepturilor Copiilor, organizată de Salvaţi Copiii România, va continua astăzi cu acţiuni speciale organizate în peste 200 de unităţi de învăţământ şcolar şi preşcolar din Bucureşti şi din ţară pentru a marca Ziua Împotriva Violenţei asupra Copilului in România (5 iunie). Consilieri şcolari, profesori si educatori vor pregăti pentru elevi activităţi specifice pentru a dezbate problematica violenţei asupra copilului şi pentru a promova alternative educaţionale.

5 iunie – Ziua Împotriva Violenţei asupra Copilului în România

Cu ocazia relansării campaniei împotriva violenţei asupra copilului „Bătaia NU e ruptă din Rai!” (1 iunie, Palatul Parlamentului), de către Salvaţi Copiii, doamna deputat Mona Muscă a anunţat depunerea la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a unui proiect de lege pentru declararea zilei de 5 iunie ca Ziua Împotriva Violenţei asupra Copilului în România. Această zi, precum şi întreaga campanie ce se desfăşoară în perioada mai 2006 – noiembrie 2007, are ca obiectiv eliminarea pedepsei fizice şi a tratamentelor umilitoare din procesul creşterii şi educării copiilor atât prin promovarea articolelor din lege care interzic aplicarea pedepselor fizice asupra copilului (Legea 272/2004-intrată în vigoare a 1.01.2005) cât şi prin schimbarea mentalităţii adulţilor referitoare la educarea copiilor prin utilizarea unor metode care să excludă violenţa.

Alături de dna Mona Musca, alte personalităţi ale vieţii publice româneşti, prezente la conferinţa de presa, s-au alăturat campaniei, semnând, cu aceasta ocazie, manifestul împotriva violenţei asupra copilului cu scopul de a solicita părinţilor şi autorităţilor luarea unor măsuri pentru eliminarea pedepselor fizice şi umilitoare: Bogdan Olteanu (Preşedinte Camera Deputaţilor), John-Muir Potters (Coordonatorul Grupului la Nivel Înalt pentru Copiii din România), Maria Bogdan (Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Drepturilor Copiilor), Theodora Bertzi (Oficiul Roman pentru Adopţii) Mihaela Florescu (Inspector Şcolar), Cristina Liberis, Gabriela Vrânceanu Firea, Dana Războiu, Andreea Esca, Cristian Andrei, Mihai Tatulici, Daciana Sârbu (Deputat PSD), Minodora Clivetti (Presedintele Comisiei pentru Egalitatea de Şanse intre Femei si Bărbaţi din Camera Deputaţilor), Alessandra Stoicescu, Cristina Topescu.

Cu aceeaşi ocazie, alte două proiecte legislative pentru combaterea violenţei asupra copilului au fost anunţate de către Minodora Clivetti: un proiect legislativ de modificare a codului de procedură penală prin care victimele violenţei în familie vor beneficia de asistenţă juridică gratuită, precum şi o propunere legislativă pentru modificarea Legii Avocatului Poporului astfel încât această instituţie să fie consultată obligatoriu pentru toate acţiunile care privesc drepturile copilului.

De asemenea, Salvaţi Copiii a lansat Ghidul cu metode de învăţare comportamentală pentru părinţi “Comportamentul copilului meu”, respectiv Ghidul juridic pentru protecţia familiei şi copilului.

Un alt eveniment din cadrul Săptămânii Drepturilor Copiilor a fost Forumul Naţional al Copiilor (2-3 iunie a.c.) care a oferit, pe parcursul a 2 zile, ocazia unui dialog inedit între liderii de opinie ai copiilor şi autorităţile din domeniu pe tema din acest an, Participarea Copiilor şi Combaterea Violenţei asupra Copiilor. În prima zi a Forumului (2 iunie), desfăşurată în Complexul Studenţesc Tei, cei 70 de copii din filialele Salvaţi Copiii şi din organizaţiile partenere s-au organizat în grupe de lucru în care şi-au exprimat opiniile vizavi de formele de violenţă la care sunt expuşi copiii. Concluziile dezbaterilor asupra violenţei în familie, în şcoala, în instituţii şi în mass-media au fost prezentate autorităţilor în întâlnirea din 3 iunie. Reprezentanţii copiilor au enumerat principalele cauze şi efecte ale violenţei asupra copiilor, oferind totodată posibile răspunsuri şi soluţii pentru combaterea violenţei în:
-familie prin organizarea unor sesiuni de informare pentru viitori părinţi, realizarea, cu sprijinul mass-media, a unor serii de filme– scurt metraje care să expună metode pozitive de educare a copiilor, sesizarea sistemului instituţional de protecţie a copilului şi a familiei, în momentul constatării actelor de violenţă;
-şcoala prin organizarea unor campanii de conştientizare prin intermediul broşurilor, manifestărilor artistice în şcoală şi chiar campaniilor stradale, sesiuni de informare prin cursuri deschise, detensionarea elevilor prin organizarea unor activităţi extraşcolare atractive, stabilirea prin regulament a unor sancţiuni aplicate atât elevilor cât şi profesorilor iar pentru mediul rural campanii de voluntariat;
-instituţii prin autoinformare şi informare în comunitate, sesizarea şi denunţarea cazurilor de abuz, schimbarea mentalităţii, atragerea mass-mediei în sensibilizarea opiniei publice asupra creşterii fenomenului violenţei asupra copilului, facilitarea accesului ONG-urilor în centrele de plasament, facilitarea accesului la cultură, cursuri susţinute de specialişti în instituţiile publice pentru tot personalul;
-mass - media prin organizarea unor cursuri de formare pentru jurnalişti, reglementări CNA mai clare, implicarea media şi a organizaţiilor non-guvernamentale în combaterea violenţei.

La întâlnire, au fost prezenţi şi au dialogat cu copiii pe aceste teme Bogdan Panait (Secretar de Stat, Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Drepturilor Copilului), Corneliu Gavaliugov, Preşedinte (Agenţia Naţionala pentru Protecţia Familiei) şi Tatiana Balmuş, Consilier Juridic (ANPF), Marinica Stoian (Inspector General al Ministerului Educaţiei şi Cercetării), Raluca Voicu (Consiliul Naţional al Elevilor) şi un reprezentant al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Ultima zi a Săptămânii Drepturilor Copiilor (10 iunie) va fi rezervată etapei finale a Concursului “Drepturile Copiilor”, proiect ce reprezintă finalitatea unui an şcolar în care s-a lucrat pe tematica drepturilor copiilor în 60 de şcoli din Bucureşti. Juriul a desemnat un singur proiect câştigător pentru fiecare şcoala care a fost trimis mai departe organizaţiei Salvaţi Copiii pentru următoarea etapă. În urma acestei selecţii ce avut loc pe 27 mai, au fost desemnate 9 şcoli câştigătoare care vor ajunge în etapa finală pe 10 iunie. Ca premiu pentru marii câştigători, Salvaţi Copiii va oferi pentru 3 echipe din Bucureşti şi câte una din fiecare oraş participant o tabără de lucru la Arbănaşi, judeţul Buzău. La nivel local, concursul s-a desfăşurat în cele 14 judeţe unde există filiale Salvaţi Copiii şi a constat în realizarea unor eseuri, în verificarea cunoştinţelor privind principiile incluse în Convenţia ONU cu privire la drepturile copiilor, concursuri de desene etc.

Salvaţi Copiii derulează, la nivel naţional, proiectul educativ “Şi noi avem drepturi”, ce include atât o componentă destinată elevilor, prin intermediul căreia este diseminat conţinutul Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului în cadrul dezbaterilor, concursurilor, publicaţiilor, cât şi o componentă destinată cadrelor didactice, care a vizat şi a obţinut acreditarea programului de formare continuă „Drepturile copilului” de către Centrului Naţional de Formare a Personalului, certificat prin decizia nr. 42 /10.05.2006 şi care are ca scop pregătirea didacticienilor din învăţământul preuniversitar pentru promovarea drepturilor copilului începând cu anul şcolar viitor (2006-2007).







România – exemplu la Naţiunile Unite

Participarea copiilor şi acţiunile desfăşurate de Salvaţi Copiii în această săptămâna vor fi prezentate într-un film, în octombrie 2006, cu ocazia prezentării de către Raportorul Special Prof. Paulo Sergio Piheiro a Raportului Global pe tema violenţei asupra copiilor în cadrul sesiunii speciale din Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Acest film prezintă experienţa a patru ţări active în promovarea participării copiilor şi a combaterii violenţei asupra copilului.

România este a 13-a ţară care a interzis prin lege pedeapsa fizică şi tratamentele umilitoare asupra copilului. Ca membru al Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, organizaţia din România s-a aliniat Politicii de Protejare a Copiilor, alături de alte 13 ţări Suedia, Finlanda, Norvegia, Austria, Cipru, Danemarca, Letonia, Croaţia, Bulgaria, Germania, Islanda, Ungaria, România şi Ucraina. Alianţa Internaţionala solicită tuturor statelor să scoată în afara legii toate formele de pedepse fizice şi umilitoare deoarece acestea sunt o încălcare a drepturilor copilului la integritate fizică, demnitate umană şi protecţie egală, reprezentând o ameninţare asupra dreptului copiilor la educaţie, dezvoltare, sănătate sau chiar a dreptului la supravieţuire cu grave consecinţe fizice sau psihologice asupra copilului.



Despre Salvati Copiii Romania

Salvaţi Copiii România, un membru activ al Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentala, non-profit ce acorda sprijin pentru aproximativ 30.000 de copii anual.
Înfiinţata în anul 1990, organizaţia are în prezent filiale în 15 judeţe, peste 6 000 de membri şi beneficiază de activitatea voluntara a peste 3500 de persoane. Programele organizaţiei Salvaţi Copiii monitorizează şi promovează drepturile copilului aşa cum sunt ele prevăzute în Convenţia Naţiunilor Unite privind Drepturile Copilului. De asemenea, Salvaţi Copiii este recunoscută pentru participarea sa activă şi capacitatea de coordonare în dezvoltarea studiilor şi strategiilor naţionale care au un impact direct în sistemul de protecţie a copilului în România.

Georgiana Dragu, Coordonator Comunicare, tel.: 021 311 13 43, 0744 577 603, georgiana_dragu@salvaticopiii.ro
georgiana_dragu@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/5-iunie-ziua-impotriva-violentei-asupra-copilului-in-romania