Laureatii Premiului Nobel pentru Pace atrag atentia asupra nevoii de educatie pentru copiii din tarile afectate de conflicte armate

BUCURESTI - 20 noiembrie 2008

Comunicat tip General in Social

Astazi, 20 Noiembrie, ora 12.00 GMT (14h00 ora Romaniei), s-a lansat la nivel international o scrisoare deschisa comuna catre liderii mondiali, realizata la initiativa Aliantei Internationale Salvati Copiii si semnata de peste 30 de câstigatori ai Premiului Nobel pentru Pace, pentru implementarea
unei educatii de calitate si cladirea pacii in tarile afectate de conflicte armate.
In Romania, scrisoarea a fost transmisa astazi catre Presedintele României, dl. Traian Basescu, Primul Ministru, dl. Calin Popescu-Tariceanu, Ministrul Afacerilor Externe, dl. Lazar Comanescu si Ministrul Economiei si Finantelor, dl. Varujan Vosganian.

Laureatii Premiului Nobel pentru Pace atrag atentia asupra nevoii de educatie pentru copiii din tarile afectate de conflicte armate

Laureaţii Premiului Nobel, printre care preşedintele Jimmy Carter, Dalai Lama, arhiepiscopul Desmond Tutu şi Burma’s Aung San Suu Kyi, au lansat un apel către liderii mondiali pentru acordarea unei atenţii sporite nevoilor educaţionale a peste 37 de milioane de copii care trăiesc în ţări nesigure şi nu pot merge la şcoală.

Într-o scrisoare deschisă comună adresată liderilor mondiali, realizată la iniţiativa Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, cei 31 de câştigători ai Premiului Nobel Pentru Pace spun:
“ Războaiele şi conflictele sunt săvârşite de adulţi. Dar fiecare adult a fost un copil odată şi s-a format datorită experienţelor prin care a trecut şi îndrumării primite. La baza acestui lucru stă educaţia. Dar în condiţiile în care peste 70 de milioane de copii nu au nici măcar şansa de a merge la şcoală iar mai mult de jumătate din ei trăiesc în ţări afectate de conflicte armate – ce învaţă aceşti copii?”

Scrisoarea soseşte într-un moment în care milioane de copii nu au acces la educaţie din cauza războaielor. În Republica Democrată Congo, chiar şi înainte de recentul conflict, 5 milioane de copii de vârstă şcolară din cei 9.6 milioane nu pot merge la şcoală. În lipsa unei protecţii adecvate în faţa conflictului, în ultimele săptămâni şi mai mulţi copii au fost obligaţi să părăsească şcoala. Unora dintre şcoli li s-a impus să recruteze copii de vârstă şcolară pentru a deveni soldaţi. O analiză a războaielor civile din ultimii 50 de ani arată că fiecare an petrecut de copiii-băieţi într-o instituţie de învăţământ reduce cu 20% riscul ca aceştia să se implice în viitor în conflicte armate – şi totuşi, copiilor prinşi în această spirală a conflictelor, continuă să li se refuze accesul la educaţie.
Intr-o declaratie comuna in premiera mondiala, peste 30 de castigatori ai Premiului Nobel pentru Pace au lansat astazi un apel de urgenta pentru implementarea unei educatii de calitate si cladirea pacii in tarile afectate de conflicte armate.

Laureatii Premiului Nobel, printre care presedintele Jimmy Carter, Dalai Lama, arhiepiscopul Desmond Tutu si Burma’s Aung San Suu Kyi, au lansat un apel catre liderii mondiali pentru acordarea unei atentii sporite nevoilor educationale a peste 37 de milioane de copii care traiesc in tari nesigure si nu pot merge la scoala.

Intr-o scrisoare deschisa comuna adresata liderilor mondiali, realizata la initiativa Aliantei Internationale Salvati Copiii, cei 31 de castigatori ai Premiului Nobel Pentru Pace spun:
“ Razboaiele si conflictele sunt savarsite de adulti. Dar fiecare adult a fost un copil odata si s-a format datorita experientelor prin care a trecut si indrumarii primite. La baza acestui lucru sta educatia. Dar in conditiile in care peste 70 de milioane de copii nu au nici macar sansa de a merge la scoala iar mai mult de jumatate din ei traiesc in tari afectate de conflicte armate – ce invata acesti copii?”

Scrisoarea soseste intr-un moment in care milioane de copii nu au acces la educatie din cauza razboaielor. In Republica Democrata Congo, chiar si inainte de recentul conflict, 5 milioane de copii de varsta scolara din cei 9.6 milioane nu pot merge la scoala. In lipsa unei protectii adecvate in fata conflictului, in ultimele saptamani si mai multi copii au fost obligati sa paraseasca scoala. Unora dintre scoli li s-a impus sa recruteze copii de varsta scolara pentru a deveni soldati. O analiza a razboaielor civile din ultimii 50 de ani arata ca fiecare an petrecut de copiii-baieti intr-o institutie de invatamant reduce cu 20% riscul ca acestia sa se implice in viitor in conflicte armate – si totusi, copiilor prinsi in aceasta spirala a conflictelor, continua sa li se refuze accesul la educatie.

Castigatorii Premiului Nobel pentru Pace lanseaza aceasta scrisoare in sprijinul Campaniei Globale Rescrieti Viitorul a Aliantei Salvati Copiii, care militeaza pentru accesul la educatie al copiilor din tarile nesigure, afectate de conflicte, facand un apel pentru marirea fondurilor acordate educatiei, care va atrage dupa sine pace si stabilitate.

Apelul castigatorilor Premiului Nobel pentru pace este facut in ziua cand se aniverseaza la scara mondiala 19 ani de la adoptarea de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite a Conventiei cu privire la Drepturile Copilului , cand se celebreaza si Ziua Universala a Drepturilor Copilului si cu trei saptamani inainte de editia din decembrie a ceremoniei decernarii premiului Nobel 2008.

Fostul presedinte al SUA, Jimmy Carter, care a castigat acest premiu pentru eforturile sustinute zeci de ani de a gasi solutii pasnice la conflictele internationale, declara: “ Am vazut impactul benefic pe care il are educatia in promovarea pacii. Ar fi o greseala sa subestimam influenta pe care o au copii in formarea opiniilor si luarea deciziilor adultilor.”

Charlotte Petri Gornitzka, Secretar General al Aliantei Internationale Save the Children, adauga: “Suntem extrem de incantati ca acesti campioni ai pacii au ales sa vorbeasca intr-un glas pentru prima data in istorie. Sprijinul lor arata ca, daca comunitatea internationala se gandeste serios la stoparea conflictelor si cladirea unei paci durabile in tari precum Uganda, Republica Democrata din Congo si Afganistan, atunci educatia trebuie sa fie prioritatea numarul 1.”

Printre cei care au semnat scrisoarea se numara Jimmy Carter, Kim Dae-Jung, Frederik W. de Klerk, liderul spiritual Dalai Lama si Aung San Suu Kyi. Impreuna ei vizeaza 17 tari si s-au implicat direct in rezolvarea a 15 conflicte. Printre organizatiile care sprijina scrisoarea se numara UNICEF, ILO (Organizatia Internationala a Muncii), Agentia Internationala a Energiei Atomice si Biroul International pentru Pace, ai carui fondatori au castigat premiul Nobel pentru Pace in 1910.

„Salvati Copiii Romania a transmis scrisoarea catre Presedintele Romaniei, dl. Traian Basescu, Primul Ministru, dl. Calin Popescu-Tariceanu, Ministrul Afacerilor Externe, dl. Lazar Comanescu si Ministrul Economiei si Finantelor, dl. Varujan Vosganian. In acelasi timp, derulam o campanie de informare in scolile bucurestene, in care promovam drepturile copiilor de a trai in pace si atragem atentia asupra impactului negativ al conflictelor armate asupra vietii copiilor si a comunitatilor” a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.

Despre Salvati Copiii Romania

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza de 18 ani drepturile copilului, in acord cu Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Aliantei Internationale Salvati Copiii, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri si desfasoara programe in peste 120 tari. Salvati Copiii Romania este implicata in diferite proiecte de educatie, protectie sociala si advocacy pentru copiii din familii sarace, copiii victima a violentei, copiii victime ale exploatarii prin munca, copiii strazii, copiii refugiati, copiii din comunitatile dezavantajate, copiii cu dizabilitati etc., lucrand cu copiii si familiile acestora pentru imbunatatirea vietii lor de zi cu zi si crearea unor planuri de viitor. Anual peste 30.000 de copii sunt implicati in programele organizatiei. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii.
Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii Romania vizitati www.salvaticopiii.ro


Pentru informatii suplimentare contactati:

Ana Dumitru, Responsabil Comunicare, tel : 021 316 61 76, ana.dumitru@salvaticopiii.ro

rosc@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/laureatii-premiului-nobel-pentru-pace-atrag-atentia-asupra-nevoii-de-educatie-pentru-copiii-din-tarile-afectate-de-conflicte-armate