Salvati Copiii International intensifica actiunile de ajutor umanitar in Haiti

BUCURESTI - 21 ianuarie 2010

Comunicat tip General in Social

Echipele Salvati Copiii International aflate in Haiti din ziua imediat urmatoare producerii cutremurului continua operatiunile de acordare a ajutorului de urgenta pentru copii si familiilor lor. Acesta consta, in principal, in produse si servicii de prima necesitate: apa potabila, hrana, medicamente, asistenta medicala, materiale pentru construirea de adaposturi. Ca parte a ajutorului umanitar, SCI urgenteaza procesul de restabilire al scolilor, pentru a le oferi copiilor posibilitatea de a-si reveni din soc in spatii sigure. Persoanele din Romania care doresc sa participe la ajutorarea copiilor din Haiti o pot face prin donatii on-line pe www.salvaticopiii.ro sau prin transfer bancar in contul RO15RNCB0071011434790005, deschis la Banca BCR - Sucursala Plevnei.

Salvati Copiii International intensifica actiunile de ajutor umanitar in Haiti

Una din primele intrebari puse de copiii din Haiti reprezentantilor SCI dupa cutremur a fost cand pot merge din nou la scoala. Angelo (8 ani) a ramas fara casa si acum sta, impreuna cu mama si cei sapte frati, intr-un adapost temporar supraaglomerat. Angelo, care vrea sa fie fotbalist cand se face mare, spune ca ii e dor de casa, de colegi si de scoala.

“As vrea sa ma duc acasa, dar stiu ca nu se poate. Nu mai merg nici la scoala…E pacat, pentru ca mie imi placea la scoala”, spune Angelo. SCI face eforturi sa restabileasca scolile, pentru ca Angelo si alti copii asemenea lui sa aiba la dispozitie un spatiu sigur unde sa se joace, sa invete, sa revina la o viata mai aproape de normalitate.

“Din experienta noastra in cazuri de urgenta, educatia este cruciala in perioada imediat urmatoare unui dezastru” declara Annie Foster, Emergency Team Leader in Haiti. “Copiii vor sa mearga la scoala – scoala e un loc sigur, unde se pot intalni cu alti copii, se pot juca, pot vorbi cu profesorii si se simt intr-un mediu sigur. Educatia poate salva vieti”.

In timpul si imediat dupa un dezastru, educatia reprezinta o parte esentiala a ajutorului umanitar. Scoala ii protejeaza pe copii impotriva violentei, vatamarilor fizice, dar le ofera si sustinere psihologica. De asemenea, scoala ii ajuta si pe parinti, oferindu-le, atata vreme cat copiii sunt la loc sigur, timpul necesar sa-si revina, sa-si ingroape mortii si sa reinceapa o noua viata.

Luni (18 ianuarie 2010) SCI a inceput amenajarea primului spatiu special pentru copii in cadrul taberelor care adapostesc supravietuitorii. Saptamana aceasta sute de copii vor incepe activitatile scolare si vor fi inscrisi alte mii de copii.

SCI desfasura programe de educatie in Haiti si inainte de cutremur, in cadrul campaniei “Rescrie viitorul”, care ofera acces la educatie copiilor din sarile afectate de conflicte armate. Inainte de dezastru erau 706,000 de copii care nu mergeau la scoala, iar numarul va creste, dat fiind ca scolile sunt distruse iar profesorii sunt morti sau raniti.

Despre Salvati Copiii Romania

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza din 1990 drepturile copilului, in acord cu Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Aliantei Internationale Salvati Copiii, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri si desfasoara programe in peste 120 tari. Anual peste 30.000 de copii sunt implicati in programele organizatiei. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii. Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii Romania vizitati www.salvaticopiii.ro


Ana Dumitru, Specialist PR , Salvati Copiii Romania, 021 316 61 76
ana.dumitru@salvaticopiii.ro