Blom operează SmartOne UAV în Republica Moldova

Targoviste - 26 august 2011

Comunicat tip Produse / Servicii in Administratie Publica, Afaceri, Tehnologie

Blom Moldova, filială a companiei Blom România SRL, derulează în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova un proiect inedit de înregistrare în masă a imobilelor în Cartea funciară. Contractul este finanţat exclusiv din fonduri de la bugetul de stat iar activităţile din cadrul proiectului constau în realizarea cadastrului proprietăţilor şi culegerea datelor despre proprietari, pe o suprafaţă de aproximativ 20 kmp de pe teritoriul Moldovei.

SmartOne UAV este controlat prin telecomandă

SmartOne UAV este controlat prin telecomandă

 «Este o tehnologie extrem de eficientă dacă ne raportăm la costuri şi termene de realizare. Din nefericire sunt puţine instituţii publice în România pregătite să accepte că măsurătorile cadastrale se pot face şi altfel decât cu staţia totală.»  

Ionuţ Săvoiu, director general la Blom România SRL

Ineditul acestui proiect constă în abordarea de-a dreptul revoluţionară pe care Blom a propus-o pentru realizarea lui, folosind în locul metodelor tradiţionale de culegere a datelor din teren, o tehnologie de ultimă generaţie, aplicată în premieră în Republica Moldova: «Unmanned Aircraft System», în traducere «sistemul avionului fără pilot», capabil să colecteze şi să proceseze în mod automat imaginile aeriene.

Sistemul integrează hardware şi un software denumit Personal Aerial Mapping System (PAMS), adică “sistem personal de aerofotografiere”. Componenta hardware constă într-un avion de foarte mici dimensiuni, controlat prin telecomandă de la nivelul solului, denumit SmartOne UAV (Unmaned Aerial Vehicle-vehicul aerian fără pilot). Aparatul este prevăzut cu o cameră fotogrametrică pentru preluarea imaginilor şi cântăreste puţin peste 1 kg. Aripile sunt detaşabile, ceea ce permite o manipulare facilă şi  transportul într-o cutie de dimensiuni relativ reduse: 85 x 40x 15 cm.

Staţia de la sol constă într-un sistem de înregistrare a datelor, o telecomandă şi un echipament electronic cu software-ul necesar prelucrării automate a imaginilor. Sistemul descris generează imagini georeferenţiate şi mozaicul suprafeţei aerofotografiate. Ortofotoplanurile obţinute în urma prelucrării imaginilor sunt folosite ca suport în munca de birou şi permit trasarea cu precizie a limitelor proprietăţilor, pe suport cartografic digital.

Tehnologia PAMS folosită de Blom în Moldova are aplicabilitate în diverse domenii: identificarea parcelelor agricole sau forestiere, ingineria civilă, sistemul utilităţilor publice, managementul deşeurilor, cartografie şi GIS, şi poate fi folosită cu succes atât pe zone restrânse cât şi la scară largă.

Întreprinderea cu capital străin ICS „Blom” SRL a fost înfiinţată în anul 2006, ca filială a societăţii Blom România SRL şi are ca principal domeniu de activitate  Servicii de cercetări geodezice. Compania numără în prezent 27 de angajaţi şi derulează proiecte în domenii ca: geodezie, urbanism, consultanţă şi inginerie.

 

 

 

 

Taguri: tehnologieavionBlomcadastruSavoiu