Organizaţia Salvaţi Copiii România deschide 32 de centre de suport socio-educaţional pentru copiii aflaţi în situaţie de risc

BUCURESTI - 2 august 2010

Comunicat tip General in Social

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), 436.404 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani nu erau înscrişi la nicio formă de învăţământ (grădiniţă, şcoală, liceu şi învăţământ profesional) la nivelul anului 2008. Pentru a acorda suport socio-educaţional copiilor care provin din medii defavorizate, Organizaţia Salvaţi Copiii România demarează proiectul Centre de Orientare şi Resurse pentru Educaţie Incluzivă - Servicii educaţionale complexe pentru prevenirea şi corectarea abandonului şcolar, co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 - „Investeşte în oameni!”.

Numărul copiilor neşcolarizaţi creşte semnificativ începând cu vârsta de 13 ani (în prima parte a ciclului gimnazial, 24.186 copiii de acestă vârstă nefiind integraţi şcolar) şi atinge un maxim în jurul vârstei de 16-17 ani (138.234), ceea ce indică o tendinţă de creştere a ratei abandonului şcolar începând cu această vârstă.

Prin intermediul acestui program, Organizaţia Salvaţi Copiii România va deschide 32 de centre de pregătire preşcolară şi şcolară în următoarele regiuni: Nord-Est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui), Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea), Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu), Sud-Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman), Sud- Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea), Bucureşti-Ilfov. Copiii cu vârste cuprinse între şase şi 16 ani, care provin din medii defavorizate socio-economic vor fi beneficiarii programelor de educaţie preşcolară, de tip Şcoala-după-Şcoală şi A doua Şansă, în vederea prevenirii abandonului şcolar, integrării şi reintegrării şcolare.

„Criza economică cu care ne confruntăm atrage după sine o criză socială mult mai adâncă, iar copiii sunt cei mai vulnerabili. Privaţi de mijloace financiare pentru nevoile fundamentale, zilnice, părinţii nu au ca prioritate şcolarizarea acestor copii, care, ţinuţi în afara sistemului de educaţie, sunt lipsiţi de şansa la un viitor onest”, atrage atenţia Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.
Valoarea totală a proiectului este 19.960.177 lei , din care valoarea eligibilă - 18.552.915 lei (18.181.856,70 lei - finanţare nerambursabilă şi 371.058,30 lei - contribuţie proprie)
În cei trei ani de implementare a proiectului, minim 7.680 copii vor fi integraţi în programele educaţionale, iar una dintre mizele majore este aceea de a-i implica, alături de copii, şi pe părinţii acestora. Astfel, cel puţin 4.000 de membri ai familiilor (părinţi/tutori şi alte rude ale copiilor) vor fi implicaţi în luarea deciziilor referitoare la parcursul formativ-educativ al copiilor şi vor participa lunar la şedinţe cu părinţii. 20.000 de persoane vor fi informate cu privire la rolul benefic al educaţiei, efectele negative ale discriminării asupra dezvoltării copilului, legătura directă dintre lăsarea copiilor singuri sau în grija bunicilor/altor rude şi o evoluţie şcolară slabă finalizată prin abandon.

Organizaţia Salvaţi Copiii România va edita un ghid de bune practici, în 6.000 de exemplare, care va fi distribuit la nivel naţional, cu ajutorul partenerilor (MECI, ANPDC) către ISJ-uri, DGASPC-uri şi în cel puţin zece şcoli din fiecare judeţ, iar o broşură care va conţine informaţiile cu privire la servicii sociale şi aspecte legislative va fi editată pentru fiecare judeţ în parte. Aceasta va fi pusă atât la dispoziţia partenerilor, cât şi a beneficiarilor din categorii defavorizate.

Proiectul iniţiat de Organizaţia Salvaţi Copiii România este cu atât mai necesar, cu cât 70.000 dintre copiii care provin din medii defavorizate sunt nevoiţi să muncească în loc să înveţe şi doar un sfert dintre copiii din mediul rural ajung să urmeze liceul. În acelaşi timp, fenomenul abandonului şcolar ia proporţii îngrijorătoare, rata acestuia triplându-se între
anii 2000 şi 2007 (de la 0.6% în anul şcolar 2000/2001 la 1,9% în anul 2007/2008), conform Raportului asupra Sistemului naţional de învăţământ publicat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Despre Salvati Copiii Romania

Salvaţi Copiii promovează de 20 ani drepturile copilului, în acord cu principiile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

În această perioadă 500.000 de copii au fost incluşi în programe educative, de protecţie şi asistenţă medico-socială, de stimulare a participării lor în acţiuni de promovare şi recunoaştere a drepturilor lor. Este membră a Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 29 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări. Salvaţi Copiii România este implicată în diferite proiecte de educaţie, protecţie socială şi advocacy pentru copiii din familii sărace, copiii victimă a violenţei, copiii victime ale exploatării prin muncă, copiii străzii, copiii refugiaţi, copiii din comunităţile dezavantajate, copiii cu dizabilităţi etc., lucrând cu copiii şi familiile acestora pentru îmbunătăţirea vieţii lor de zi cu zi şi crearea unor planuri de viitor. Salvaţi Copiii îşi utilizează experienţa globală pentru a obţine din partea organismelor guvernamentale decizii şi iniţiative de pe urma cărora să beneficieze toţi copiii. Este asociaţie de utilitate publică.

Pentru mai multe informaţii despre programele Salvati Copiii vizitaţi www.salvaticopiii.ro

Magda Gradinaru, Coordonator Comunicare Salvati Copiii Romania, magda.gradinaru@salvaticopiii.ro
magda.gradinaru@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/organizatia-salvati-copiii-romania-deschide-32-de-centre-de-suport-socio-educational-pentru-copiii-aflati-in-situatie-de-risc