Alianţa Internaţională Salvaţi Copiii sprijină copiii afectaţi de criza din Orientul Mijlociu

BUCURESTI - 26 iulie 2006

Comunicat tip General in Social

Recenta izbucnire a conflictului armat în Orientul Mijlociu a condus la o agravare rapidă a crizei umanitare. Copiii din Liban, Gaza si Israel sunt expusi la riscul de a fi grav răniţi, la traume emoţionale si malnutriţie. Alianţa Internaţională Salvaţi Copiii a demarat deja programul de asistenţă de urgenţă, oferă suport pentru cel puţin 2 000 familii din regiune şi intenţionează să acorde sprijin altor 20 000 persoane în lunile următoare.
Criza din Liban este dificilă în mod special pentru copiii care, împreuna cu familiile lor, părăsesc casele sau sunt blocaţi fără libertate de mişcare şi fără acces la ajutoare de primă necesitate, fiind totodată expuşi pericolelor fizice şi experienţelor traumatizante. Se estimează ca 45% din cei ucişi în Liban sunt copii iar aproximativ 800 000 persoane (25% din populatie) sunt sinistrate.

Alianţa Internaţională Salvaţi Copiii sprijină copiii afectaţi de criza din Orientul Mijlociu

Accesul organizaţiilor umanitare este îngreunat de bombardamentele care au distrus majoritatea drumurilor, astfel încât transportul alimentelor de bază şi al medicamentelor este realizat cu mare dificultate. Mii de copii şi familiile lor şi-au parasit locuinţele şi se adăpostesc în şcolii şi în alte instituţii.

Alianţa Internaţionala Salvaţi Copiii lansează un apel pentru încetarea conflictului pentru a permite accesul la spitale şi îngrjire medicală a populaţiei sinistrate dar şi pentru a facilita accesul agenţiilor umanitare la cei 800 000 refugiaţi. Având în vedere distrugerea drumurilor şi aeroporturilor din Liban, toate guvernele şi comunitatea internaţională trebuie să ia măsuri de urgenţă pentru a le asigura populaţiei refugiate alimentele de bază, apă şi medicamente.

Acţiunile Alianţei Internaţionala Salvaţi Copiii in Liban

În prezent, organizaţia acordă suport pentru livrarea ajutoarelor de prima necesitate către copiii si familiile din sudul Libanului. Alianţa distribuie în această regiune alimente, pături şi alte ajutoare de primă necesitate familiilor afectate de conflict şi îşi desfăşoară activităţile în şcolile care au fost transformate în adăposturi temporare pentru cei care au parasit zonele de conflict.

Azhar Balhas are 6 ani. A fugit împreună cu părinţii, 5 fraţi şi 2 surori, din satul natul Siddikeen, aflat la 15 km de oraşul Tyre în sudul Libanului. Au fost transferaţi de două ori de-a lungul coastei de sud înainte să ajungă în oraşul Sida (Sidon). „Bombardamentele mă îngrozesc cel mai mult; mă tem că voi muri la fiecare atac asupra satului... Visez sa mă întorc acasă, să-mi îmbrăţişez fratele care nu a părăsit satul, să mă joc cu jucăriile mele.”

Daca se va ameliora accesul în această arie, organizaţia va continua să-şi dezvolte activităţile în perioada următoare: distribuirea alimentelor, a apei si a altor provizii de bază către 20 000 persoane; asigurarea unui mediu sigur de joacă pentru 5000 copii, acordarea unui sprijin psiho-social şi a altor măsuri de protecţie, facilitarea accesului la educaţie. De asemenea, Salvaţi Copiii va livra medicamentele necesare către 5000 de persoane afectate de conflict.

O echipa a Alianţei Internaţionale Salvati Copiii s-a deplasat în Beirut, marţi 25 iulie a.c., pentru o evaluare de urgenţă a situaţiei, pentru a susţine echipa Salvaţi Copiii aflată deja în Liban şi pentru a desfăşura alte activităţi de sprijinire a copiilor din zona de conflict.




Situaţia actualizată

24 iulie a.c.

•Condoleezza Rice, Secretarul de Stat al SUA s-a întâlnit în Beirut cu Fuad Siniora, Primul Ministru libanez. Rice a cerut încetarea urgentă a conflictului care a determinat uciderea a mai mult de 360 de persoane in Liban, majoritatea civili.
•Conform datelor furnizate de oficialii israelieni, 37 de persoane au decedat, 68 soldaţi si 255 civili au fost răniţi.
•Armata israeliana a transmis că va distruge 10 clădiri din sudul orasului Beirut, o zona pro-Hezbollah, pentru fiecare racheta lansată asupra portului israelian Haifa, conform datelor furnizate luni de radio-ul armatei.

23 iulie a.c

•Conform datelor furnizate de Naţiunilor Unite în 23 iulie a.c., peste 500 000 libanezi şi-au părăsit casele iar alte zecii de mii de pesoane se refugiază în Siria
•Numărul deceselor a ajuns la 400, dintre care o treime sunt copii; peste 1500 persoane sunt rănite.
•În Sidon, un oraş care nu era ameninţat de Israel, au fost ucise 3 persoane, alte 14 au fost rănite iar o moschee a fost distrusă în primul atac asupra portului din sudul oraşului. Populaţia din Sidon şi cei peste 42 000 de refugiaţi din zonele vecine considerau oraşul în afara zonei de atac a armatei israeliene.
•În Haifa, 2 persoane au fost ucise şi alte 15 au fost ranite în timpul unui atac asupra oraşului
•Armata israeliană a confirmat capturarea satului libanez de frontieră Maroun Al-Ras, aparent o bază utilizată de Hezbollah pentru a lansa rachete asupra Israelului.
•Noi atacuri aeriene au lovit centru islamic condus de Hezbollah în partea de sud a oraşului libanez Saida, rănind cinci persoane; de asemenea, bombardamente aeriene au atacat duminică, 23 iulie, cladirile Hezbollah din Beirut
•Un autobuz care transporta civili libanezi refugiaţi a fost lovit de atacuri aeriene israeliene; au murit 3 persoane şi au fost rănite alte 13, conform forţelor de securitate Libaneze.
•Antena de transmisie Al-Manar din Toumat Niha, lângă Jezzine a fost distrusă de atacuri israeliene, ceea ce pune în dificultate comunicarea cu ajutorul telefoanelor mobile.
•Atacuri aeriene au fost efectuate asupra văii Bekaa iar alte explozii au fost auzite dumincă lângă orasul Tyre
•Refugiaţi din satul Et Tiri, care părăseau zona într-un convoi către Tyre, au fost atacaţi de raiduri aeriene israeliene.
•Pe 23 iulie, peste 1500 de persoane din oraşele sudice au ajuns in Saida, unde au fost deschise alte 5 centre de cazare în şcoli şi hangare. Situaţia umanitara este dezastruoasă în Saida deoarece aprovizionarea cu alimente şi alte ajutoare de urgenţă se realizează cu dificultate în zonele de conflict. Numărul total de persoane sinistrate s-a ridicat la 23 500, repartizaţi în 54 de centre. Aproximativ 50% dintre sinistratii din Saida sunt copii.

22 iulie a.c.

•In Beirut se afla 67 000 sinistraţi
•Primul Ministru israelian Ehud Olmert a decis să deschidă un coridor umanitar între Liban şi Cipru – în urma unei întâlniri cu miniştrii.
•Ziarele libaneze estimează ca Libanul a suferit pierderi economice în valoare de 3,3 miliarde de dolari
•În toate centrele pentru sinistraţi, au fost identificate următoarele necesităţi de urgenţă:
-saltele, lenjerie şi paturi
-echipamente sanitare (lipsa acută de duşuri)
-produse igienico-sanitare
-alimente
-medicamente
-îmbrăcăminte
-combustibili

Acţiunile Alianţei Internaţionala Salvaţi Copiii în Gaza

Conflictul permanent din Gaza continuă să pună în primejdie viaţa copiilor şi a familiilor lor. Distrugerea proprietăţilor şi a infrastructurii a determinat atât refugierea în masă cât şi înrăutăţirea stării de sănătate, igienă şi alimentaţie a populaţiei. Copiii sunt blocaţi în propriile case, fără acces la hrană, apă şi medicamente.

„Situaţia este devastatoare. Principalele probleme sunt determiante de lipsa curentului electri, a apei şi a hranei. Copiilor le este teamă să-şi părăsească locuinţele datorită lipsei de siguranţă şi a limitării posibilităţii de mişcare. Orice ajutor este binevenit în Gaza” afirmă Mahmmoud Ahmad, Directorul unui Centru pentru copii din Gaza, sprijinit de Salvaţi Copiii.

În Gaza, Alianţa Internaţională Salvaţi Copiii distribuie pachete ce conţin ajutoare de primă urgenţă (alimente, produse igienico-sanitare, suplimente alimentare cu concentrat mare de proteine) precum şi jocuri pentru copii către 450 familii din zona Al-Shoka în sudul Gazei.

În prezent, Salvaţi Copiii sprjină 2000 familii dar îşi va extinde activitătile de distribuţie a ajutoarelor in lunile următoare către aproximativ 4000 familii din zona de nord în Bet Hanoun şi Bet Lahia. De asemenea, Salvaţi Copiii va distribui copiilor rechizite şcolare pentru a le asigura un suport educaţional in vederea pregătirii pentru noul an şcolar dar si pentru le oferi un sprijin moral.

Acţiunile Alianţei Internaţionala Salvaţi Copiii in Israel

Organizaţia si-a extins activităţile de sprijinire a copiilor, incluzând suport psihosocial, şi în Nazareth. Alianţa Internaţionala Salvaţi Copiii acţionează in zonele de maxima gravitate si acolo unde comunităţile nu au capacitatea de a răspunde situaţiei de criza. In Israel, guvernul beneficiază de un excelent sistem naţional de acordare a unui sprijin de urgenta copiilor si familiilor lor.

Pentru a continua activitatile de sprijinire a copiilor afectati de conflictele din Liban si Gaza, Alianţa Internaţionala Salvaţi Copiii lansează un apel pentru strângerea a 5 milioane USD. Persoanele interesate să contribuie la strângerea acestor fonduri, pot face donaţii sunând la 08008148148 sau accesând site-ul www.savethechildren.org.uk.

Despre Salvati Copiii Romania

Alianţa Internaţionala Salvaţi Copiii desfăşoară activtităţi în Orientul Mijlociu începând din 1949, când serviciile de sănătate erau oferite refugiaţilor palestinieni din Liban. În prezent, organizaţia sprijină o serie largă de programe în Liban, Egipt, Siria, Iordania şi teritoriile palestiniene ocupate. Alianţa Internaţională Salvaţi Copiii are ca obiectiv ameliorarea calităţii vieţii copiilor cu dizabilităţi, copiilor refugiaţi şi celor lipsiţi de posibilităţi materiale. Activtăţile din ultima perioada s-au axat pe acordarea unui sprijin de urgenţă populaţiei din teritoriile palestiniene ocupate dar şi copiilor şi familiilor afectate de conflictele recente.

Salvaţi Copiii România, un membru activ al Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentala, non-profit, bazată pe activitatea voluntară a membrilor săi, ce desfăşoară activităţi in beneficiul copiilor, in special celor aflaţi in dificultate. Înfiinţata în anul 1990, organizaţia are în prezent filiale în 15 judeţe, peste 6 000 de membri şi beneficiază de activitatea voluntara a peste 3500 de persoane. Salvaţi Copiii este recunoscută pentru participarea sa activă şi capacitatea de coordonare în dezvoltarea studiilor şi strategiilor naţionale care au un impact direct în sistemul de protecţie a copilului în România.


Georgiana Dragu, Coordonator Comunicare, tel: 021 311 13 43, georgiana_dragu@salvaticopiii.ro


Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/alianta-internationala-salvati-copiii-sprijina-copiii-afectati-de-criza-din-orientul-mijlociu