Salvati Copiii propune modificari la proiectul Legii educatiei nationale

BUCURESTI - 8 aprilie 2010

Comunicat tip General in Social

Salvati Copiii Romania atentioneaza ca legea educatiei in forma actuala nu reglementeaza domenii importante si este ambigua in formulari. Organizatia a trimis catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului punctul sau de vedere cu privire la proiectul Legii educatiei nationale, un document care include propuneri ce pot imbunatati acele capitole din proiect care au impact asupra copiilor.

Salvati Copiii propune modificari la proiectul Legii educatiei nationale

Organizatia isi manifesta ingrijorarea fata de faptul ca foarte multe domenii, unele de importanta majora, nu au fost supuse procedurii de dezbatere publica, urmand a fi reglementate prin instrumente juridice secundare precum metodologii, regulamente si norme.

Salvati Copiii atrage atentia ca proiectul, in forma sa actuala, nu reglementeaza anumite domenii si principii esentiale ale educatiei, printre care: inlaturarea segregarii, combaterea violentei in scoli sau inlaturarea costurilor ascunse - un obstacol in procesul educational, precum si asigurarea accesului la educatie pentru copiii neinregistrati la nastere. Totodata, Salvati Copiii considera necesar ca si elaborarea actelor secundare sa fie supusa procesului de dezbatere publica.

“Am constatat, pe de o parte, o mai buna orientare asupra elevului, recunoasterea valorii educatiei non-formale si informale si punerea bazelor pentru implicarea comunitatii in viata scolii. Totusi, consideram ca exista zone esentiale care nu sunt reglementate, de aceea am transmis oficialilor romani propunerile noastre de imbunatatire a legii educatiei” a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Claritate: Specialistii care au elaborat propunerile pe baza proiectului de lege considera ca acesta cuprinde prevederi care necesita clarificari si armonizari, astfel incat sa nu existe posibilitatea de a fi interpretate in mod diferit. Aceste prevederi fac referire la reglementarea alternativelor educationale, finantarea invatamantului prescolar, finantarea si achizitionarea manualelor scolare, acordarea burselor si a altor forme de sprijin pentru elevi.

Prevenire si monitorizare: O alta propunere inaintata Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului priveste prezenta unui specialist – asistent social / consilier - in unitatile de invatamant. Salvati Copiii apreciaza ca noul proiect de lege mentioneaza implicarea acestor specialisti in calitate de cadre didactice auxiliare, insa considera ca prezenta acestora in unitatile de invatamant ar trebui sa fie obligatorie, nu optionala. In acest fel, dificultatile resimtite de elevi vor putea fi identificate la timp, putandu-se totodata coopera pentru a evita probleme precum abandonul scolar, violenta in scoli s.a.

Relevanta: Salvati Copiii considera ca ar trebui eliminat criteriul reprezentativitatii in cazul asociatiilor de profesori, parinti si studenti, intrucat acestea nu pot apela la nicio procedura administrativa sau judiciara care sa le consacre reprezentativitatea, cum se intampla in cazul sindicatelor, de exemplu. Astfel, se impune modificarea art. 13 (1) din proiectul de lege.

Alte propuneri incluse in documentul inaintat catre factorii de decizie din domeniu privesc urmatoarele aspecte:
- Analizarea oportunitatii prevederilor art. 14, care reglementeaza reducerea varstei standard de absolvire a invatamantului obligatoriu la 16 ani;
- Introducerea, la art. 24, a unui nou alineat, care sa mentioneze ca invatamantul prescolar public este gratuit;
- Introducerea unor prevederi speciale privitoare la generalizarea programului de dimineata in invatamantul obligatoriu.

Intreaga lista de propuneri trimise Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului este disponibila pe site-ul www.salvaticopiii.ro.

Despre Salvati Copiii Romania

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza din 1990 drepturile copilului, in acord cu Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Aliantei Internationale Salvati Copiii, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri si desfasoara programe in peste 120 tari. Anual peste 30.000 de copii sunt implicati in programele organizatiei. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii. Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii Romania vizitati www.salvaticopiii.ro

Mihaela Manole, Coordonator Proiect Salvati Copiii Romania
Tel.: (021) 311 75 96

mihaela_manole@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/salvati-copiii-propune-modificari-la-proiectul-legii-educatiei-nationale