Copiii romi rămân expuşi analfabetismului şi segregării, fără programe ample de integrare preşcolară

BUCURESTI - 26 august 2010

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Aproape 80% dintre tinerii neşcolarizaţi sunt de etnie romă, iar 38% dintre aceştia sunt analfabeţi funcţionali . Totodată, datele oficiale relevă că înscrierea la gradiniţă a copiilor romi (3-6 ani) este un sfert din media naţională (17,2% fata de 67%). Organizaţia Salvaţi Copiii România implementează şi în anul 2010, pentru al doilea an consecutiv, programul Copiii romi se pregătesc pentru grădiniţă!, prin care 860 de copii cu vârste cuprinse între trei şi şase ani, din 43 de comunităţi defavorizate, sunt incluşi în grădiniţele estivale, unde beneficiază de programe de educaţie preşcolară.

Copiii romi se confruntă cu riscuri de segregare şcolară, în special în cazurile comunităţilor omogene etnic (comunităţile compacte de romi atât din mediul urban, cât şi rural). Astfel, mai mult de 50% dintre copiii romi şcolarizaţi învaţă în clase în care aproximativ jumate sau chiar mai mult dintre colegi sunt tot romi . Potrivit Raportului Administraţiei Prezidenţiale din anul 2009, Riscuri şi inechităţi sociale în România (sept. 2009), educaţia copiilor este direct influenţată de calitatea precară a mediului în care locuiesc: „aproximativ 15% dintre romi nu au acces la electricitate în casă, faţă de 2% în toată populaţia, în zonele urbane doar 27% dintre romi au apă curentă în casă, faţă de 90% dintre cei de alte etnii; 53% dintre gospodăriile rome erau dotate cu frigider în 2007, faţă de 92% dintre gospodăriile nerome; 8% dintre gospodăriile rome aveau un calculator, faţă de 24% dintre vecinii neromi din aceleaşi localităţi.”

Grădiniţele estivale fac parte din proiectul „Copiii romi se pregătesc pentru grădiniţă!”, proiect care se adresează în principal copiilor romi, fără a exclude însă alţi copii din categorii sociale defavorizate, pentru a evita segregarea. În cadrul proiectului, părinţii copiilor sunt chemaţi să ia parte, alături de cei mici, la activităţile
grădiniţelor estivale, pentru a înţelege mai bine efectul benefic al acestora asupra dezvoltării copiilor.

“Din experienţa Salvaţi Copiii în decursul celor 20 de ani de activitate, educaţia primară, începută la o vârstă cât mai mică, este o condiţie fără de care cu greu putem vorbi despre integrare socială, mai ales în cazul copiilor romi. Întocmai de aceea, alături de copii, în program sunt incluşi şi părinţii, pentru ca ei să devină conştienţi că, fără educaţie, copiii lor sunt din start defavorizaţi”, explică Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Proiectul este derulat în perioada aprilie 2009 – martie 2011 de Organizaţia Salvaţi Copiii, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării – Direcţia Generală pentru Învăţământ în Limbile Minorităţilor şi Relaţia cu Parlamentul şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeşte în Oameni”. Valoarea totală a investiţiei în educaţia celor 1.720 de copii şi în sprijinirea familiilor acestora este de 1.494.454 lei, pe întraga durată a proiectului.

În fiecare judeţ este organizată, şi în acest an, câte o grădiniţă estivală, pe durata vacanţei de vară, la care participă, timp de patru săptămâni, câte 20 copii din categorii defavorizate, cărora li se asigură rechizitele necesare şi o gustare zilnică.

Problema participării scăzute la educaţie preşcolară a copiilor de etnie romă a fost ridicată şi de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului care, la sfârşitul lunii iunie 2009, a solicitat statului român să intensifice măsurile pentru a creşte accesul copiilor romi în grădiniţe şi pentru a le asigura acestora oportunităţi de petrecere a timpului liber. Comitetul ONU recomandă, de asemenea, implicarea părinţilor şi a comunităţii rome în dezvoltarea şi implementarea măsurilor educaţionale.

Programul “Copiii romi se pregătesc pentru grădiniţă!” face parte dintr-un proiect mai amplu al Organizaţiei Salvaţi Copiii, pentru garantarea accesului la educaţie al copiilor romi. În perioada ianuarie 2007 – august 2009, peste 2.200 de copii romi au fost incluşi în programele organizaţiei.























Despre Salvati Copiii Romania

Salvaţi Copiii promovează de 20 ani drepturile copilului, în acord cu principiile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

În această perioadă 500.000 de copii au fost incluşi în programe educative, de protecţie şi asistenţă medico-socială, de stimulare a participării lor în acţiuni de promovare şi recunoaştere a drepturilor lor. Este membră a Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 29 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări. Salvaţi Copiii România este implicată în diferite proiecte de educaţie, protecţie socială şi advocacy pentru copiii din familii sărace, copiii victimă a violenţei, copiii victime ale exploatării prin muncă, copiii străzii, copiii refugiaţi, copiii din comunităţile dezavantajate, copiii cu dizabilităţi etc., lucrând cu copiii şi familiile acestora pentru îmbunătăţirea vieţii lor de zi cu zi şi crearea unor planuri de viitor. Salvaţi Copiii îşi utilizează experienţa globală pentru a obţine din partea organismelor guvernamentale decizii şi iniţiative de pe urma cărora să beneficieze toţi copiii. Este asociaţie de utilitate publică.

Pentru mai multe informaţii despre programele Salvati Copiii vizitaţi www.salvaticopiii.ro

Lavinia Varodi, Manager de Proiect Salvaţi Copiii România
Tel.: 021 316 61 76/ lavinia.varodi@salvaticopiii.ro
magda.gradinaru@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/copiii-romi-raman-expusi-analfabetismului-si-segregarii-fara-programe-ample-de-integrare-prescolara