Salvati Copiii marcheaza Ziua Internationala a Drepturilor Omului

BUCURESTI - 10 decembrie 2009

Comunicat tip General in Social

Salvati Copiii marcheaza data de 10 decembrie, Ziua Internationala a Drepturilor Omului, reiterand cele mai importante probleme cu care se confrunta copiii din Romania la ora actuala. Pe data de 10 decembrie 1948 Organizatia Natiunilor Unite a adoptat Declaratia Universala a Drepturilor Omului, un document ce a stat la baza a numeroase initiative internationale si care a conturat standardele de promovare si respectare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Salvati Copiii marcheaza Ziua Internationala a Drepturilor Omului

Declaratia Universala a Drepturilor Omului a fost elaborata si adoptata ca raspuns la atrocitatile ce au avut loc in timpul celor doua razboaie mondiale. Aceasta zi reprezinta, de fapt, un memento legat de importanta cunoasterii, recunoasterii, respectarii drepturilor, libertatilor si obligatiilor fiecarei persoane, in stransa legatura cu asumarea de catre fiecare stat a responsabilitatii de a respecta drepturile consacrate si de a actiona in concordanta cu prevederile acestei declaratii.
Documentul promoveaza drepturile personale, civile, politice, economice, sociale si culturale ale omului. Printre cele mai importante drepturi mentionate in declaratie se numara: dreptul la viata, dreptul la libertate, dreptul la securitate, dreptul la un proces corect, dreptul de a fi considerat nevinovat pana la dovada contrarie, dreptul la intimitate, dreptul de a gandi si de a se exprima liber, dreptul la o opinie proprie, dreptul de a alege o religie, dreptul la educatie.
Romania a semnat Declaratia la 14 decembrie 1955, asumandu-si, astfel, obligatia de a respecta si de a promova toate drepturile stipulate in acest document.
Conceptele enuntate de aceasta Declaratie sunt extrem de importante, deoarece au stat la baza elaborarii si dezvoltarii Conventiilor si documentelor internationale ce reglementeaza arii specifice ale drepturilor omului, precum: drepturile civile si politice – „Pactul International cu privire la Drepturile Civile si Politice”, drepturile economice, sociale si culturale – „Pactul International cu privire la Drepturile Economice, Sociale si Culturale”, drepturile femeilor – „Conventia ONU cu privire la Eliminarea oricaror Forme de Discriminare a Femeilor” si, nu in ultimul rand, drepturile copilului – „Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului”.
In Romania, desi au fost inregistrate o serie de progrese in ceea ce priveste recunoasterea, respectarea si promovarea drepturilor omului si a celorlalte drepturi care decurg din ele, exista inca numeroase probleme si provocari in domeniul protectiei, respectarii si promovarii drepturilor omului.
Avand in vedere legatura intrinseca intre drepturile omului si drepturile copilului, Salvati Copiii doreste sa reitereze cateva dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta copiii din Romania la ora actuala:
- lipsa accesului facil si egal la educatie si o rata extrem de ridicata a abandonului scolar - in perioada 2000-2008, abandonul scolar la clasele I-VIII a crescut de 3 ori, 40.000 copiii parasind anual scoala, iar violenta a devenit un fenomen ingrijorator in scoli (conform unui studiu UNICEF din 2006 „Violenta in scoala”, in 75% din scoli se inregistreaza frecvent cazuri de violenta);
- vulnerabilitatea foarte ridicata a copiilor in fata crizei economice. Conform studiului realizat de UNICEF si Banca Mondiala realizat in 2009 - „Evaluarea rapida a impactului crizei economice asupra saraciei in Romania”, 350.000 de copii traiesc in acest moment in saracie absoluta, iar mortalitatea infantila este mult peste media europeana - 11 copii din 1000 mor inainte de a implini un an, media europeana fiind de 4,6 ‰.
- Neaplicarea principiului interesului superior al copilului in deciziile autoritatilor, care poate fi observata in reticenta autoritatilor de a lua in considerare opiniile copiilor si de a-i implica in procesul de luare a deciziilor in situatiile care ii privesc.
- Lipsa institutiei Avocatului Copilului, care sa apere interesele copiilor in raport cu autoritatile statului, este un alt semnal ca principiul interesului superior al copilului nu este aplicat. In anul in anul 2008, din 8030 de petitii transmise Avocatului Poporului, numai 8 vizau drepturile copilului si 41 priveau protectia copiilor si tinerilor, ceea ce arata ca problematica drepturilor copilului nu se numara printre printre prioritatile Avocatului Poporului.

Despre Salvati Copiii Romania

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza din 1990 drepturile copilului, in acord cu Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Aliantei Internationale Salvati Copiii, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri si desfasoara programe in peste 120 tari. Anual peste 30.000 de copii sunt implicati in programele organizatiei. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii. Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii Romania vizitati www.salvaticopiii.ro
Madalina Cristea, Coordonator Proiect, Salvati Copiii Romania, tel: 021 316 61 76
madalina.cristea@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/salvati-copiii-marcheaza-ziua-internationala-a-drepturilor-omului