Aditia de os sau augmentarea osoasa pentru implant dentar

BUCURESTI - 14 august 2020

Comunicat tip Produse / Servicii in Monden / Lifestyle, Sanatate, Stiinta / Cercetare

Solutia cea mai buna pentru pentru inlocuirea dintilor lipsa este implantul dentar, intrucat acesta arata si se comporta exact ca un dinte natural. Totusi, atunci cand luati in considerare inserarea unui implant dentar, trebuie sa aveti mai multe aspecte in vedere, printre care si starea osului in care urmeaza a fi inserat implantul.

aditie de os implant dentar

aditie de os implant dentar

 Aditie de os pentru inserarea implantului dentar 

Dental Premier - Implant dentar Bucuresti

Atunci cand pierdem un dinte, osul din jurul locului gol lasat incepe sa se resoarba. Acest proces de resorbtie poate sa apara si in cazul bolii parodontale. Astfel, in timp, pierderea osului in zona respectiva modifica trasaturile fetei, ducand la un aspect imbatranit si totodata la imposibilitatea restaurarii cu ajutorul tratamentelor de restaurare cu implant dentar.

Implantul dentar reprezinta o radacina artificiala care se insereaza in os. Calitatea si cantitatea osului este esentiala in aceasta situatie pentru un tratament stomatologic de succes. In cadrul unei consultatii initiale, medicul implantolog analizeaza pe baza unui Computer Tomograf dentar starea osului nativ. In cazul in care acesta nu este suficient, se poate apela la interventia de aditie de os sau augmentare osoasa.

Ce este aditia de os sau augmentarea osoasa?

Aditia de os reprezinta o manopera chirurgicala prin care medicul chirurg dento-alveolar augmenteaza volumul osos din zona in care se doreste a fi inserat implantul dentar. Aceasta se poate realiza fie prin adaugarea de os recoltat chiar de la pacient, fie cu ajutorul unui os artificial biocompatibil.

Interventia de aditie osoasa este simpla si nedureroasa. Astfel, o incizie este realizata la nivelul gingiei pentru a expune osul maxilar/mandibular. Peste acesta se adauga apoi materialul de aditie osoasa care va crea noi celule osoase. Materialul de aditie poate avea diferite forme, pulbere, granule sau chiar bloc. Peste acest material se aplica apoi o membrana de colagen care ajuta la crearea noului tesut os.

In anumite situatii, in care resorbtia osoasa este foarte mica, aditia de os se poate realiza concomitant cu inserarea implantului dentar. Decizia este luata de catre medicul implantolog care va efectua interventia. Astfel, aditia de os va ajuta la crearea unei baze solide pentru implantul dentar.

Cand este utila aditia de os?

Aditia osoasa dentara poate fi utila in urmatoarele cazuri:

Pentru salvarea unui dinte – In cazul parodontozei avansate, pierderea osoasa poate duce la mobilitatea dintilor si la riscul pierderii acestora. Pentru a-i salva, osul din jurul dintilor afectati poate fi regenerat cu ajutorul aditiei de os. Astfel acesta poate asigura din nou suport dintilor si stabilitate.

Pentru inserarea unui implant dentar – Implantul dentar inlocuieste radacina unui dinte lipsa in os. Pentru restaurare de success cu implant dentar este necesar ca osul sa aiba un anumit volum si o anumita densitate. In cazul in care defectul osos nu permite inserarea implantului, aditia osoasa este solutia necesara pentru un tratament reusit.

In urma realizarii aditiei de os este necesara o perioada de cateva luni inainte de inserarea implantului dentar. In aceasta perioada materialul de aditie osoasa lucreaza, creand noi celule osoase si un teren stabil pentru viitoarea restaurare dentara.

Cat costa o aditie de os?

Pretul aditiei de os este compus din manopera si materialul de aditie osoasa, care poate sa difere cantitativ si calitativ de la caz la caz. Exista mai multe tipuri de material biocompatibile pentru augmentarea osoasa si de aici si preturile diferite.