Pregatirea pentru recoltare celule stem

BUCURESTI - 29 decembrie 2011

Comunicat tip General in Sanatate

Un aspect foarte important in tehnologia de recoltare celule stem este nivelul de potrivire al factorului HLA (Human Leukocyte Antigen) intre donator si pacientul primitor. Acesta priveste in mod direct un anume tip de proteina ce se gaseste la suprafata majoritatii celulelor si care identifica grupa de tesut a pacientului. Astfel HLA reprezinta principalul factor ce va face ca grefa de celule stem sa fie sau nu acceptata.

Celulele stem sunt acel tip de celule nediferentiate ce se regasesc in aproape orice organism multicelular. Avantajul lor principal este ca, desi au configuratia necesara, ele nu sunt inca formate ca celule specializate, avand posibilitateatea sa isi asume orice rol ar fi nevoie. In acest fel, ele pot fi folosite pentru a trata regiuni afectate ale organismului uman, intr-un mod natural, folosind un proces specific acestuia.

Procedura de recoltare celule stem incepe cu o serie de teste si analize menite sa evidentieze starea de sanatate a donatorului. Iar daca pacientul va primi propriile celule stem, lui i se va mai monta si un cateter intravenos la nivelul pieptului, aproape de gat, acesta fiind calea principala de reintroducere a celulelor stem in organism. De asemenea, tot pe acolo vor fi prelevate si diverse monstre de sange necesare unor analize ulterioare.

Un aspect foarte important in tehnologia de recoltare celule stem este nivelul de potrivire al factorului HLA (Human Leukocyte Antigen) intre donator si pacientul primitor. Acesta priveste in mod direct un anume tip de proteina ce se gaseste la suprafata majoritatii celulelor si care identifica grupa de tesut a pacientului. Astfel HLA reprezinta principalul factor ce va face ca grefa de celule stem sa fie sau nu acceptata. Si desi in varianta ideala, toti cei sase antigeni HLA ar trebuie sa se potriveasca, exista si situatii unde lucrurile nu trebuie sa fie asa de stricte. Spre exemplu, pentru operatiile pe maduva osoasa, recoltarea de celule stem se poate face si de la donatori ce au compatibilitate in doar 5 din totalul de 6 antigeni existenti iar pentru interventii pe inima, pot diferi pana la trei antigeni.

In alta ordine de idei, o recoltare de celule stem se poate face doar de la donatorii a caror stare de sanatate intruneste anumite criterii. Acestia nu trebuie sa aiba HIV, cancer, diabet, hepatita B ori boli cu transmitere sexuala. De asemenea, acele persoane care au beneficiat de un transplat de tesut sau organe in ultimul an sau care in aceeasi perioada au primit un tatuaj, piercing, etc, nu pot nici ele sa participe la programul de recoltare celule stem. Toate sunt masuri de precautie menite sa asigure o calitate maxima a fondului celular prelevat primul pas spre o grefa reusita de celule stem.