Sfaturi pentru intretinerea si ingrijirea unei case din lemn

BUCURESTI - 15 mai 2012

Comunicat tip Produse / Servicii in Arhitectura / Design, Constructii, Industrie

In ciuda prejudecatilor privind intretinerea unei locuinte din lemn, acestea sunt usor de ingrijit si nu necesita proceduri mai complicate sau care sa implice costuri mai mari decat ingrijirea unei case din zidarie traditionala.

Casa moderna din lemn Prahova

Casa moderna din lemn Prahova

Intretinerea placilor exterioare din lemn

Placile din lemn care imbraca locuinta la exterior sunt elementele cele mai expuse intemperiilor, astfel ca ploaia, vantul, temperaturile extreme din timpul iernii si al verii le afecteaza in mod natural. Lemnul rezista destul de bine acestor fenomene, atat prin natura esentei sale cat si datorita prelucrarii prin metode specifice. In general, intretinerea placilor exterioare ale unei case din lemn depinde in mare masura de modelul si aspectul constructiei.

Astfel, pentru o locuinta ce vrea sa pastreze o patina a timpului, se pot folosi placi din lemn brut (ne-prelucrat), iar o data cu trecerea timpului, peretii exteriori ai casei capata o nuanta de gri care nu necesita tratamente speciale de intretinere. Pentru a conferi peretilor exteriori o nuanta anume, placile din lemn de cedru rosu sau molid pot fi lacuite sau vopsite.

Placile lacuite asigura protejarea lemnului in timp, iar venatura poate fi vizibila prin aplicarea de lacuri transparente. Tratamentele de intretinere pentru lemnul lacuit se aplica o data la 5 sau 10 ani, in functie conditiile climaterice mai aspre sau mai blande specifice zonei in care se afla casa sau in functie de calitatea lacului folosit. Inainte de aplicarea celor 2 straturi de lac, lemnul trebuie curatat de stratul vechi de lac si de impuritati.

Placile de lemn vopsite cu vopsea opaca necesita tratamente de intretinere mai rare decat in cazul celor lacuite. Primul strat de vopsea, aplicat de obicei in fabricile de prelucrarea lemnului, rezista mai mult de 15-20 de ani daca este de calitate buna. Dupa acest interval de timp, este necesara aplicarea de vopsea noua la un interval de 10-15 ani, la fel ca si in cazul constructiilor din zidarie clasica. Inainte de vopsire, se indeparteaza straturile vechi de vopsea iar lemnul se curata de praf si de alte impuritati. Ca si in cazul lacuirii, se aplica 2 straturi de vopsea.

O alta solutie pentru o casa de vacanta eleganta si simpla, care sa nu necesite tratamente de intretinere, este sa optati pentru placi ce pastreaza culoarea naturala a lemnului.

Intretinerea caselor pe structura de lemn

Structura din lemn a casei trebuie protejata impotriva xilofagilor (specii de insecte ce se hranesc cu lemn uscat) si a mucegaiului prin tratamente de sterilizare. Pentru ca elementele de structura a costructiei nu sunt expuse intemperiilor din exterior, acestea nu necesita alte proceduri speciale de intretinere.

Despre Sc Cub Arhitecture Srl

Arhitectii Biroului de arhitectura CUB din Bucuresti va ofera servicii complete si profesioniste, atat pentru constructia de case de lemn pe structura de beton armat sau pe structura din lemn, cat si pentru renovarea si intretinerea acestora.