Salvaţi Copiii deschide rana pentru elaborarea unei strategii de sănătate mintală

BUCURESTI - 8 octombrie 2010

Comunicat tip General in ONG

Organizaţia Salvaţi Copiii România a marchat Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale în cadrul Seminarului Naţional “Serviciile de sănătate mintală pentru copiii şi adolescenţii din România - între oportunităţi şi bariere”. Seminarul a reprezentant o platformă de lucru şi dialog pentru 60 de participanti, reprezentând factori de decizie şi profesionişti din domeniul protecţiei copilului şi sănătăţii.

Seminarul, desfăşurat pe o durată de aproximativ 3 ore, a fost mediul perfect pentru lansarea primului studiu calitativ al serviciilor de sănătate mintală pentru copii şi adolescenţi, „Analiza serviciilor de sănătate mintală pentru copiii din România”.

În cadrul intalnirii s-au discutat:

• Iniţiative Salvaţi Copiii pentru dezvoltarea de servicii de sănătate mintală pentru copii şi adolescenţi;
• Punct de vedere Ministerul Sănătăţii;
• Viziune strategică asupra sănătăţii mintale a copilului în România;
• Sprijin acordat pentru dezvoltarea de bune practici în sănătatea şi protecţia copilului;
• Egalitate de şanse şi acces la oportunităţi pentru copiii cu probleme de sănătate mintală;
• Analiza serviciilor de sănătate mintală pentru copii din România – cercetare calitativă.

Excelenţa Sa, Øystein Hovdkinn, Ambasadorul Regatului Norvegian în România a venit la eveniment cu o veste bună pentru România, asistenţă financiara a fost triplată, astfel Norvengia va deveni cel mai mare donor bilateral pentru România., ajungând la o contribuţie în valoare de 300 milioane de EURO în perioada 2011 – 2014. “Am agreat doar suma până în acest moment, însă liniile de alocare a sumei vor fi decise pe 25 octombrie în cadrul unei întâlniri cu Ministerul de Finanţe.” a completat Excelenţa Sa, Øystein Hovdkinn, Ambasadorul Regatului Norvegian.

“Salvaţi Copiii a avut curajul de a face o analiză a serviciilor în România, în domeniul social, educaţie, sănătate, unde este dificil să vorbeşti despre o reţea, despre o dezvoltare a serviciilor. Aţi căutat acolo unde nu prea există. Este valoroasă pentru ca oferă o evaluare cantitativă şi sper ca autorităţile care fac politici în acest sens să ia în considerare materialul” a menţionat Cristina Pocora, Preşedinte Comisia de Egalitate de Şanse. Doamna Pocora a recomandat implicarea sistemului educaţional şi cel al muncii şi protecţiei sociale alături de Ministerul Sănătăţii pentru ca problematica copilului şi a bolilor mintale să fie rezolvate de o entitate sau un grup care să transceadă cele trei ministere.

“Familia este primul contact al copilului, trebuie să încercăm să ne întoarcem către o reumanizare a relaţiilor de familie şi a relaţiilor din comunitate pentru că este uşor să cădem în capcana individualismului, a egoismului amplificat de problemele socio-economice , dar acestea vor duce la tulburari mintale.” a afirmat Dr. Răzvan Chivu, consilier personal al Ministrului Sănătăţii. Acesta a confirmat că ne confruntăm cu un număr insuficient de medici specializaţi în psihiatria infantilă. În acest sen, a lansat în cadrul întâlnirii un apel către Colegiul Psihologilor să reglementeze dificultăţile legate de formarea în psihoterapie a absolvenţilor de psihologie.

“Nu avem o bază de date probate prin studii clinice, epidemiologicecare să ne spună exact câţi români suferă de tulburări de sănătate mintală. Sperăm ca începând cu anul 2011 să punem în funcţiune Registrul Naţional pentru Tulburări Mintale care va include şi cazurile diagnosticate în rândul copiilor şi adolescenţilor. Avem foarte multe lucruri de făcut, dar pe care le putem face împreună, şi putem începe cu recunoaşterea competenţelor în sănătate mintală aşa cum se întâmplă în alte state europene. Politica de cadre, de resurse umane ar fi un prim pas.” a declarat Ileana Botezat Antonescu, Director, Centrul Naţional de Sănătate Mintală, Ministerul Sănătăţii Publice.

Sănătatea constituie, datorită imenselor sale implicaţii individuale, dar şi sociale şi demografice, unul dintre elementele cele mai vizate de politicile şi stategiile guvernamentale din întreaga lume.
Sănătatea mintala a copiilor şi adolescenţilor în legislaţia românească:

1. Legea sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburari psihice, 487/2002, publicată în M. Of. partea I nr 589/08.08.2002. Niciun articol de lege nu face referire specifică la copii (se vorbeşte despre persoana/ pacientul cu o tulburare de sănătate mintală)

2. Strategia naţională în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului 2008-2013
Este prima strategie care se adresează tuturor drepturilor copilului în România. În ceea ce-i priveşte pe copiii cu probleme de sănătate mintală sau la risc de a dezvolta acest tip de probleme, Strategia reafirmă şi susţine dreptul copiiilor cu handicap fizic şi mental de a beneficia de condiţii de viaţă normale şi decente care să le garanteze demnitatea, să le favorizeze autonomia şi să le faciliteze participarea activă la viaţa colectivităţii, precum şi şi ameliorarea în fapt a situaţiei reale a copiilor cu tulburări de comportament.

3. Strategia de sănătate mintală pentru copii şi adolescenţi – document în lucru din 2007
Centrul Naţional de Sănătate Mintală a înaintat forurilor decidente Strategia naţională de sănătate mintală a copilului şi adolescentului – document în lucru.
Sunt 20 de ani de când Organizaţia Salvaţi Copiii acţionează pentru respectarea drepturilor copilului şi pentru modificarea politicilor şi a legislaţiei în beneficiul copiilor prin organizarea campaniilor de sensibilizare a opiniei publice şi sprijină copiii aflaţi în dificultate.
Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv în cadrul Organziaţiei Salvaţi Copiii, a declarat “Suntem foarte doritori să ne implicăm în elaborarea strategiilor şi politicilor din domeniul copilului şi adolescentului.” lănsând, astfel, o uşa deschisă autorităţilor pentru a lucra împreună cu specialiştii Organizaţiei şi a oferi întreaga expertiză acumulată în decursul celor 20 de ani.

Rezultate:

• Ministerul Sănătăţii a confirmat că se va finaliza Strategia de sănătate mintală pentru copii şi adolescenţi
• Ministerul Sănătăţii va demara preluarea unor module de dezvoltare profesională complementară privind sănătatea mintala a copilului, având în vedere dificultatea extremă a revizuirii curriculei de rezidenţiat pentru medicina de familie şi cea pediatrică.
• Realizarea, începând cu 1 ianuarie 2011, Registrului Naţional pentru Tulburări Mintale incluzând cazurile de copii şi adolescenţi

Despre Salvati Copiii Romania

Organizaţia Salvaţi Copiii România este o instituţie cu rol social, a cărei misiune este aceea de a garanta egalitatea de şanse pentru toţi copiii, indiferent de mediul din care aceştia provin, prin utilizarea propriei expertize, precum şi prin presiuni exercitate asupra factorilor de decizie şi mobilizarea liderilor din societatea civil. Salvaţi Copiii promovează de 20 ani drepturile copilului, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Peste 500.000 de copii au fost incluşi in programe educative, de protecţie si asistenta medico-sociala, de stimulare a participării lor în acţiuni de promovare si recunoaştere a drepturilor lor. Este membră a Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, care cuprinde 29 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări. Pentru mai multe informaţii despre programele Salvaţi Copiii vizitaţi www.salvaticopiii.ro


Mihaela Sandu
Responsabil Comunicare
Secretariatul General Salvaţi Copiii România
Tel: 0726 289 957

mihaela.sandu@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/salvati-copiii-deschide-rana-pentru-elaborarea-unei-strategii-de-sanatate-mintala