Proiecte de arhitectura: raportul intre numarul de etaje si costurile de constructie

BUCURESTI - 25 mai 2012

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Afaceri, Constructii

Realizarea unui imobil, fie ca este vorba de o locuinta rezidentiala, un bloc de locuinte sau un ansamblu de case, o cladire de birouri sau un centru administrativ, incepe cu stabilirea bugetului si alegerea terenului potrivit in functie de destinatia/utilizarea cladirii.

Arhitectura case cu etaj

Arhitectura case cu etaj

Arhitectura imobilului, simpla si ergonomica sau complexa si sofisticata, orientarea si organizarea spatiului construit pe incaperi si  etaje se stabilesc si prind contur in faza de realizare a proiectului de arhitectura. Planurile si proiectele detaliate ale constructiei trebuie sa propuna solutii inteligente de optimizare a spatiului disponibil, astfel incat sa se obtina un imobil ce exploateaza eficient tot spatiul construit, oferind o suprafata construita maxima la costuri cat mai mici.

In acest sens, una dintre solutii este extinderea spatiului util pe etaje si mansarda, ceea ce reduce cu mult costul pe metru patrat. Pentru blocurile de locuinte sau cladiri de birouri costul investitiei poate fi redus prin construirea a cat mai multor etaje. In cazul locuintelor sau al caselor de vacanta, arhitectii recomanda limitarea inaltimii la unul sau doua etaje si parter.

Mansarda, o solutie de obtinerea a unui spatiu util suplimentar

Conform prevederilor legale, o mansarda poate avea o suprafata de maxim 60% din suprafata nivelului inferior al casei. Unul din inconvenintele mansardelor este inaltimea redusa a acestora, astfel ca nu pot fi folosite ca si incaperi normale pentru ca de cele mai multe ori nu ofera un spatiu suficient pentru a sta in picioare sau pentru a te misca cu usurinta in interiorul acesteia.

O alternativa eficienta si recomandata de arhitecti este construirea unui etaj retras care respecta insa limita de suprafata impusa pentru mansarde si cu o inaltime normala ce permite utilizarea in intregime a suprafetei construite.

Cat de utila si eficienta este amenajarea unui subsol

Analizele din perspectiva economiei obtinute prin realizarea unui subsol confirma ca reducerea investitiei pentru constructia subsolului este de 40% pe metru patrat. Din ratiuni legate de realizarea structurii rezistenta, arhitectii nu recomanda extinderea pe subsol a imobilului decat daca este neaparat necesar. Daca nu se gasesc solutii alternative iar subsolul este imperios necesar pentru amenajarea unor spatii de depozitare, garaj sau parcare se recomanda construirea subsolului pe intreaga suprafata a cladirii, nu un subsol partial, pentru a se mentiune uniformitatea si integritatea structurii de rezistenta.

Despre Sc Cub Arhitecture Srl

Biroul de arhitectura CUB din Bucuresti realizeaza proiecte de arhitectura adaptate conditionarilor impuse de teren si de avizele de construire dar si in functie de bugetul si nevoile functionale ale beneficiarului. De la proiecte de locuinte si case de vacanta, blocuri si ansambluri rezidentiale pana la proiectarea de cladiri de birouri si constructii metalice, portofoliul nostru include servicii de arhitectura pentru orice tip de constructie.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/sc-cub-arhitecture-srl/proiecte-de-arhitectura-raportul-intre-numarul-de-etaje-si-costurile-de-constructie