Copiii sunt cei ce platesc pentru jocul comunitatii internationale cu schimbarile climatice

BUCURESTI - 9 iulie 2008

Comunicat tip General in ONG

Organizatia internationala umanitara Save the Children a cerut comunitatii internationale o schimbare radicala in gestionarea dezastrelor naturale legate de schimbarile climatice.
Ultimul raport al organizatiei, “In fata dezastrului – Copiii si schimbarile climatice” pecizeaza ca guvernele, organizatiile internationale si agentiile umanitare trebuie sa-si schimbe tactica si sa se pregateasca pentru dezastrele naturale si nu doar sa raspunda la acestea.

Comunicat de presa
Copiii sunt cei ce platesc pentru jocul comunitatii internationale cu schimbarile climatice
Bucuresti,8 iulie 2008
Organizatia internationala umanitara Save the Children a cerut comunitatii internationale o schimbare radicala in gestionarea dezastrelor naturale legate de schimbarile climatice.
Ultimul raport al organizatiei, “In fata dezastrului – Copiii si schimbarile climatice” pecizeaza ca guvernele, organizatiile internationale si agentiile umanitare trebuie sa-si schimbe tactica si sa se pregateasca pentru dezastrele naturale si nu doar sa raspunda la acestea. Ele trebuie sa fie pregatite dinainte pentru dezastrele tot mai numeroase si mai dure, pe care schimbarile de clima le vor aduce. Este prea tarziu pentru concentrarea eforturilor doar pe reducerea emisiilor de carbon – schimbarile de clima deja produc efecte.
Se estimeaza ca fiecare dolar cheltuit pentru pregatirile pentru raspunsul la dezastre poate economisi 7 dolari din banii cheltuiti pentru acoperirea peirderilor suferite in urma acestora. Daca toate tarile care acorda fonduri pentru ajutor umanitar ar investi pentru astfel de pregatiri inca 10 % din cele aproximativ 10 miliarde de dolari cheltuite pentru actiunile de raspuns la dezastre, ele ar putea economisi 7 miliarde de dolari. Suficient pentru a putea reactiona la cinci tsunami.
Charlotte Petri Gornitzka, secretar general al Aliantei Internationale Salvati Copiii a spus: 'Investitiile in pregatirea pentru dezastre nu vor economisi doar milioane de lire pe termen lung, dar va salva si vieti. Acum este momentul sa gandim in perspectiva”.
Intr-un raport anterior din seria dedicata schimbarilor climatice publicat anul trecut, Save the Children aprecia ca 50% din cei afectati de dezastrele naturale au fost copii si estima ca mai mult de 175 de milioane de copii pot fi afectati annual de dezastrele naturale provocate de schimbarile de clima.
Petri Gornitzka a mai spus ca este greu de spus cu exactitate cand si unde se vor produce dezastrele. “Dar noi stim ce tari sunt vulnerabile si putem sa planificam cum sa reactionam la dezastre. Stim zonele in care exista o repetitivitate a lor, cum ar fi deltele predispuse la inundatii din Bangladesh, regiunea arida afectata de seceta Sahel din

Africa de Vest, inelul volatil din Pacific. In loc sa se joace cu chimbarile climatice si sa astepte izbucnirea dezastrelor, comunitatea internationala ar trebui sa investeasca in proiecte menite sa reduca impactul devastator al acestora”, a spus ea.
Cateva evenimente recente au evidentiat avantajele investitiilor facute in pregatirea pentru dezastre. Astfel, in Bangladesh, in noiembrie 2007, mii de voluntari, care fusesera pregatiti intr-un program national de reactie la ciclon, s-au mobilizat pentru evacuarea oamenilor loviti de ciclonul Sidr. Interventia lor rapida a salvat zeci de mii de vieti. Astfel mai putin de 4000 de oameni au murit in 2007, in comparatie cu 140.000 cati au murit in urma unui ciclon asemanator in 1991.
Experienta din Bangladesh a contrastat puternic cu cea din Myanmar (Birmania) din mai 2008, unde a oamenii nu au fost pregatiti sa reactioneze si unde ciclonul Nargis a facut mult mai multe victime. Proiectele ce ar trebui finantate pentru pregatirea in caz de dezastre cuprind o gama larga de masuri, de la plantarea pomilor de mangrove pana la construirea de cladiri publice rezistente la dezastre si de cai de evacuare sau la crearea de sisteme de alarma timpurie. Aceste proiecte, cunoscute drept Reducerea Riscurilor in caz de Dezastre (RRD) ar trebui sa implice pe toata lumea, de la copiii care traiesc la sate pana la guverne si organizatii internationale.
168 de tari au ajuns deja la o intelegere asupra nevoii de actiuni RRD la nivel local, national, regional si international. Aceasta intelegere, denumita Cadrul Hyogo a inceput in 2005, dar Save the Children este preoupat de faptul ca cei implicati nu si-au respectat in intregime angajamentele.
Save the Children recomanda donatorilor sa adauge 10% din banii pe care ei ii cheltuiesc pentru dezastre pentru actiuni de pregatire in caz de calamitati. Organizatia umanitara mai recomanda statelor care au adoptat Cadrul Hyogo sa-si respecte angajamentele asumate si sa raporteze progresele facute. Alta recomandare se refera la copiii care traiesc in zone predispuse la calamitati. Acestia ar trebui sa fie invatati cum sa reactioneze in situatii de urgenta si sa fie implicati in proiecte de reducere a riscurilor in caz de dezastre, in comunitatile lor.
Raportul Save the Children pe tema schimbarilor climatice este publicat pe site-ul SalvatiCopiii (http://www.salvaticopiii.ro/romania/ajutoare_calamitati/Myanmar.html), in limba engleza.


Raportul de evaluare a nevoilor de dupa tsunami, coordonat de Natiunile Unite releva faptul ca au fost necesari 1.4 miliarde de dolari pentru a acoperi nevoile financiare ale agentiilor umanitare si ale ONU, potrivit sistemului de urmarire financiara Reliefweb, www.reliefweb.int.fts


Contact:
Sorina BUZATU, Coordonator Comunicare, Salvati Copiii Romania
Sorina.buzatu@salvaticopiii.ro
Tel: 316.61.77

Despre Salvati Copiii Romania

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, avand statut de utilitate publica, activa in domeniul promovarii drepturilor copilului din 1990. Este membra a International Save the Children Alliance, care este cea mai mare organizatie independenta din lume, de promovare a drepturilor copiilor, are 27 de membri si desfasoara programe in peste 100 de tari. Salvati Copiii este implicata in diferite proiecte de educatie, protectie sociala si advocacy pentru copiii aflati in familii sarace, copiii victima a violentei, copiii strazii, copiii refugiati etc., lucrand cu copiii si familiile acestora pentru imbunatatirea vietii lor de zi cu zi si crearea unor planuri de viitor. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii.

Tel: 316.61.77

rosc@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/copiii-sunt-cei-ce-platesc-pentru-jocul-comunitatii-internationale-cu-schimbarile-climatice