Salvati Copiii anunta Campania Globala pentru Educatie 2009, pentru accesul egal la educatie primara al persoanelor de orice varsta

BUCURESTI - 30 aprilie 2009

Comunicat tip General in Social

Ca in fiecare an, Salvati Copiii Romania coordoneaza la nivel national actiunile din cadrul Campaniei Globale pentru Educatie, derulata la nivel mondial in perioada martie-mai 2009. Peste 100.000 de copii din cele 530 de scoli din Romania inscrise in Campanie se vor alatura celor 10 milioane de participanti din lume pentru a transmite mesajul importantei vitale a educatiei. Este un nou record national de participare atins de Campanie, anul acesta numarul celor inscrisi dublandu-se fata de anul trecut.

Salvati Copiii anunta Campania Globala pentru Educatie 2009, pentru accesul egal la educatie primara  al persoanelor de orice varsta

Editia 2009 a Campaniei se deruleaza sub sloganul 'Carti deschise, usi deschise' si isi propune sa lupte pentru respectarea universala a dreptului de a invata sa scrii si sa citesti la orice varsta.

Numeroase personalitati, printre care Nelson Mandela, Paulo Coelho sau Regina Rania a Iordaniei s-au implicat in aceasta Campanie la nivel mondial. Lor li s-au alaturat la nivel national personalitati precum Gabriela Szabo, Mihai Tatulici sau Aurora Simionescu, multe altele fiind asteptate sa raspunda invitatiei de a promova valoarea educatiei prin propriile marturisiri, ce vor fi puse laolalta in editia nationala a Cartii de Citire.
Conform celui mai recent raport publicat de Institutul de Statistica al UNESCO, referitor la intervalul 2007-2008, in lume exista peste 774 de milioane de adulti si 75 de milioane de copii care nu stiu sa scrie si sa citeasca iar peste 64% dintre adultii analfabeti sunt femei.

In Romania, 53% dintre adolescentii romani au dificultati de citire si intelegere a unui text si peste 500.000 de persoane sunt analfabete.

Evenimentul central al Campaniei nationale, intitulat sugestiv 'Lectia de Citire', va avea loc pe data de 12 mai 2009 si va reuni aproximativ 200 de persoane: copii, profesori, parinti, personalitati, precum si autoritati si reprezentanti ai clasei politice in masura sa intreprinda schimbarile necesare in sistemul educational romanesc.

Autorii „Cartii de Citire” vor da startul la lectura citindu-si propriile povesti despre educatie. Lectia va continua cu dezbaterea mesajelor, opiniilor si cerintelor exprimate de cei peste 100.000 de copii participanti la Campanie din toata tara in privinta accesului egal la educatia de baza pentru toate persoanele, indiferent de varsta.

Partenerii Campaniei Globale pentru Educatie de anul acesta sunt: Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Centrul de Resurse si Asistenta Educationala al Municipiului Bucuresti, Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii „Romani Criss”, Centrul Educatia 2000+, Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala „Step by Step”, ILO-IPEC, Asociatia Ovidiu Rom si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant.

Despre Salvati Copiii Romania

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza de 18 ani drepturile copilului, in acord cu Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Aliantei Internationale Salvati Copiii, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri si desfasoara programe in peste 120 tari. Salvati Copiii Romania este implicata in diferite proiecte de educatie, protectie sociala si advocacy pentru copiii din familii sarace, copiii victima a violentei, copiii victime ale exploatarii prin munca, copiii strazii, copiii refugiati, copiii din comunitatile dezavantajate, copiii cu dizabilitati etc., lucrand cu copiii si familiile acestora pentru imbunatatirea vietii lor de zi cu zi si crearea unor planuri de viitor. Anual peste 30.000 de copii sunt implicati in programele organizatiei. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii.
Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii Romania vizitati www.salvaticopiii.ro

Crina Mosneagu/ Mihaela Manole
Coordonatori Proiect
Telefon: 021 311 76 95/ 0744 300 476

infodoc@salvaticopiii.ro